Nem szeretik az orvosok a magzati videót

Aggályosnak, sőt egyenesen veszélyesnek tartják brit orvosok a nem egészségügyi célú 4D magzati ultrahangfelvételeket. A British Medical Journal szaklapban megjelent cikk szerint az orvosokat aggasztja, hogy egyre több cég vállalja, hogy a még meg nem született gyermekről készít fotót és videofelvételt.


Arra nincs bizonyíték, hogy az ultrahangos vizsgálat valaha is károsodást okozott volna a magzatnak, az orvosok azonban attól tartanak, hogy az ultrahang felmelegíti a magzat szöveteit. Leszögezik, az ilyen vizsgálatokat csak megfelelő szakképzettséggel szabad elvégezni, és kizárólag orvosi céllal.

Magyarországon is számos cég kínál magzati ultrahangvizsgálatot, mely 12 ezer forint körüli összegbe kerül, felárért pedig színes fotót, illetve CD-n digitális fotókat, videón vagy DVD-n pedig mozgóképet kapnak gyermekükről a szülők. Az egyik ilyen hazai vállalkozás háromféle csomagban kínálja szolgáltatásait, a legolcsóbb verzióban 10, a legdrágábbnál 20 percig ultrahangozzák a magzatot.

A terhesgondozásnak hazánkban is részét képezi az ultrahangvizsgálat, a hivatalos protokoll négy ilyen vizsgálatot ír elő a terhesség során (a 12., a 19-21., a 29-31., és a 38. héten), valamint egyet a legelején, melynek célja a terhesség tényének megállapítása. A gyerekről ezeken a vizsgálatokon is kérhetünk fényképet, az azonban fekete-fehér lesz, és kétdimenziós.

Korábbi amerikai kutatások kimutatták, hogy fejlődő egérembriók agyában elváltozásokat okozott az ultrahang, emberi magzatoknál azonban egyelőre nem találtak bizonyítékot arra, hogy károsodást okozna. 

A Brit Orvosi Ultrahang Társaság elnöke, Kevin Martin a BBC-nek elmondta, az első trimeszter során semmiképpen nem javasolt az ok nélküli, videózás céljából történő ultrahangozás, mivel ilyenkor a magzat sejtjei még differenciálódnak. Amennyiben nincs egészségügyi előnye a vizsgálatnak, semmiképpen nem szabad ilyenkor elvégezni.

A brit orvosok azt is felvetették, vajon egy fizetős 4D ultrahangszalon szonográfusa hogyan közli, sőt közli-e egyáltalán a szülőkkel, ha esetleg rendellenességre bukkan? Kevin Martin szerint az első trimeszter után is csak képzett szakemberek végezhetik a vizsgálatot, a gép kibocsátásának intenzitását pedig alacsonyra kell állítani.

A BBC által megkérdezett magánorvos szerint túlzott a kamara aggodalma, véleménye szerint ugyanis egy medikus, aki tanulja az ultrahangozást, jóval nagyobb sugárzásnak teszi ki terhes pácienseit, mint egy képzett szonográfus, aki a vizsgálatot öt perccel meghosszabbítja a fotók és a film elkészítése céljából. Véleménye szerint ez a plusz terhelés elhanyagolható mértékű.

Az amerikai ultrahang-szakorvosok legutóbb akkor borultak ki, amikor kiderült, hogy Tom Cruise saját ultrahanggépet vásárolt otthonra, hogy Katie Holmesszal bármikor megnézhessék az azóta már megszületett Suri lányukat. A radiológusok társasága akkor leszögezte: hozzá nem értő kezekben károsodást is okozhat a berendezés.

A Poronty két 4D ultrahangrendelőt is megkeresett telefonon, a vizsgálatokról érdeklődve. Az egyik helyen nem javasolták a 12. hét előtti ultrahangozást, ám nem a magzat egészségét féltették, hanem azt mondták, akkor még nem látszik jól a képeken. A másik helyen azt javasolták, hogy az amúgy is szükséges ultrahangvizsgálatot csináltassuk meg náluk, tehát a 12., a 20. vagy a 30. hét körül menjünk. A nőgyógyászunk azonban nem bízik az ilyen leletekben, és mindenképpen javasolta a kórházban végzett vizsgálatot. Így ugyanazt az ultrahangvizsgálatot kétszer is elvégezték, egyszer ingyen, egyszer tizennégyezerért, videóval.
Oszd meg másokkal is!
Mustra