Életképes embriókat semmisítettek meg

Legalább ötszáz életképes, de be nem ültetett embriót semmisítettek meg 1998-2000 között a SOTE I. Számú Női Klinikáján – írja az Index a hétfői Blikk alapján. Az embriókat a páciensek kérésére le kellett volna fagyasztani, kapacitás hiányában azonban kidobták őket. Erről utólag értesítették a párokat, amely miatt kártérítési perek indulhatnak a klinika ellen.



Fagyasztásra alkalmas embrió

A meddőségi kezelés során 6-8 petesejtet termékenyítenek meg, ebből kettőt ültetnek be a nő méhébe. A többi sorsáról a páciens dönthet, általában a fel nem használt embriók kilencven százalékát lefagyasztják.
Fagyasztásra zigóta, 2-4 sejtes, 5-8 sejtes, vagy úgynevezett blasztocita (hólyagcsíra) stádiumban van lehetőség, olvasható a Kaáli Intézet honlapján.
A törvények szerint a kórházaknak biztosítaniuk kell az embriók fagyasztását és tárolását. A SOTE klinikája csak 2001. januárjától kapott engedélyt a fagyasztásra, addig a fel nem használt embriókat megsemmisítették. A Sote tanára, Papp Zoltán szerint az embriók megsemmisítéséről tájékoztatták a betegeket.

A fagyasztott embriók kérdését elsőként felvető Nők Lapja szeptemberi cikke szerint a meddőségi kezelésen részt vevő pároknak a későbbiekben is szükségük lehet a lefagyasztott embriókra, például, ha az első beültetés nem jár sikerrel, vagy ha később még egy babát szeretnének. Az embriókat a törvény szerint 10 év elteltével, vagy akkor kell megsemmisíteni, ha a szülők erről rendelkeznek.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek