Emailben gyónni nem lehet, de Mózes válaszol - vallások online

Ma már minden elérhető a neten, így a különböző vallások online szolgáltatásai is megjelentek. Míg a buddhisták otthonról pörgethető, autentikus imamalommal kápráztatnak, a katolikusok Virtuális Plébániával állnak be a sorba, de a hindu, zsidó és az iszlám vallás követői is klikkelhetnek.

Non-stop elérhető megértés

Megkérdeztük a Virtuális Plébániát, hogy működésük kiegészíti vagy kiváltja a templomba járást? „Ha a két megadott lehetőség közül kell választani, inkább kiegészíti" - kezdi a VP csapata. „De a keresztény életet nem lenne helyes leszűkíteni a templom falain belülre. Épp ezt igazolja a Virtuális Plébánia léte. Rengetegen vannak a világban Krisztus követői, ők is járnak dolgozni, kikapcsolódni, rendszeresen használják az internetet, a személyes találkozás mellett sokan elektronikus úton is tartják egymással a kapcsolatot. A VP hozzájárulhat a hit elmélyüléséhez, de nem helyettesítheti a személyes találkozásokat, a vallásgyakorlat különböző formáit. Mindenkit szívesen látunk, aki tiszteletben tartja az értékrendünket - nem feltétel tehát a rendszeres templomba járás sem. Nem vagyunk klasszikus egyházközség, nem tudjuk, nem is akarjuk pótolni a valódi közösségeket, viszont 0-24 óráig elérhetőek vagyunk, igyekszünk mindenkinek segítséget, támaszt nyújtani, a párbeszéd lehetőségét biztosítani.”

E-mailben gyónás nincs, de lelki segély van

A VP alapvetően azzal a céllal indult, hogy katolikus papok információkat és segédanyagokat oszthassanak meg rajta keresztül egymással. Később felkerültek a civil látogatók számára is érdekes és hasznos anyagok, valamint elindult a fórumuk, ahol új ismeretségek születtek, folyton formálódó online közösség alakult ki. Megkérdeztük, hogy az online történő gyónások és imák ugyanúgy hatnak-e, mint a szakrális helyeken: egyáltalán van-e ilyesmi náluk? „A VP lehetőséget ad a hittel kapcsolatos dolgok általános megismerésére, kapcsolatteremtésre, vagy adott esetben kikapcsolódásra, de nem helyettesítheti a valós kapcsolatokat, így az Istennel való személyes találkozást sem. Ebből következik, hogy gyónni sem lehet nálunk, viszont szívesen segítünk a hozzánk fordulóknak abban, hogy fel tudják venni a kapcsolatot a lakóhelyük környezetében élő lelkipásztorokkal. Ha viszont nem gyónásról van szó, lelki bátorítást, életvezetési tanácsokat, megerősítést szívesen adunk bárkinek.”

Keresztény tudakozó

Megkérdeztük, hogy általában milyen jellegű kérdésekkel keresik meg őket, illetve csak a hívek, vagy felekezeten kívüli érdeklődők is csatlakozhatnak? „A Fórumon egymásnak is segítséget nyújthatnak a VP látogatói, a Társalgóban pedig az általunk felkért lelkipásztorok, lelkigondozók, teológusok válaszolnak a beküldött kérdésekre. A jellemzően névtelen megkeresések zöme valamilyen hitbeli, lelki, morális problémát érint (pl. hogyan viselkedjen egy keresztény ember egy adott szituációban, milyen szempontok alapján döntsön kétes helyzetekben). Emellett egyfajta keresztény tudakozóként is működünk, tehát informatív kérések ugyancsak érkeznek hozzánk. Utóbbi igény hívta életre a miserend.hu és hirporta.hu aloldalunkat, ahol az ország templomainak és plébániáinak elérhetőségén túl a szentmisék időpontjai is megtalálhatóak, illetve egyfajta hírügynökségi funkciót is próbálunk betölteni. Nagy örömünkre szolgál, hogy számos felekezet hívei keresnek bennünket, sőt, nem hívők is érdeklődnek, párbeszédet kezdeményeznek. Lehetőségeink szerint igyekszünk mindenkinek válaszolni.”

Önkéntes portál

A magyar katolikus portálcsoport tartalmi és technikai karbantartásán, önkéntes alapon, papok és civilek dolgoznak. A nonprofit portálcsoport működésének támogatására létrejött a Virtuális Plébánia Alapítvány, amely kizárólagos tulajdonosa a portálrendszernek. A VP nem tartozik a Magyar Katolikus Egyház felügyelete alá, a megjelenő anyagok tekintetében azonban a Katolikus Egyház hivatalos tanítása a mérvadó.

