Milyen új idióta nevet adjunk a gyereknek?

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete közzétette az anyakönyvezhető nevek listáját, amelyben külön jelezték az 1997 óta elfogadott új keresztneveket. A lajstromban igazi csemegékre bukkantunk. Haladjunk a korral és nevezzük Fácánnak és Leopárdnak újszülött gyermekünket!


Aki követné példámat és növényneveket adna lányainak, érdemes végignéznie a névsort, az eddig megszokott nevek mellett adható már az Áfonya, Ánizs, Babér, Barack, Berkenye, Búzavirág, Eper, Fahéj, Frézia, Gerbera, Gesztenye, Klemátisz, Primula, Vanilla, Zsálya név is.

Sokáig eljátszhatunk a kombinációkkal, amennyiben két utónevet szándékozunk adni a csemetének. Fehér Eső, Ékes Fácán, Aranyka Csermely, Opál Tavasz, és még számtalan vicces szóösszetétel alkotható az utóbbi tíz év új neveiből. Testvérek esetében az Eső lánynévhez remekül passzol a Felhő fiúnév. Anyukának a játszótéren elég egyetlen szót kiáltani és mindkét gyerek odaszalad: Esőfelhő!

Szily kollégához hasonlóan nálam is összekapcsolódtak az Amidala, Árven és Triniti nevek, amelyekhez fiútestvér érkezésekor szinte kötelező az Anakin, Gandalf, Frodó nevek választása. Legközelebb talán a Neó név is a listán lesz. És ha már hősök: egy időben rengeteget Mortal Kombatoztam, amelyben mindig a kék ruhás, legyezős bomba csajszit harcoltattam. Megnyugtató, hogy már hivatalosan is nevezhetném a lányom Kitanának. A következő meg lehetne Lara.

Igazán vicces a fonetikus írásmódú Britni, Ketrin, Mirázs, Misell, a Merilin, Megán, Meggi, Zsüsztin. A fiúnevek között is van Misel, igaz, utóbbit egy ellel írják. A fiúnevek közül a fonetikus Brájen, Dasztin, Dzsasztin, Dzsínó, Dzsúlió verte ki nálam a biztosítékot.

És akkor még nem ejtettünk szót a szappanoperák hőseiről: Antónió, Armandó, Enrikó, Leandró, Leándrosz, Lorenzó, Rikárdó, és a focistanevekről: Adriánó, Anri, Diegó, Klausz, Ronaldó, Mateusz – ha így haladunk, lassan összehozhatunk egy király focicsapatot.

Moonnak pedig szeretettel ajánlom a Luna nevet, ha a következő bébije is leány lesz.

Az anyakönyvezhető nevek listája itt található.
Oszd meg másokkal is!
Mustra