Elhízhatnak a kialvatlan gyerekek

A kialvatlanság egyenes út az elhízás felé – állítja egy frissen megjelent brit tanulmány. Az alváshiány megzavarja a normális anyagcserét, így elhízáshoz, cukorbetegséghez és szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet.


A Bristol Egyetem kutatója, dr Shahrad Taheri szerint már két-három megrövidített éjszakának is komoly negatív hatása lehet. Bár az elhízást az energiabevitel és energiafogyasztás egyensúlyának megbillenése okozza, az alvás fontos tényező lehet ebben az egyensúlyban.

A kialvatlan emberek gyakran túl sokat esznek és hizlaló ételeket választanak, ráadásul a kimerültség miatt nincs kedvük mozogni. Taheri szerint ráadásul hormonegyensúlyuk is eltolódik, az éhségért felelős hormonból például több termelődik a keveset alvók szervezetében.

Az alvás és az elhízás kapcsolatára vonatkozó adatokat összefoglaló jelentés az Archives of Disease in Childhood (Gyermekbetegségek Tárháza) című szaklap októberi számában jelent meg. Egy 13 ezer brit gyermek állapotát születésüktől fogva figyelemmel követő kutatás szerint a sokat tévéző gyerekek kevesebbet alszanak. A harminc hónapos korukban keveset alvó gyerekek körében pedig hétéves korukra gyakori a kövérség, nyilatkozta Taheri. Szerinte igen fontos lenne a gyermekeknek nyugodt alvásidőt biztosítani úgy, hogy kiűzzük olyan zavaró tényezőket hálószobáikból, mint a mobiltelefonok, számítógépek és tévék.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek