Kiütés-pánik: elváltozások a baba bőrén

Olyan a bőre, mint a babának – szokták mondani. Nincs is jobb annál, mint egy pihe-puha, illatos babapofit puszilgatni. A bébik bőre azonban néha egyáltalán nem olyan puha és sima. Mit tudunk kezdeni a száraz és kiütéses bababőrrel?


Amikor Pötyi arca és törzse a megszokott selymesség helyett érdessé és rücskössé vált, kétségbeesve szaladtam vele a bőrgyógyászhoz, aki gyermekkori ekcémát állapított meg és különböző krémeket írt fel. Mint megtudtam, a legfontosabb, hogy a bőrszárazságot enyhíteni kell, erre valók a speciális testápoló krémek. Az arcára szteroidos krémet kellett volna kenni, de mivel én irtózom a szteroidos szerektől, és annyira nem is volt csúnya a bőre, ezért félretettem.

Ha az ember gyerekéről kiderül, hogy valamilyen betegségben szenved, akkor igyekszik utánanézni, hogyan tudná segíteni a gyógyulást. Judit barátnőm, akinek a kisfia szintén ekcémás, de a durvább, viszketős fajtából, az Eucerin Urea termékeit ajánlotta, amelyeket csak gyógyszertárban lehet megvásárolni, sajnos igen drágán. Nekünk megérte, mert alig két hét alatt újra sima, puha bőre lett a gyereknek, a szteroidos krém pedig a kukában végezte.

Közel egy év után sajnos újra előjött a bőrszárazság, ismét elkezdtük a hidratálást. Ezúttal elolvastam June Thomson: Anyajegyek, kiütések és más bőrproblémák című könyvét, amelyből sok hasznos dolgot megtudtam, nem csak az ekcémáról. Például kiderült, hogy a foltok, kiütések aggodalmat váltanak ki a legtöbb szülőben, bár nagyon gyakoriak.

A bőr anatómiája, a csecsemők bőrápolásának leírása után található a különböző allergiás és egyéb bőrproblémák ismertetése, okai és kezelésének módjai. Az ekcémáról itt is az derül ki, hogy a legfontosabb a bőr puhán és nedvesen tartása, ehhez pedig fürdőolajat és puhító krémeket kell használni szappan helyett, továbbá javasolják, hogy csak kétnaponta fürdessük a gyermeket.

A számos egyéb bőrprobléma (például fertőző betegségek okozta kiütések, rovarcsípések, anyajegyek) fényképpel illusztrált ismertetése után, a könyv végén kiegészítő terápiákról: gyógynövényekről, homeopátiáról, aromaterápiáról és házi praktikákról olvashatunk.

June Thompson: Anyajegyek, kiütések és más bőrproblémák
Hajja és Fiai Könyvkiadó Kft, 2006.
96 fényképes oldal, 1990 Ft
Kedvezményes ár: 1600 Ft
Oszd meg másokkal is!
Mustra