A Titok után itt az Erő: a boldogság szabálya

Rhonda Byrne A Titok című lélektani bestsellere után megírta Az Erőt, aminek a sajtótájékoztatóján történés híján inkább a kristályjóslással ismerkedtünk. Az Erőről annyi derült ki pusztán, hogy a szeretetről szól, és aki elolvassa, biztos érteni fogja, mert az író közérthető módon fogalmaz.

Rhonda Byrne, miután megírta a közelmúlt legnagyobb lélektani bestsellerét, nekiállt ismét dolgozni, hogy aratni tudjon. Az Édesvíz Kiadó gondozásában meg is jelent A Titok folytatása, azaz Az Erő, aminek bemutatója köré egy sajtótájékoztatót szerveztek.

Novák András és Szolláth Mihály
Novák András és Szolláth Mihály

Az új csizma összejöhet

„Ha egy új csizmára vágysz, az is összejöhet” – így utalt Novák András,  a kiadó ügyvezető igazgatója a Titok című könyvre. A folytatásra viszont viszonylag kevesen voltak kíváncsiak, holott az első részből több példányt adtak el, mint ahány csillag van az égen.

Néhány vendég megjegyezte, hogy az első könyv befogadásával nem igazán kellett küzdeni, mert egyszerűen fogalmazott a szerző, de az eseményen nem derült ki, igaz-e ez a második részre is. Ezért forgattuk egy kicsit a könyvet, hogy tapasztaljunk, megtudjuk, mit rejt.

Hol rontottuk el?

Hamar kiderült, Byrne tényleg ügyelt arra, hogy véletlenül se kelljen gondolkodnunk egy mondaton sem, közérthető, sőt, a nem túl hosszú bekezdések alkalmassá teszik arra is az irományt, hogy két villamosmegálló alatt megtudjuk, hol rontottuk el az életünket. Mint az az első pár oldalból kiderült, a szeretet tart össze mindent, úgyhogy érdemes nagyra becsülni ezt a típusú érzelmet, érzetet.

Aki nem kíván időt tölteni azzal, hogy a témában a világ nagy gondolkodóinak a könyveit olvasgassa, annak bátran ajánljuk Az Erőt. Bár a műben nem sok eredeti gondolat található, cserébe Byrne majdnem mindent összeszedett a szeretetről, és a pozitív gondolkodás jótékony hatásáról, amit már leírtak az említett nagy emberek. Bár Lao-Ce és Erich Fromm is hosszan értekezett arról, amiről az írónő, csak amíg az előbb említette mesterek a sorsról és a karmáról is megemlékeznek, addig Byrne ezt nem veszi figyelembe. Szerinte mindenki boldog lehet, aki szem előtt tartja, nem csak kapni, de adni is kell.

Láttam, hogy működik

Mivel a sajtótájékoztatón ezután a 'barátkozzunk össze' fejezet következett, éltünk a kötetlen beszélgetések mellett felajánlott kedveskedéssel, vagyis kipróbáltuk a számunkra ismeretlen kristályjóslást is. Leültünk egy babzsákra, majd egy mosolygós lány arra kért minket, válasszunk ki hat, számunkra szimpatikus kristályt. Ezt követően pontosan meg kellett fogalmaznunk egy minket foglalkoztató kérdést.

Nem kávézaccból, de kristályból jósolnak
Nem kávézaccból, de kristályból jósolnak

A hölgy ezután a kerek táblát forgatni kezdte, és arra kért minket, csukott szemmel helyezzük el kristályköveinket a táblán. „Jáspist, tigrisszemet, karneolt, onixot, holdkövet, hegyikristályt és sok más követ használunk. Nemcsak az a fontos, melyik kristályt tartjuk a kezünkben, hanem az is, hogy melyik szekcióban helyezzük azt el” – mondta, majd a kapott eredményt összegezte. „Én azért kezdtem el ezzel foglalkozni, mert láttam, hogy működik.” Véleménye szerint nem elég, ha ismerjük, melyik kő mit jelent, kell egy jó adag intuíció, némi pszichológia is ahhoz, hogy az ember érdemben tudjon válaszolni a feltett kérdésekre."

A kristály elárulta a jövőt

„Lassú folyamat, amíg az ember elsajátítja ezt a fajta tudást, az intuíció azonban elengedhetetlen hozzá, az viszont nem tanulható.” Mint kiderült, Szatmári Nóra találta fel és fejlesztette ki a kristályjóslást. A jós azt is mondta, az ezoterikus.hu weboldal tulajdonosa csak azokkal dolgozik együtt, akiket a legjobbnak tart a szakmában.

„Nóra kapja a megbízásokat, ő delegál ki minket különböző eseményekre. Találkoztam már szkeptikussal, de a kövek magukért beszélnek. Az emberek azonban öt perc után magukra ismernek a válaszokból.” Miközben jósoltattunk magunknak, Salinger Richárd már az Omyno című könyvéről mesélt a közönségnek, amiről nekünk már tapasztalatunk is volt, így azt nem hallgattuk meg. Mivel a kristályjóstól a jövőt akartuk megtudni, egyelőre titok fedi, igazat mondott-e. De konkrétumok nem hangzottak el, ahhoz lehet, hogy időgép kell.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek