Az ovikezdés is sokba kerül

Nehogy azt gondoljuk, hogy sokkal olcsóbban megússzuk a tanévkezdést, ha nem iskolába megy a gyerek, csak oviba! Milyen költségekre számíthatunk ovikezdéskor?



Először is gondoskodnunk kell a gyerek élelmezéséről, a napi háromszori étkezés közel hatezer forint egy hónapra. E mellé a mi óvó nénijeink kérnek a szülőktől Nutellát, vajkrémet, mézet, lekvárt és egyéb kenyérre kenhető élelmiszert, mert sajnos nem egyszer kapnak üres kiflit vagy kenyeret uzsonnára, amit a gyerekek gyakran inkább nem esznek meg. A közutálatnak örvendő magvas kenyér is pillanatok alatt eltűnik, ha mogyorókrémmel kenik meg.



A mi ovinkban remek hagyomány, hogy hetente egyszer két szülő 2-3 kiló idénygyümölcsöt visz be, amelyből az óvó nénik gyümölcssalátát készítenek. A legtöbb gyerek imád almát rágcsálni tízóraira, ez a mennyiség jó pár napig kitart. Általában egy szülőre évente kétszer kerül sor.

Van, ahol mindenkitől meghatározott mennyiségű papírzsebkendőt, vécépapírt, fogkrémet és fogkefét kérnek, nálunk pénzt szednek és közösen vásárolják meg a tisztasági felszerelést. Idén 3000 forintot kellett fizetni ezért.

Létezik még a csoportpénz, amely arra szolgál, hogy az év közben felhasznált anyagokat finanszírozzák belőle: rajzlapokat, színes ceruzákat, zsírkrétákat, festékeket és egyéb rajzeszközöket, kellékeket vásárolnak az összegyűjtött pénzből.

Ha valaki korán szeretné elkezdeni különórára járatni a kölyköt, mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Kézműves foglalkozás, foci, aerobik vagy népi foglalkozás közül választhatunk, amelynek havi díja 3200-3600 forint.

A szórakozásról se feledkezzünk meg. Havonta egyszer-kétszer különböző együttesek jönnek az oviba. 500-800 forintért a gyerekek bábelőadást, színdarabot vagy gyerekkoncertet élvezhetnek a tornateremben. Ha a csoport kirándulni megy, az külön fizetendő terhet jelent.

És akkor még nem beszéltünk a felszerelésről: szükséges egy váltócipő, benti ruha, pizsama a délutáni alváshoz, játszónadrág az udvarra, tornacipő és tornaruha a testnevelés órákhoz. Ezen kívül az óvónők nagyon örülnek, ha a szülők bevisznek fénymásolópapírt, rajzeszközöket vagy gyakorlatilag bármit, amit a gyerekek tudnak hasznosítani.

Lehet hőbörögni, hogy sok a csoportpénz és magasak a költségek, de azért a legtöbb szülő hajlandó mélyen a zsebébe nyúlni. Végtére is a gyerekéről van szó. Ő pedig megérdemli a friss gyümölcsöt, a gyerekműsorokat és a kirándulásokat is és az sem árt, ha van mivel rajzolgatni.
Oszd meg másokkal is!
Mustra