Babonáink - Az ördög bibliája

Kevés tárgynak van olyan babonakincse, mint a kártyának: a kártyának úgy általában is, de a hétköznapi élet dolgaival összefüggésben szintén.

cikk-tipus-altalanos

babona-kartyaSorozatunk saját babonáinkról kíván megemlékezni, az eredeti, Kárpát-medencei babonákról, amelyek kétségtelenül vannak annyira érdekesek, mint példáual a karibiak vagy az afrikaiak, mégis kezdenek feledésbe merülni. Nem akarjuk őket sem népszerűsíteni, sem cáfolni - beérjük annyival, hogy megemlékezünk róluk. Amíg még van miről.
 

Az sem véletlen, hogy az ördög bibliájának nevezik, hiszen azt már mindenki tapasztalhatta, hogy a matematika minden szabályával ellentétben zsugán veszteni sokkal könnyebb, mint nyerni. Márpedig, ha nem lenne a dologban semmi ördögi, az esélyeknek egyenlõeknek kéne lenniük.

A legfontosabb kártyababonák, a kiváló Temesi Ferenc nyomán: mindenki tudja, hogy szûz kéz elsõre mindig nyer és kölcsönpénzt nem lehet elveszíteni. Nem szerencsés dolog kártyázás elõtt nõvel találkozni, érintkezésbe kerülni, sõt, még a kaszinóba menet is megronthatja az embert. Szintúgy veszélyes játék - vagy vadászat - elõtt apácát, papot, szerzetest, esetleg kancsal embert látni. Sose kapkodjunk a lapok után, mielõtt az osztó befejezné az osztást, játék közben ne keresztezzük a lábunkat és ne vegyünk fel lapot bal kézzel. Annak már több alapja van, hogy sose játsszunk lakkozott asztalon - visszatükrözõdnek a lapok. Tükör elé se üljünk, épp ezért. 

Aztán vannak kifejezetten szerencsétlen lapok. A legpechesebb a pókerben az ász-nyolcas két pár, amit a Halott Ember Lapjának is neveznek, a híres Wild Bill Hicock esete után, akinek ez volt a kezében - amikor lelõtték. A káró kilences pedig Earl of Stair lapja és egy skóciai tömegmészárlásra emlékeztet 1692-bõl. 

A szerencsétlenség a kártyában általában szerencsét hoz a szerelemben, viszont aki a szerelmi ügyekben jól jár, elõbb-utóbb lemondhat a kártyázásról egy életre. 

A legbiztosabb hagyomány szerint pedig pénzben, különösen magas összegben kártyázni tapasztalt játékosokkal közeli anyagi veszteségeket jelent.
 

 

cikk-tipus-linkek

• Tükörcserepek
• Asztali szerencsétlenségek
• Nők a sötétben
• Belzebub ölebe

Oszd meg másokkal is!
Mustra