Támadnak a fogmanók

Nyűgös, nem akar enni, éjszakánként felsír, piros a popsija, hőemelkedése van, nyáladzik. Ezekből a tünetekből minden anyuka egyre gondol: fogzik a gyerek. Előkerülnek a rágókák, fájdalomcsillapító zselék és kúpok, gyógyszerek. Gyakran fordul elő azonban, hogy melléfogunk.

A baba első fogai általában a 6-7. hónap körül kezdenek kibújni, de előfordulhat, hogy az első születésnapján még fogatlanul vigyorog a ded. Ekkorra általában már túl vagyunk jó néhány félrediagnosztizáláson, legalább fél tucatszor fogtuk a fogakra a gyerek nyűgösségét, holott egészen más miatt érezte magát rosszul. Ha a gyerek elmúlt két éves, valószínűleg már nem a fogai kínozzák: ekkorra általában befejeződik a fogzás.


Ha valóban bújik a fog, a baba ínye megduzzad, vörössé válik, a fogacska kitapintható alatta. Valószínűleg öntudatlanul dörzsölgeti az ínyét, állandóan rág valamit, nyáladzik.

„A gyermek hőmérséklete is megemelkedhet, popsija kipirosodhat, lazább a széklete, étvágytalanná válhat” – mondta Dr. Sohr György gyermekorvos, aki a gyakorló anyukák által jól ismert Dentinox zselét javasolja a fogzás megkönnyítésére, hőemelkedés esetén pedig lázcsillapító szirupot ajánl, amely a baba fájdalmát is csökkenti.

Judit barátnőm homeopátiás szerekkel segít gyermekének: a tünetek enyhítésére Viburcol kúpot, Chamomilla 9 CH-t és Sedatif PC-t ad. Bevethetők még a rágókák, a hűthető változat például csökkenti a duzzadt íny égő érzését. (Apukák, figyelem: a rágókát nem a mélyhűtőben kell lehűteni! A megfagyasztott cucc fagyási sérüléseket okozhat a gyereknek.)

Léteznek olyan babamasszázs-technikák is, amelyek enyhítik a fogzási fájdalmakat.

A fogak meghatározott sorrendben törnek át, ez segítséget jelenthet, hogy hol keressük a következő fogzásgyanús eset okozóját:

- Két alsó középső metszőfog
- Két felső középső metszőfog
- Két felső szélső metszőfog
- Két alsó szélső metszőfog
- Négy kisőrlő
- Négy szemfog
- Négy nagyőrlő

Előfordul, hogy a bébinek észrevétlenül bújnak elő a fogacskái: ez esetben rebegjünk hálát, hogy a kicsi is szenvedés nélkül úszta meg a fogzást és nekünk sem kellett különböző praktikákat bevetni, hogy csökkentsük a fájdalmát és a nyűgösségét egy kis pihenés reményében.
Oszd meg másokkal is!
Mustra