Törvényesítenék a hálapénzt

Az egészségügyi miniszter törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, mely szerint csak akkor lehet biztos egy kismama abban, hogy saját kezelőorvosa vezeti le a szülést, ha az Országos Egészségbiztosító Pénztár költségeinek 30 százalékát kifizeti - írja az Index. Így egy saját orvos által levezetett szülés ára legalább 25 ezer forint lesz, de ennek akár a duplája is lehet, mindezzel a hálapénzt akarják hivatalos mederbe terelni.


Ha a parlament jóváhagyja az egészségügyi minisztérium októberben benyújtott javaslatát, akkor azok a kismamák, akik úgy szülnek választott orvosuknál, hogy az nincs ügyeletben, a szülés költségeinek 30 százalékát ki kell fizetniük.

Jelenleg egy komplikációmentes szülés 85 ezer forintba kerül, de ebben nincs benne az epidurális érzéstelenítés ára, egy császármetszés pedig ennél lényegesen drágább, alaphangon is eléri a 170 ezer forintot. Tehát, ha valaki ragaszkodik ahhoz az orvoshoz, akihez terhessége alatt járt, és nincs olyan szerencséje, hogy annak ügyeleti idejében hozza világra gyermekét, az a szülésért legalább 25500 forintot fog fizetni, de ez az összeg meghaladhatja az 50 ezer forintot is.

Az egészségügyi miniszter elmondta, hogy a javaslatban megfogalmazott térítési díj összege a hálapénzzel hasonló nagyságú, de ez az összeg az intézményeknél marad, és azoknak a bérezésére kell fordítani, akik a többletmunkát végzik. Molnár Lajos szerint ez az új szabály képes érdemben visszaszorítani a hálapénzt azzal, hogy legális mederbe tereli.
Oszd meg másokkal is!
Mustra