Idén csak ötféle száraz pezsgő küzd az éjfélért

Száraz pezsgőket vásárolni egy hipermarketben még szilveszter előtt se egyszerű. Szinte mindenhol az édes pezsgőt tolják az orrunk alá, így sajnos a tizenegyféle édesre csak négy-öt száraz jutott, de azokat mind megkóstoltuk.

A szerkesztőségben arra gondoltunk, megkíméljük a kedves olvasókat a pezsgőtesztelés fárasztó munkájától, és vért izzadva leteszteljük egy hipermarketek összes száraz pezsgőjét. Sajnos nem kellett akkora munkát végeznünk, mint amire számítottunk. Száraz pezsgőből ugyanis sokkal kisebb a választék, mint édesből.

A sok édes szárazat győz

Bevalljuk, felmerültek az édes pezsgők is, de amikor ott álltunk a polcok előtt, még se mertünk betenni a kosárba egyet se. Pedig, ahogy elnéztük a választékot, a magyarok többsége inkább az édesre esküszik, hiszen ilyenkor szilveszter előtt ezek vannak hatalmas raklapokra kipakolva közvetlenül a bejárat mellett, aztán az áruház közepén, végül a helyén is, ahol hétköznap keresnénk. Ha bátrabbak lettünk volna, 11 féle édes pezsgőt kóstolhattunk volna, de így, hogy ragaszkodtunk a szárazhoz, annyira rosszul jártunk, hogy még egy kisebb üzletbe is el kellett mennünk, hogy legalább 5 féle pezsgőt vásárolhassunk.

Gond nélkül kaptunk Hungária Extra dry-t, 1224 forintért akcióban, Villányi Grande Cuvée Rouge-t 1780 forintért, Törley Gálát749 forintért akcióban, és BB szárazat 769-ért. A polcon csak a helyét találtuk a Henkel szárazának 1800-ért, pedig szívesen kóstoltuk volna, úgyhogy benéztünk a szomszédos szupermarketbe, ahol vettünk egy sajátmárkás száraz pezsgőt, amit 499 helyett 399-ért kaptunk meg.

Minden pezsgőt hat fokra hűtöttünk, és boros pohárban kóstoltunk vakon. Hatan próbáltuk megítélni a habzó italokat, volt köztünk olyan, aki csak szilveszterkor pezsgőzik, akkor is inkább édeset inna, és olyan is, aki, ha teheti, csak champagne-ból származó pezsgőket bont.

Árak és vélemények

Legjobbnak mindnyájan a Hungária Extra dry-t találtuk, kellemes ízével, finom közepes buborékaival. Most nagyon olcsón tudtuk megvenni, évközben gyakran 1500-1600 forintba is kerül egy palack, amit így utólag picit sokallunk a harmadik helyezett árához képest.

Nem sokkal maradt el az első helyezettől a Törley Gála. Szinte mindenkinek meglepetés volt, hogy mennyire kellemes pezsgőt lehet vásárolni 800 forint alatt.

A legdrágább, vagyis a Villányi Grande Cuvée Rouge eléggé megosztotta a táraságot. Volt aki harmadiknak ítélte, de volt olyan is, aki szerint ez volt a legrosszabb, szinte már az ihatatlan kategória. Valóban éreztünk benne mindnyájan enyhe keserű utóízt, de ezt mindenki másképp értékelte.

A negyedik helyezett a Lidl sajátmárkás Lindehof pezsgője, nagyon jól teljesített a fiatalabb lányoknál. Van valami behízelgő mind az ízében, mind az illatában, amit azok is ismerősnek találtak, akik eddig csak édes pezsgőt ittak. Utólag, amikor megnéztük, hogy mennyibe is került, egybehangzóan állítottuk, hogy ár/érték arányban 400 forintért nagyon megéri, legalábbis a legtöbb édes pezsgőt valószínűleg megverné egy vegyes tesztben.

Az utolsó helyen a BB száraz pezsgője végzett. Enyhén élesztő szaga volt, ízre semmilyen. Ahhoz képest, hogy drágában vettük, mint a Törleyt, meglepően jellegtelen pezsgőt kaptunk. Egyik tesztelőnk, aki eddig BB száraz vásárló volt mesélte, hogy nehéz beszerezni, mert szinte mindenhol csak az édes és a félszáraz változatát árulják, és az esetek többségében 100 forinttal olcsóbb szokott lenni a Törleynél, most belefutottunk egy jó akcióba.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek