Két óra alatt kimutatható a magzati rendellenesség

Amerikai kutatók kifejlesztettek egy olyan új módszert, mely segítségével az eddigieknél hamarabb lesznek kiszűrhetőek a Down-kórhoz hasonló, kromoszómaszám-rendellenesség miatt kialakuló fejlődési rendellenességek.


Jelenleg a magzati fejlődési rendellenességek kizárása céljából prenatális vizsgálatokat végeznek, írja a MediPress. A teszt, mely az amniocentézis vagy a chorionboholyból történő mintavétel során nyert sejtek laboratóriumi tenyésztését és a sejtosztódáskor keletkezett kromoszómák vizsgálatából áll, körülbelül két hetet vesz igénybe, ami meglehetősen hosszú az aggódó szülők szemében. Az újonnan kifejlesztett módszer ezt az időt kettő órára rövidíti le.

„Eddig is léteztek olyan módszerek, melyek nagyon gyors vizsgálatot tettek lehetővé, azonban ezek vagy túlságosan laboratórium-igényesek voltak, vagy pedig nem voltak alkalmazhatóak a teljes népességre. A mi technikánkkal mindkét problémát megoldottuk. Úgy becsüljük, hogy az egész procedúra a mintavételtől egészen az eredményig nem tart tovább néhány óránál.” – fejtette ki Dr. Stephen R. Quake.

A teszt olcsóbb is a jelenleg használt többi vizsgálathoz képest, valamint a nagyfokú automatizmus miatt a laboratórium személyzetének is kevesebb terhet jelent. Emellett bármely érdeklődő orvos elvégezheti a vizsgálatot, tekintettel arra, hogy a szükséges eszközöket könnyen be lehet szerezni. Ezen kívül a kutató azt is lehetőnek tartja, hogy a közeljövőben akár az anya vérének vizsgálatával is megbízható eredményhez lehet jutni, mivel a placentán keresztül néhány magzati sejt bejuthat az anyai keringésbe.
Oszd meg másokkal is!
Mustra