Nem jogosult kártérítésre a sérült kislány

Nyolcmillió forint nem vagyoni és a közel egymillió forint vagyoni kártérítés illeti meg azokat a szülőket, akiknek végtagfejlődési rendellenességgel született gyermekük, írja az Index. A másodfokú, jogerős döntés szerint a kislány önálló kártérítésre nem jogosult.


A szegedi táblabíróság döntése szerint mód lett volna a rendellenesség felismerésére és a terhesség megszakítására is. A kezelőorvosnak észlelnie kellett volna a két ultrahangos vizsgálat eredményének eltérését és további vizsgálatokat kellett volna elvégeznie.

A végtagfejlődési rendellenességgel született kislány szülei harmincmillió forint nem vagyoni kártérítést és havi 60 ezer forint életjáradékot követeltek az orosházi kórháztól.

A kislány 2005. január 31-én született császármetszéssel, mind a négy végtagjára kiterjedő súlyos fejlődési rendellenességgel. Az indoklás szerint nem orvosi mulasztás következménye, hanem genetikai vagy más okok miatt következett be a végtagfejlődési rendellenesség kialakulása.

Az anya a késői orvosi jelentkezése miatt a 12. heti fontos ultrahang vizsgálat nem történhetett meg. Az első szakorvosi vizsgálatot terhességének 18-19. hetében végezték el, melyet egy héttel később újabb ultrahangos vizsgálat követett. A második vizsgálatkor a fogadott nőgyógyász a baba combcsontját 8 milliméterrel rövidebbnek mérte, mint az előző alkalommal, de az eredményt nem hasonlította össze a korábbi lelettel. Az orvos megállapította, hogy durva fejlődési rendellenesség nem látható.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek