Ciki a határról visszafordulni

Aki a nyáron külföldre tervezi a nyaralását a gyermekkel, nem árt, ha már most utána néz, érvényesek-e az útlevelek. Sokan csak röviddel az utazás előtt ellenőrzik az úti okmányokat, és akkor veszik észre, hogy lejártak, emiatt a napokban ugrásszerűen megnőtt az útlevélkérelmek száma az okmányirodákban, írja az Index.

A Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartási és Választási Hivatal főosztályvezetője, Pongrácz Tamás elmondta, hogy a napokban rengeteg kisgyermekes útlevélkérelem érkezett. Ennek az oka az, hogy a szülők csak a saját okmányuk érvényességét ellenőrzik, míg a gyerekek útlevelét, (amely a négy éven aluliaknál csak két évig érvényes), már nem. Ha korábban egyszerre állították ki az okmányokat, az nem jelenti azt, hogy az érvényességük is egyszerre jár le, figyelmeztetett a főosztályvezető. Kitért arra is, hogy sokan csak a határon veszik észre, hogy lejárt útlevelük érvényessége, így nekik vissza kellett fordulniuk.

Nem minden esetben szükséges az útlevél kiváltása, mert a magyar állampolgárok személyi igazolvánnyal (14 éves kortól kérhető) is kiutazhatnak az összes európai uniós országba, valamint Norvégiába, Izlandra, Lichtensteinbe, Svájcba vagy Horvátországba. A 14 év alatti gyermekek azonban csak útlevéllel hagyhatják el az országot.

Útlevél iránti kérelmet az ország bármelyik okmányirodájában be lehet adni, a lakóhelytől függetlenül. Az okmány kiállításának a határideje 30 nap, de általában már a harmadik hétre elkészül.

A 4 év alatti gyerekeknek 2 évre, míg a 18 év alatti fiataloknak 5 évre érvényes fényképes útlevelet adnak. A 18 év felettiek 5, illetve 10 évre érvényes okmány között választhatnak. A kiskorúak útlevele, illetve az eljárási illeték 1 500 forintba, míg a felnőtteknél öt évre érvényes okmány 6 000, a tíz évre érvényes 10 000 forintba kerül.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek