Nem választhatnak szülészt a kismamák

Egy szombathelyi kórházban mostantól csak munkaidőben szülhetnek a nők választott orvosuknál, munkaidőn kívül ugyanis az épp ügyeletes orvos vezeti le a szülést, írja az Index. A döntést a kórház főigazgatója hozta, elsősorban anyagi okokból. Veszprémben már több mint egy éve alkalmazzák ezt a rendszert, amivel az orvosok kétharmada teljesen elégedett, bár ott ők kezdeményezték az átalakítást.


A szombathelyi Markusovszky Kórház főigazgatójának döntése értelmében, ha egy nő munkaidőn túl, vagyis ügyeleti időben szül, úgy a szülést az éppen ügyeletben levő orvos vezeti le, nem pedig az, aki akár hónapokon keresztül kezelte őt, tehát mostantól egy szülész sem dolgozhat munkaidőn kívül. Korábban, bár erre vonatkozóan konkrét jogszabályok nem léteztek, a nők általában terhességük elején megállapodtak az általuk szabadon választott orvossal arról, hogyan is zajlik majd a szülés.

Horváth Boldizsár, a Markusovszky Kórház főigazgató-helyettese az Indexnek elmondta, azután született meg a határozat, miután kollégáinak egy csoportja ügyvédeken keresztül beadvánnyal fordult a kórházhoz, hogy fizessék ki az ügyeleti időre járó teljes munkadíjat két évre visszamenőleg. A felhalmozódott ügyeleti díj és teljes munkadíj közti különbség 63 millió forint, melynek kifizetését a kórház egyelőre nem tudja finanszírozni.

A követelés jogalapját egyébként az Európai Unió szabályozása adja, miszerint az orvosok nem dolgozhatnak többet heti 60 óránál. Horváth szerint az EU miatt előbb-utóbb úgyis meg kellett volna hozni ezt a döntést.

A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház-Rendelőintézetben már több mint egy éve bevezették ezt a módszert, azonban a döntés motivációja egészen más volt, mondta el az Indexnek Rácz Jenő, az intézmény főigazgató főorvosa. Ott az orvosok kezdeményezték, miután egy fiatal kollégájuk túlterheltség miatt meghalt. A szülészek így akarták elérni, hogy stabilabb időbeosztásuk legyen, így biztonságosabb ellátást tudjanak biztosítani a pácienseknek, pedig feltételezhetően így tetemes hálapénztől esnek el.

Rácz elmondta, hogy a korábbi rendszer hibája, hogyha egy orvos egy pácienshez „csak úgy bejön levezetni a szülést”, akkor semmiféle jogviszonyban nincsen, mivel hivatalosan az nem ügyeleti idő, így nem vonatkozik rá a felelősségbiztosítás sem. Ha pedig komplikáció lép fel, és kártérítési perre kerül sor, semmivel nem védhető, a bíróságnak hivatalból azzal kell érvelnie, hogy a ledolgozott órák túlzott száma miatt figyelmetlen volt.
Oszd meg másokkal is!
Mustra