Kajakotyvasztó: agyturbózó babburger

Állítólag a gyermek agyi kapacitása növelhető bizonyos ételekkel, illetve már egyetlen tápanyag hiánya is hátrányosan befolyásolja gyermekünk viselkedését és tanulási képességeit, derül ki Nicola Gramies: Agyturbó című könyvéből. Agyműködést serkentő receptek.

Babburger, az igazi energiabomba

A húsos hamburgerek tápérték szempontjából nem sokat nyújtanak, ráadásul tele vannak zsírral és adalékkal. A zöldséges változatok jóval egészségesebbek, bár kicsit tovább tart az elkészítésük. Íme, a könyvben található recept:




Hozzávalók:
120 g konzerv vesebab
½ hagyma reszelve
1 kis sárgarépa reszelve
40 g friss, korpás zsemlemorzsa
1 evőkanál sima mogyoróvaj
1 tojás felverve
só, bors
liszt a bundázáshoz
napraforgóolaj a sütéshez
4 korpás vagy magvas zsömle, salátalevél, paradicsom-, uborkaszelet a tálaláshoz

A vesebabot pürésítsük turmixban a hagymával, a répával,a zsemlemorzsával, a mogyoróvajjal és a tojással. Addig mixeljük, amíg darabos szósz lesz belőle. Ízesítsük, majd tegyük hűtőbe egy órára, hogy kissé megszilárduljon.

Alakítsunk a keverékből négy pogácsát, majd forgassuk lisztbe. Egy serpenyőben annyi olajat melegítsünk, hogy épp ellepje a serpenyő alját. Egyszerre két burgerpogácsát süssünk, odalanként 3 percig, míg szép barnák és ropogósak lesznek. A fölösleges olajat itassuk le róluk. A tálaláshoz vágjuk ketté a zsömléket és tegyük bele a salátalevelet, a paradicsom- és uborkaszeletet. Ketchuppal kínáljuk.

A könyv szerint a babban nagy mennyiségű cink található, amely ásványi anyagot kapcsolatba hozzák a gyermekkori intelligenciával. A paradicsomban pedig sok az antioxidáns, a likopin, a C-vitamin és a béta-karotin, amely védi az agyat és az idegrendszert.

Rengeteg információ olvasható még a létfontosságú vitaminokról, ásványi anyagokról, az agy tápanyagairól. Hasznos vásárlási és főzési tanácsok közül, valamint számos érdekes és izgalmas receptből válogathatunk. A heti menük ételei közül a kedvenceink:
Reggeli: rakétagyújtó reggeli
Ebéd: krémes lencsés halászlé, tonhalas tortilla olvasztott sajttal, mangós bolondság
Uzsonna: Idegnyugtató kuszkusz
Vacsora: Álomhozó sajtos penne, gyümölcsös mini morzsatorta.

Konyhában pepecselni szerető és rengeteg szabadidővel rendelkező kísérletező kedvű anyukáknak és apukáknak ajánljuk a modern recepteket, ám nem árt előtte felkutatni a hozzávalókat, hiszen nem sok helyen árulnak például árpagyöngyöt, mogyoróhagymát, zablisztet, cukornádszirupot vagy muscovado cukrot.

Nicola Graimes: Agyturbó
Hajja & Fiai Könyvkiadó, 2006.
2499 Ft
Oszd meg másokkal is!
Mustra