Pörgesd meg az imamalmot!

A tibeti buddhizmusban a hívők által talán leggyakrabban használt dolog - a füstölő mellett - az imamalom. Forgatása érdemeket szerző cselekedetnek számít, melynek révén azok a hívő laikusok is szerezhetnek újabb és újabb érdemeket, akik nem tudják olvasni a szent szövegeket. Segítségével lehetőség nyílik a folytonos imádkozásra. A tibeti imamalmok a lelki áldás és béke kiterjesztésének eszközei. A henger minden fordulata a papírtekercseken található összes mantra ismétlésével egyenértékű.

Az imamalom belsejében egy vékony papírtekercs forog, melyen az Om Mani Padme Hung mantra számos példányban, tibeti írással szerepel. Az imamalom forgatásával a mantra áldása minden irányban szétterjed. Ha beírsz a szövegmezőbe egy kívánságot, és háromszor megpörgeted a malmot, lehet, hogy teljesül. Mindezt élő képen követheted. Ez egy fölszentelt imamalom, ami Tibetből származik, de a kezdeményezés teljesen magyar, sőt, a világ első internetes imamalma, saját IP címmel.

Az ősi életforma vitalitást ad

A hindu oldalról megtaláltuk a HinduismOnline.org-ot, ami a hasznos közösségi és vallási információk mellett a modern hindu próféta Swami Vivekanda gondolatait is elénk tárja. Az oldal célja, hogy az ősi hindu tradíciót és a hindu örökséget modern formában mutassa be, eljuttatva azt minden érdeklődőhöz. A szerkesztők szeretnék bebizonyítani, hogy ez a vallás egy élő erő. Ez az ősi életforma valódi vitalitást ad, illetve fejleszti a hinduizmus által előmozdított életérzést, így a hívő további ösztönzést nyer. A webmaster szerint ez a honlap csak egy szerény kísérlet arra, hogy az emberekhez közelebb hozza a hinduizmus eszmerendszerét. Tervei szerint különféle könyveket fog majd feltölteni ide, ám ez egyelőre még jogvita tárgya.

Kérdezd a vallási bölcset

Az IslamOnline.net egyrészt az iszlám vallást mutatja be, átfogó módon, másrészt információs segítséget kíván nyújtani muzulmánoknak és nem muzulmánoknak egyaránt, több nyelven. Az IslamOnline.net a hatodik leglátogatottabb iszlámmal kapcsolatos honlap. A fórumokon különféle témákban (politika, új muszlimok, szórakozás, stb.) lehet állást foglalni, de egyéb interaktív helyszíneken is tájékozódhatunk a vallásról, úgymint a Kérdezd a vallás bölcset! című blokkban, ahol a látogatók kérdéseket tehetnek fel az iszlámmal kapcsolatban, melyekre pár napon belül választ is kapnak. 2000 és 2003 között mintegy 306.691 anyagot tettek közzé, amelyből 233.223 arab, míg 73.486 angol nyelvű.

Egy igazán kóser weboldal

A JudaismOnline.org.uk az Egyesült Királyságban bejegyzett zsidó információs honlap, melyen helyet kaptak a helyi, illetve a nemzetközi hírek, információk. Mindent megtalálunk, amit az Egyesült Királyságban lévő zsinagógákról, zsidó iskolákról, üzletekről, ünnepekről, kóser éttermekről és fesztiválokról tudni lehet. Hang-és videó anyagok letöltésére is van lehetőség, megismerhetjük a zsidó naptárat, illetve egy igazi rabbitól kérdezhetünk. A JudaizmusOnline egyelőre nem teljesen naprakész, de dolgoznak a sűrűbb frissítéseken.
Innen jutottunk el az AskMoses.com oldalra, ahol egy korszerű, napszemüveges, kalapos és laza Mózestől kérdezhetünk az élet nagy dolgairól. Az oldal hightech módon nyújt lelki útmutatást a legkülönfélébb hátterű olvasók számára. Van itt valós idejű fórum, chat, könyvtár - regisztráció nem szükséges, az egész szolgáltatás teljesen ingyenes. Az életmód tanácsok mellett az oldal hatalmas tudásbázist kínál, valamint a lelkiéletben, hagyományokban, gyakorlatokban jártas, több száz tudóssal tartja a kapcsolatot, szerte a világon. Ennek magyar megfelelője a Jewish Meeting Pointon évek óta sikeresen futó "Kérdezd a Rabbit!" blokk, ahol közel ezer nyilvános kérdés és válasz található.

Oszd meg másokkal is!
Mustra