Ön dönt: kifőz vagy sterilizál?

Az első gyermeküket váró szülők igencsak tanácstalanul szoktak bóklászni a bébiáruházakban, letaglózva a döbbenetes kínálattól. A fontos és felesleges tárgyakat igen nehéz elkülöníteni egymástól, különösen, mivel a jószándékú rokonok és ismerősök egymásnak homlokegyenest ellenkező jótanácsokat szoktak adni. Ilyen sarkalatos kérdés például a baba cumisüvegeinek sterilizálása. Vajon mikrohullámú, elektromos vagy tablettás készülékkel járunk jobban, vagy elég, ha egy nagy fazék forró vízben kifőzzük, esetleg hagyjuk a fenébe a sterilizálgatást, és csak mosogassunk?


Szüleink gyermeknevelési bibliájának szerzője, Spock doktor szerint csak akkor szükséges sterilizálni a bébicuccokat, ha az ivóvíz minősége nem megbízható, például ha kútvizet használunk. Ilyenkor kérdezzük meg az orvost vagy a védőnőt, hogy szükségesnek tartja-e a sterilizálást. Máskülönben elég jól elmosogatni a cumikat és üvegeket mosószeres vízzel és kefével (Spock doktor csecsemő- és gyermekgondozása, Medicina, 2005).

Ezt a szemléletet követi Gábor, a kétgyermekes apuka is: mint mondja, az elmúlt másfél évben talán ha háromszor főztek ki cumisüveget. Ő a mosogatásra esküszik: "kapja csak meg időben a gyerek a bacilusadagját, edződjön az immunrendszer".

Klikk!
A szintén kétgyermekes Tünde a tablettás sterilizáló kipróbálása után a mikrohullámú készülék mellett döntött. "Próbálkoztam sterilizáló tablettával és folyadékkal is, de rossz érzésem volt, hogy utána a vegyszeres cumit adom a gyereknek (mert ugye ha leöblíted, akkor már nem lesz steril). Ezért átálltam a mikrós sterilizálóra, gyors, könnyű, nem lesz vízköves az üveg (mint kifőzéskor) és csak egyszer kell megvenni a sterilizálót. Azóta az ötödik gyereket szolgálja, szóval tartós is" - fogalmaz Tünde.

A legolcsóbb sterilizálási módszer az üvegek kifőzése: csak egy nagy fazék kell hozzá, amit másra nem használunk, és egy fogó a forró edények kihalászásához. Vízkő ellen tehetünk a vízbe gyógyszertárban kapható citromsavat.

A langyos vízzel félóra alatt 6 üveget sterilizáló tabletták darabja 50-80 forintba kerül, a folyadéknak literje ezer forint. A Chicco gőzölős sterilizálója tízezer forintért kapható, a készülék negyedóra alatt 2-3 üveget tisztít meg. A különböző elektromos sterilizálók ára hétezer forintnál kezdődik, az ételmelegítővel kombinált darabok drágábbak. A mikróba helyezhető különböző sterilizálókba általában hat üveg fér, áruk 3 és 9 ezer forint körül van.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek