Kismamán végeztek szívkatéteres beavatkozást

Magyarországon első alkalommal hajtottak végre kismamán olyan szívkatéteres beavatkozást, amellyel végleg megszüntették a gyógyszerrel már nem kezelhető súlyos szívritmuszavart - jelentette be a beavatkozást végző Csanádi Zoltán egyetemi docens pénteken Debrecenben.


Az ellátási területükön működő egyik városi kórház kért két nappal korábban sürgős segítséget egy 28 hetes terhes fiatalasszony ritmuszavara miatt - mondta el a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Kardiológiai Központja szív-elektrofiziológai munkacsoportjának vezetője.

A folyamatos ritmuszavar miatt a percenkénti 200-at is meghaladó pulzusszám alakult ki, s a terhesség második harmadában jelentkező rohamokat már nem tudták a korábbi módon megszüntetni, írja az MTI.

Csanádi Zoltán szerint az ilyen ritmuszavarok akut ellátását nagyon megnehezíti, ha a beteg várandós, mivel a rutinszerűen adható és bevált gyógyszerek a magzat szívműködésére is hatnak és veszélyeztetik. Beszámolt arról, hogy a beteg sürgősségi átvételét követően, miután a ritmuszavar folyamatos volt, azonnali úgynevezett transzkatéteres abláció, vagyis katéteres szövetroncsolás mellett döntöttek.

A szakember tájékoztatása szerint a beavatkozás lényege, hogy a szívbe vezetett speciális katétereken keresztül a ritmuszavart okozó elektromos hiba (rövidzárlat) helyét pontosan megkeresik és rádiófrekvenciás áram segítségével kiégetik.

Ezt az egyébként rutinbevatkozásnak tekinthető műtétet is jelentős megnehezíti a terhesség, hiszen ebben az állapotban mind az anya, mind a magzat szempontjából az esetleges szövődmények kockázata lényegesen magasabb. Csanádi Zoltán hozzátette: mind a kismama, mind a magzat jól van, panaszmentes, gyógyszeres kezelésre az anya nem szorul, ezért pénteken a klinikai centrumból hazaengedték.

Az MTI érdeklődésére Csanádi Zoltán elmondta azt is, hogy Magyarországon évente 1.000-1.200, ebből a debreceni szívcentumban 300 ilyen beavatkozást végeznek el. Magyarországon ugyanakkor most először hajtottak végre katéteres szövetroncsolást kismamán, s a világban is mindössze 8-10 hasonló esetet ismer a szakirodalom.
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.