Magzatvízből is nyerhetők őssejtek

Amerikai kutatók majdnem olyan sokoldalú őssejteket nyertek ki magzatvízből, mint embriókból, írja az Index. A kutatók olyan módon jutottak az őssejtekhez, hogy közben sem a mama, sem a magzat egészsége nem károsodott. A kutatók szerint a felfedezés nem helyettesíti az embriókból kinyert őssejtekkel végzett kutatást.

A magzatvízből származó őssejtekből izom-, csont-, zsír-, véredény-, ideg-, és májszöveteket sikerült előállítani laboratóriumi örülmények között. A kutatók ugyanakkor még nem tudják megmondani, pontosan hányféle szövetet tudnak ezekből az őssejtekből létrehozni, még az előzetes emberi kísérletekre is több évet kell várni. A magzatvízből nyert őssejtek az embriókból nyertekhez képest gyorsabban fejlődnek. A tudósok szerint a magzatvíz és a placenta új forrása lehet az őssejteknek, amelyekből reményeik szerint gyógyszert fognak tudni előállítani.

Egereken végzett kísérletek szerint a magzatvízből származó őssejteket fel lehet használni károsodott agyszövetek pótlására. A kutatás eredményeként a szülők a jövőben lefagyasztathatnak magzatvízből származó őssejteket is.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.