Frodó Eszmeraldával játszik az óvodában

A „Milyen idióta nevet adjunk a gyereknek” versenyen jó esélyekkel indulhatnánk. Elsőszülött lányunkat Málna névre kereszteltük, másodiknak pedig a Mandula nevet adtuk. Egyet pedig talonban tartunk arra az esetre, ha bővülne a család. Ezeknél azonban vannak kacifántosabb és hülyébb nevek is. Csömödér, Paméla, Kandida, Küllikki és egyéb nyalánkságok.


Amikor Málna született, még furcsán néztek rám az emberek, mikor válaszoltam a „Mi a neve?” kérdésükre. Általában visszakérdeztek: „És mi az igazi neve?” Manapság már egyre kevesebben lepődnek meg a különböző növényneveken, mind több Boróka, Eperke, Árnika, Bodza nevű kislány szaladgál az óvodákban.

A 2005-ös év kedvenc lánynevei között is szerepelnek növénynevek: Boglárka a hetedik, Virág a tizennegyedik, Jázmin a huszadik leggyakrabban adott név, de a top 100-as listán megtalálható a Kamilla is. Fiúnevek között az első százban benne van a Noel, Zétény, Szebasztián, Kende és Brendon is. Sokan ragaszkodnak a régi jól bevált nevekhez, Péter, Tamás, Gábor minden listán szerepel, de egyre többen vannak, akik egyedi, különleges nevet szeretnének adni gyermeküknek.

Azokat a neveket, amelyek nincsenek benne a Magyar Tudományos Akadémia által összeállított utónévjegyzékben, engedélyeztetni kell. Az új név bejegyzésére csak akkor van lehetőség, ha azt a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete javasolja. Ez pedig viszonylag ritkán történik meg.

Kétségbe esni nem kell, a Magyar Utónévkönyv így is tele van furcsa, ritka és idióta nevekkel. Adhatók például a Kimberli, Filadelfia, Becegő, Belend, Dezsider, Gliczéria, Vászoly és persze a szappanoperákból átvett nevek: Eszmeralda, Paméla, Szamanta, Izaura, Armand, Leonidász. Gyűrűk Ura fanoknak jó hír: a Frodó is anyakönyvezhető.

Részemről maradok a jól bevált növényneveknél, ha lesz még egy lányom, Mentának fogják hívni. Mielőtt megköveznek, elárulom, hogy minden gyermekemnek van második neve is, amely szokványosnak mondható.
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.