Napi egy órát tévéznek az amerikai csecsemők

A kétévesnél fiatalabb amerikai gyerekek 90 százaléka és a három hónaposnál fiatalabb kisbabák 40 százaléka rendszeres televízió- és DVD-néző - ezt a megdöbbentő statisztikát publikálták egy szaklap hétfőn megjelent számában amerikai kutatók, írja az MTI. 


Az adatokon még maguk a kutatást végző szakértők is meghökkentek: "A felmérésből nem tudjuk, hogy ez vajon jó-e vagy rossz." - nyilatkozta Frederick Zimmerman, a washingtoni egyetem tudósa, a kutatás vezetője.

A szakemberek több mint ezer, véletlenszerűen kiválasztott washingtoni és minnesotai kisgyermekes családdal készítettek telefonos interjút. A megkérdezett szülők 29 százaléka hitt benne, hogy a bébiknek szánt tévéműsorok és DVD-filmek hasznosak gyermekük fejlődéséhez - mondta Zimmerman, aki szerint ez a hatékony reklámoknak köszönhető, holott a műsorok ilyen hatása egyáltalán nem bizonyított.

Három hónapos korukig a kicsik kevesebb mint egy órát töltöttek a képernyő előtt, de két évesek már másfél órát. Nagyjából a programok fele volt az oktató kategóriába sorolható, a többi ezen kívüli vagy kifejezetten felnőtteknek szánt műsor volt - állította az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című folyóirat legutóbbi számában megjelent dolgozat.

A szaklapban közzétett másik tanulmány szerint a túlzott tévézés figyelmi és tanulási problémákhoz vezet a későbbiek folyamán. Azok a tinédzserek, akik három-négy órát töltenek a tévé előtt, nagyobb valószínűséggel küzdenek koncentrációs, illetve tanulási zavarokkal, és kevésbé valószínű, hogy egyetemi végzettséget tudnak szerezni.

"Már a több mint egy órás tévézés is káros következménnyel járt, de a három órás sokkal rosszabb volt, mint az egyórás, és a kétórás is rosszabb volt mint az egyórás" - figyelmeztetett Jeffrey Johnson, a Columbia egyetem pszichológus kutatója, aki kollégáival több mint húsz éve követi 678 New York-állambeli család életét.

"A naponta kevesebb mint egy órát tévéző gyerekekből kétszer gyakoribb valószínűséggel lettek egyetemisták, mint a három vagy több órát a tévé előtt töltőkből" - mondta a kutató, aki szerint a tévézés rontja a kamaszok koncentrációs készségét.

"Eljön az idő, mikor a tévé tényleg elhülyíti a társadalmat" - vonta le a következtetést Johnson. A Pediatrics című amerikai folyóiratban megjelent tanulmány készítői 1051 szülőt kérdeztek meg, és válaszokból kiderült, hogy a gyermekek 75 százaléka születésétől 6 éves koráig minden nap tévézett, többnyire a saját szobájában, számol be az MTI.

"Nem tudjuk, hogy ez rossz-e, de azt sem, hogy ártalmatlan-e" - reagált az adatra Zimmerman. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia becslése szerint az ország gyerekei átlagosan négy órát töltenek televíziózással. Ajánlásukban megfogalmazták, hogy a két évesnél kisebbeknek egyáltalán nem szabadna tévéznie, az idősebbek pedig ne nézzenek tévét napi két óránál tovább, akkor is csak legfeljebb nekik szánt programokat.
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.