Kokain volt, kokain nincs

A recept még mindig titkos, akkor is, ha időről-időre szárnyra kap a hír, hogy kikerült a féltve őrzött iromány. Azért azt így is tudhatjuk, hogy még mindig használ a gyár kokalevelet, és ízesítőnek kóladiót is. Egy üdítő, ami miatt még az USA-ba is be lehet vinni a kokaleveleket legálisan.

A Coca-Cola jellegzetes ízét a kóla dió adja, innen a kóla név, amelyből az ital koffeintartalma is származott.  A diót a Dél-amerikai benszülöttek régóta fogyasztják magas koffeintartalma miatt. Meghámozzák, majd húsz percig rágják. Eleinte meglehetősen keserű, de később édessé válik, ahogy a keményítő cukorrá alakul benne. Afrikában a kóladió igencsak kedvelt serkentőszer a muszlimok körében, ők ugyanis nem ihatnak alkoholt, de a dió enyhén izgatja az idegrendszerüket. A dió nem csak koffeintartalma miatt népszerű, de csökkenti az éhséget is.

Az nem újdonság, hogy a kóla azért kapta a Coca-Cola nevet, mert az eredeti recept élénkítőszerként tartalmazott dél-amerikai kokalevél kivonatot, amelyből a kokain is származik. De azt már kevesebben tudják, hogy a kokalevél még mindig az egyik alapanyaga az üdítőnek.

Pemberton receptje szerint 3,8 liter kólasziruphoz 140 gramm kokalevelet kellett tenni. Aztán ezt a receptet megváltoztatták 1891-ben, és már csak tizedannyi kokalevelet használtak. 1904 után a friss kokaleveleket olyan szárított levelekre cserélték, amiből a kokaint kivonták. A Coca-Cola a mai napig is ilyen kokainmentes kokaleveleket használ a kólaszirup gyártásához. Ezt a Stepan Company gyártja az USA-ban, amely arról nevezetes, hogy az egész országban egyedül nekik van engedélyük arra, hogy kokaleveleket importáljanak és azt feldolgozzák.

Kóladiók
Kóladiók

A Coca-Cola receptje még mindig titkos

Néhány hónapja újra szárnyra kapott a hír, hogy valahonnan valakik megszerezték a Coca-Cola titkos receptjét. Emiatt több amerikai rádióműsorba is meghívták a cég képviselőjét, Phil Mooney-t (a The Coca-Cola Company archívumának vezetőjét), hogy árulja el: igaz-e a hír. Természetesen nem volt az. A Coca-Cola 125. születésnapja tökéletes apropó lett volna a médiumoknak egy ilyen hír igazolására, így a bizonytalan források helyett Philből próbáltak információt kicsikarni. Ám hiába faggatták több platformon is, ő nem adott egyenes választ, a recept helyett inkább a Coca-Cola történelméről, a palackozás rejtelmeiről, valamint arról mesélt, hogy mit jelent a Coke az emberek mindennapjaiban. Így a kereskedelmi világtörténelem legféltettebb kincseként őrzött recept titka továbbra is titok maradt.

Ma se maradjunk koktél recept nélkül!

Long Island Iced Tea

1 dl Coca-Cola

2 cl rum

2 cl vodka

2 cl gin

2 cl tequila

2 cl triple sec

1 gerezd lime

jégkocka

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek