A magzat és a szex

Van, akinek hatalmasra nő szexuális étvágya, mások kerülik a nemi érintkezést terhesség alatt. A baba nem bánja, ha szülei szeretkeznek - mondja életvezetési tanácsadónk, Regős Judit. Ha nem vágyunk a szexre, a gyertyafényes vacsora és egy kellemes masszázs is jót tesz a párkapcsolatnak.


A kismamák egy része a várandósság ideje alatt csupán gyengédségre, szeretetre vágyik. Mások épp ellenkezőleg: felszabadultan, minden addiginál nagyobb étvággyal élvezik a házaséletet. Ezt a megemelkedett hormonszint, valamint a nemi szerv tájéki fokozott vérbőség is előidézheti. Fokozódhat az orgazmus-kézség is, mivel a magzat méhen belüli elhelyezkedése nemi ingereket is kivált. Felmérések szerint a házastársak körülbelül egyharmada bújik ilyenkor szívesebben ágyba, de ugyanennyien kerülik is a szexuális együttlétet.

A tanácsadó szerint sok nőt zavar megváltozott alakja, nagy pocakja és ezért nem tartja kívánatosnak magát. Ez az időszak tehát - a női test átalakulása, a megváltozott hormontevékenység, a szülői szerepbe való beilleszkedés miatt - alaposan átalakítja a gyereket váró pár kapcsolatát. A szexualitásban ezeknek a változásoknak megfelelően inkább a gyengéd együttlét, mint a heves szeretkezés kerül előtérbe.

A szexuális élet a terhesség kilenc hónapja alatt is sokat változhat. Az első három hónapban a gyakori rosszullét, aluszékonyság miatt sok kismama alig várja, hogy korán ágyba bújhasson, persze nem a szeretkezés, hanem az alvás reményében. Ebben az időszakban a szex sokszor háttérbe is szorul.

A negyedik és a hatodik hónap közötti időszak viszont lehet a boldog kiteljesedés időszaka. A kínzó rosszullétek elmúlnak, a has még nem olyan nagy, hogy kényelmetlenséget okozna. Ekkor szexuális téren is visszatérhet a régi aktivitás, sőt, akár fokozódhat is.

A babavárás vége felé a nemi együttlét egyre több technikai nehézségbe ütközik. Ilyen elsősorban a has, ami ekkorra már jelentősen megnő, ezért érdemes szeretkezés közben is a megváltozott testalkatnak megfelelő pozitciót alkalmazni (pl. az oldalról, vagy a hátulról történő behatolást).

A férfiak életében nem jár látható testi változással a gyermekvárás időszaka, a várandóssággal járó testi tüneteket feleségük éli át, ők legfeljebb örömmel, esetleg csöppnyi tartózkodással szemlélik az egyre növő pocakot. A leendő apák nagy részét nem befolyásolja feleségük megváltozott alakja, szeretik és kívánják őket. Sőt, olyanokkal is beszéltem már, akik még kívánatosabbnak tartották terhes feleségüket, mint annak előtte.

Mint Regős Judit elmondta, vannak olyan kispapák – egy felmérés szerint csak mintegy tizenkét százalékuk –, akik a várandósság idején tartózkodó viselkedést tanúsítanak az ágyban. Ennek oka lehet egyrészt az, hogy attól tartanak, összenyomják a kicsit, vagy egyszerűen zavarja őket a magzat jelenléte, és ezért nem tudják igazán elengedni magukat. Úgy érzik, hogy a gyermekük jelen van velük az ágyban, és ez feszélyezi őket. Vannak olyan gondolkodású férfiak is, akik számára a szexualitást illetőleg az áldott állapotban lévő nő tabu.

Az önmegtartóztatásnak azonban orvosi indoka nincs. Gondoljuk csak végig, mennyi minden védi a magzatot a külső hatásoktól: a hasizmok, a méh, amely szintén csupa izom, a külső és belső magzatburok, a magzatvíz. Félelmük tehát alaptalan. 

Szülők Háza tanácsadója szerint a párkapcsolatban viszont szükséges, hogy a felek tekintettel legyenek egymás érzékenységére. Ha ennek megfelelően beszélik meg érzéseiket, elkerülhetőek a félreértések. Sok nő és férfi például személyes sértésként éli meg azt, ha párja kerüli a vele való szexuális érintkezést a terhesség idején. Csendes gyötrődés helyett ilyenkor jobb, ha a szexuális együttlétet kívánó fél valamilyen formában átveszi a kezdeményezést. Némi fantáziával új és új módszereket eszelhetünk ki.

Van azonban néhány kivételes helyzet is, amelyben a szexuális érintkezést kifejezetten kerülnünk kell:
• Ha a méhlepény a méhnyakcsatorna nyílásához közel, a méh alsó részében helyezkedik el (ilyenkor a nemi aktus vérzést válthat ki).
• Indokolt a szünet a szexben, ha bármelyik fél nemi, illetve húgyúti fertőzésben szenved.
• Ha korábban koraszülése volt a kismamának az idő előtt megindult fájástevékenység miatt.

(Túlhordásnál azonban kifejezetten ajánlják a szexuális együttlétet!)

Az ágyba vitt reggeli, gyertyafényes vacsora, meglepetés-masszírozás, simogatás ugyan közvetlenül nem vezet orgazmushoz, de jó „befektetés” - mondja Regős Judit. "A jókedv, az ellazulás, oldott hangulat férfi és nő között a szexuális kötelékeket is szorosabbra fűzi. Mindent összevetve tehát: mindenki másképp szereti, mindenki másképp tudja, és mindenki másképp teheti. Egyet viszont mindenképpen elmondhatunk: a baba nem bánja, ha szülei szeretik egymást, és a papája meglátogatja néha a pocaklakót."

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek