Megingott a sztárvallás: a milliós csalások miatt Madonna is leléphet

Madonna tizenöt éve csatlakozott a Berg házaspár által alapított mozgalomhoz, amivel a centrum legjobb évei vették kezdetüket: hiszen a pénzes celebek egymásnak adták a kilincset, hogy csatlakozhassanak. Most, egy jótékonysági ügy miatt kipattant botrány miatt lehet, hogy új konzumvallást kell keresniük a könnyed megvilágosodást áhító sztároknak.

Eltűnt hárommillió dollár

A múlt héten kaptak szárnyra az első hírek, amik arról szóltak, hogy a Madonna által minden sarkon propagált Kabbala Centrumban gyülekeznek a viharfelhők, méghozzá a rettegett IRS (az ottani APEH) ellenőreinek képében. Madonna ugyanis - követve a nagymenő Hollywoodi sztárok példáját - jótékonysági akciót szervezett egy Malawii bentlakásos lányiskola megépítésére. (Az ötletet valószínűleg Oprahtól nyúlta, akinek már volt hasonló projektje, negyvenmillió dollárt csengetett ki egy dél-afrikai intézményre.)

Madonnát többen figyelmeztették, hogy Malawinak jobban jönne több kisebb iskola, mint egy nagy centrum, de az énekesnő hajthatatlan volt: iszonyatos energiát és időt feccölt a projektbe, hatalmas adománygyűjtő eseményeket szervezett, és nem kevés saját pénzt ölt bele a tervbe. Aztán a dolgok kicsit megbicsaklottak, a befolyt pénzek ugyanis nem érkeztek meg hiánytalanul rendeltetési helyükre, a 3,8 millió dollárból mindössze 800 000 jutott el Afrikába, a maradékot állítólag  a Los Angelesi Kabbala Centrum irodáira költötték. Az ügyről többek között a LA Times írt egy komolyabb riportot.

Mint amikor Jézus tartott beszédeket

A Kabbalah Centernek egyébként vajmi kevés köze van ahhoz, amit tradícionálisan ezzel a névvel szokás illetni, itt ugyanis nem másról van szó, mint egy jól bevált, és igencsak profitábilis New Age-es üzleti modellről: fogj egy régi vallást, okkult irányzatot vagy hagyományt, különböző módokon tedd azt könnyen emészthetővé a mai ember számára. Ha a doktrínát kellően sikerült lebutítani, még mindenképpen keverj bele némi reinkarnációt és karmát, mert anélkül manapság már nem lehet eladni egy ilyen terméket. Aztán ha mindezzel megvagy, hajts rá a pénzes kuncsaftokra. A Berg család nevéhez köthető centrum is ezt a receptet követte. Fogták a judaizmus ezoterikus doktrínájának is mondott kabbalát, és jól marketingelhető termékké tették, amihez persze az olyan maradi korlátozásokat, mint hogy nőknek és gyerekeknek nem tanítható, ki kellett dobni. Így tett 1971-ben Karen és Philipp Berg is, amikor megalapították az első Kabbala centrumot. A mozgalom hamar szép lendületet kapott, Karen Berg egy interjúban ahhoz hasonlította az egészet, mint "amikor Jézus tartott beszédeket, amire özönlöttek az emberek, akik aztán még több embert hívtak".

A sztárok egymást gerjesztik

A sztárklientúra kiépítése Madonnával kezdődött, ő volt a centrum legnagyobb, legjobb fogása, vele igazán könnyű volt olyanokat megnyerni az ügynek, akik hezitáltak. Csatlakozott Demi Moore és Ashton Kutcher, Lindsay Lohan és Paris Hilton is - egyre többen kötötték föl a piros madzagot a csuklójukra. Britney pedig egyenesen az istenség hetvenkét neve közül az egyiket tetováltatta a tarkójára. (Amire egyébként a mozgalmat gyakran kritizáló Yitzchok Adlerstein, a  Los Angelesi Loyola egyetem egyik professzora azt mondta, hogy "ez körülbelül annyi vagyont fog hozni Britneynek, mint nekem hozna az, ha az ő nevét tetováltatnám a tarkómra".) Az elmúlt húsz évben Hollywoodban a Kabbala népszerűségével talán csak a szcientológia vetekedhetett. Abban a csapatban, ugye, olyan húzó nevek találhatók, mint Tom Cruise, John Travolta, Donald Trump, és Vin Diesel.

Komoly csalások után nyomoz az adóhatóság

Bergék családi kézben levő, eddig bombabiztos lábakon álló vállalkozása most inogni látszik. Azt egyelőre nem sikerült tisztázni, hogy a pénz hol tűnt el, Bergéknél, vagy Afrikában, de a Times például arról cikkezett, hogy a centrum korábbi CFO-ja, Nicholas Vakkur egy, a szervezet felsőbb körének szétküldött körímélben azt írja, hogy komoly csalások jutottak tudomására, és "nincs más választása, mint együtt működni az IRS-szel, és bedönteni az egész centrumot." Persze a baj nem jár egyedül: a LA Times cikkében megemlíti, hogy az év elején egy örökös pert indított Bergék és a centrum más prominensei ellen, mert azok 1,3 millió dollárt csaltak ki tőle, a centrum egy másik tagja pedig azt állítja, hogy a centrum nyomására ruházott be egy olyan üzletbe, aminek a tulajdonosa később meglépett nyolcszázezer dollárral.

MIndezek fényében nem csoda,. hogy az utóbbi időben arról is szóltak a bulvárhírek, hogy Madonna spirituális útkeresése más irányt vesz, és másfél évtized után dobja a kabbalát az Opus Deiért. Bár a centrumban tett látogatások után rögtön mindenki sietett cáfolni az esetleges váltást, és a Mirror névtelen forrása szerint egyelőre csak tapogatózó látogatásokról van szó, nem zárható ki, hogy Madonna a jövőben a másik ábrahámi vallásnak szerez olyan lelkes és jól szituált követőket, mint tette azt eddig a kabbalának. Hiszen annak idején, amikor az Ashtanga jógáról váltott a piros karszalagra, szintén nem jelentette be előre.

Oszd meg másokkal is!
Mustra