A nagy mesemondó, az autónk meg a csókaleányok

Mindig is kíváncsi voltam, hogyan lehet úgy felolvasni egy mesét, hogy igazán élvezetes legyen: jó helyen hangsúlyozva, hangszín- és hangerő-változtatással színessé téve. A méltán népszerű Szabó Gyula a meseolvasás elismert művésze, meghallgattuk, ő hogyan ad elő a Magyar népmesékből.

Amíg a lejátszóból a hangoskönyv szólt, mi az azonos című, azonos meséket tartalmazó mesekönyvben követtük a történetet: a gyerekek a képeket nézegették, én pedig megfigyeltem, hogyan olvas a Nagy Mesemondó. A következő alkalommal egyedül próbálkoztam a meseolvasással, határozottan jobban sikerült, mint azelőtt, bár akármennyit gyakorlok, sem fogok tudni olyan szépen és ízesen mesélni, mint Szabó Gyula.


Rájöttünk a hangoskönyv erényeire is: bár itthon nem képesek sokáig figyelni rá a gyerekek, az autóban csendben hallgatják A talléros kalap, A Sündisznó, A csókaleányok című meséket. Ennek már csak azért is örülünk, mert ilyenkor végre a vezetéssel tudunk foglalkozni a kiabáló, unatkozó gyerekek helyett. És még nekünk is tetszenek a Kaláka együttes zenei aláfestésével hangzó mesék.

Hazaérve aztán előkerül a vastag, fényes lapokra nyomott mesekönyv is, hogy a Magyar népmesék rajzfilmjeiből ismert mesealakokat is megfigyelhessük. A kötetben nyolc népmese található, oldalanként négy színes képpel illusztrálva. A kötet a következő meséket tartalmazza: A talléros kalap, A sündisznó, A csillagász, a lopó, a vadász meg a szabó, Király kis Miklós, Az égig érő fa, A csókaleányok, A két koma, A királykisasszony jegyei.

Magyar népmesék: A királykisasszony jegyei és más mesék
Alexandra Kiadó, 2007.
1999 Ft

Magyar népmesék: A királykisasszony jegyei hangoskönyv – Szabó Gyula, Molnár Piroska, Kaláka együttes
Alexandra Kiadó, 2007.
2499 Ft
Oszd meg másokkal is!
Mustra