Aláírást gyűjtenek a meddőségi kezelés támogatásáért

A Támogatást születendő gyermekeinkért nevű civil szerveződés nyílt levélben kéri a kormányt arra, hogy ne változtassanak a jelenleg támogatott öt lombik kezelés számán. A jogszabály-módosítási tervezet szerint ugyanis a támogatott beavatkozásokat 2-re kívánják csökkenteni.



Hazánkban jelenleg 300 ezer meddő párt tartanak nyilván, számuk egyre nő. Évente 2000 gyermek születik lombik program segítségével. Sok párnak csak az ötödik, vagy többedik beültetés sikeres. Egy támogatás nélküli kezelés a hormonkészítményekkel együtt 700 ezer forint körüli összegbe kerül. A beavatkozások számának drasztikus csökkentésével sok pár vesztené el anyagi okok miatt a reményt, hogy gyermeke szülessen.

A civil szerveződéshez a Lombik Programban Résztvevőkért Alapítvány (LORA) is csatlakozott. A LORA jelentős szerepet játszott például abban, hogy 2006. július 15-től már egyedülálló nő is részt vehet lombik programban.

A civil szerveződés másfél évvel ezelőtt elérte, hogy a meddőségi kezelések miatt senkit ne lehessen elbocsátani munkahelyéről. Célkitűzéseik között szerepel a támogatott beavatkozások számának változatlanul tartása mellett a rászoruló párok támogatási rendszerének kialakítása is.

A nyílt levél és az aláírásgyűjtő ív innen tölthető le.

Oszd meg másokkal is!
Mustra