Terhes ámokfutók a kormány mögött

Már volt szó róla itt a Porontyon, hogy a terhes nők alapvetően lassabban és óvatosabban vezetnek, hiszen egyrészt az elején nem is érzik túl jól magukat, másrészt új lehet nekik az egész szituáció. A terhesség végére azonban az ember lánya komfortosabban érzi magát a volánnál, és a bébivel már egyre gyakrabban ül autóba, mert a buszra nehéz felrángatni a babakocsit, a bolt nagyon messze van, és különben is esik az eső, és a horvát tengerpartra is kényelmesebb kocsival menni.

A tapasztalatok szerint az anyukák korántsem vezetnek olyan óvatosan, mint a terhesek, pedig sokszor egy három másodperces sapkaigazítás is elég a balesethez. Nem elég azonban a fokozott figyelem, nem árt ismerni azt a rengeteg trükköt, amit egy kisgyereknél alkalmaznunk kell egy hosszú út során.


„Én nagyon sokáig nem mertem egyedül vinni a kocsiban, aztán amikor végre rászántam magam, akkor nagyon lassan mentem, és sokkal óvatosabban. De ma már szinte ugyanúgy vezetek, mint előtte.” – meséli Zsuzsi, aki több száz kilométert is megtesz a két éves Marcival. „Egy éve még a kocsiba se mertem beülni vele, ma meg már ha hátul ül, én meg a volánnál, akkor is megitatom, ha szomjas, utána kupak vissza, kéztörlés. Tudom, hogy veszélyes, de hát azt mondják, mi nők egyszerre több felé is tudunk figyelni. És ilyenkor lassabban megyek, nem előzgetek, nem vágok be senki elé, inkább mindenkit elengedek, és mindig százszor ellenőrzöm, hogy bekapcsoltam-e az övet.”

Ha gyerekkel vezetünk, az általános tilalmak még fokozottabban érvényesek, azaz semmiképpen ne telefonáljunk vezetés közben, és ha lehet, ne az ovi felé fogyasszuk el a reggelit, a lehulló morzsák ugyanis mágnesként vonzzák a szemünket. Ha nagyon fáradtak vagyunk, inkább ne üljünk autóba, várjuk meg, amíg valaki értünk tud jönni, a hosszabb utak előtt pedig mindenképp aludjunk egyet. És akkor még nem is beszéltünk arról, ami leginkább elvonja figyelmünket a vezetésről, ami maga a gyerekünk. Ha a baba nem bírja már hátul egyedül és elkezd nyöszörögni, vagy sírni, semmiképpen se kezdjünk nyúlkálni hátrafelé, inkább énekeljünk neki egy ismerős dalt, vagy álljunk meg egy benzinkútnál megnézni, hogy minden rendben van-e vele.

Ha a gyerekkel való nyaraláshoz is az autót választjuk, még fokozottabban oda kell figyelnünk, nem csak a vezetésre, de a gyerekre is. El kell fogadni, hogy a gyerekkel majdnem kétszer annyi ideig fog tartani az út, sokszor meg kell majd állnunk, ha arra alkalmas helyet látunk, hogy porontyunk kicsit kifutkossa magát, - sőt nem árt, ha mi is vele tartunk. A gyerek szinte ezerszer meg fogja kérdezni, hogy mikor érünk már oda, ilyenkor próbáljunk neki pontosan felelni! Ahelyett hogy csak annyit mondanánk, nemsokára, próbáljuk elmondani, hogy még átmegyünk egy nagy hegyen, ahol sziklák, meg alagutak lesznek, utána beérünk egy városba, ahol ezt meg ezt fogjuk látni. Ha gyerekünk kicsit nagyobb, térképet is adhatunk a kezébe, ahol bekarikázzuk a fő állomásokat és ő is követni tudja az egész utat. Kicsi gyerekeknek magunk rajzolhatunk térképet, amin bejelöljük a főbb látnivalókat, amelyeket ő is felismerhet.

Vehetünk az utazásra néhány játékot is, az új dolgok tovább lekötik csemeténket, vagy elővehetünk olyan dolgokat, amivel csak ritkán játszhat, készíthetünk egy mesekazettát, a nagyobbakkal pedig játszhatunk társasjátékot is. Nyáron nagyon figyeljünk arra, hogy megfelelően öltöztessük a gyereket, ha nagyon meleg van, ne adjunk rá se cipőt, se zoknit, illetve vannak olyanok, akik az éjszakai utazásra esküsznek, mert olyankor kisebb a forgalom az utakon, és a gyerek is jobban tud aludni, igaz a látásviszonyok rosszabbak. Mindenképpen vigyük el a gyerek kedvenc takaróját, párnáját, hogy jól tudjon aludni.

Csomagoljunk elegendő enni- és innivalót az útra, nyáron nagyon jól jöhetnek az egyszerűen meghámozható gyümölcsök is, de óvakodjuk az olyan dolgoktól, amit könnyű félrenyelni, például a szőlő. Számítsunk arra, hogy a gyerekek esetleg unalomból többet esznek, így vigyünk elegendő élelmet és rágnivalót, - sajnos nem biztos, hogy egy hosszú úton is bejönnek az egészséges ételek.
Oszd meg másokkal is!
Mustra