A túlzott mobilhasználattól sérülhetnek a spermiumok

A túlzásba vitt mobiltelefonálás csökkentheti a férfiak nemzőképességét, állítja egy új amerikai tanulmány. A napi négy óránál több telefonálás, kisebb mennyiségű, rosszabb minőségű spermát és kevésbé mozgékony hímivarsejteket eredményezhet, vélik a kutatók.



Az eredmények szerint azoknak a férfiaknak volt a legkevesebb a spermaszáma (50 millió milliliterenként), akik naponta több mint négy órát telefonáltak. Nekik volt a legkevésbé egészséges spermájuk is. Akik 2-4 órát használták telefonjukat egy nap, milliliterenként 69 millió, közepesen egészséges spermiummal rendelkeztek. A legegészségesebb és legjobb minőségű spermája milliliterenkénti 86 milliós spermiumszámmal azoknak volt, akik egyáltalán nem használták a mobiljukat.

Ezeket a vizsgálatokat a Cleveland Clinic Foundation csoportja olyan férfiakon végezte, akik partnerükkel együtt egy indiai meddőségi klinika kezelésére jártak. A 364 férfi bevonásával készült ohiói tanulmányt az American Society for Reproductive Medicine nevű, meddőséggel foglalkozó orvosi szervezet konferenciáján ismertették – írja a BBC News.

A kutatás vezetője, Dr. Ashok Agarwal a New Orleans-i konferencián elmondta, hogy a tanulmány nem bizonyította, hogy a mobilok károsítják a nemzőképességet, de további vizsgálatok szükségességét veti fel. Agarwal szerint elképzelhető, hogy a mobilok által kibocsátott sugárzás hatással van a herékben levő, tesztoszteront termelő sejtekre vagy a csövekre, melyekben a sperma termelődik, és így károsítja a DNS-t.

Egy tavalyi kísérletben ausztrál kutatók egereken kísérleteztek és megállapították, hogy a mobiltelefonok által kibocsátott rádióhullámok károsítják az állatok spermáját.

Egy angol tudós a BBC-nek nyilatkozva kétségbe vonta a mobiltelefonálás és a meddőség közötti kapcsolatot: „Ez egy jó tanulmány, de nem gondolom, hogy megragadja a lényeget” - mondta Dr Allan Pacey, a Sheffieldi Egyetem andrológusa. „Ha egy nap négy órát használod a telefonod, feltételezhetően ritkábban van a zsebedben, hiszen beszéd közben a fejednél tartod a telefont, így pedig hogyan hatna a herékre?”

Pacey úgy véli, akik hosszabb ideig használják a mobiltelefonját, valószínűleg keveset mozgó egyének, akik stresszesebbek, vagy egészségtelenül táplálkoznak, és inkább ezek a tényezők okozhatják spermiumaik szomorú állapotát, mintsem a mobilhasználat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek