A jégre töltött almabor nem tanít ész nélküli rövidezésre

Szinte bármilyen gyümölcs borrá konvertálható, akár házilag, akár iparilag, a lényeg a fogyasztható, finom végeredmény. Létezik csipkebor, fügebor, körtebor, áfonyabor, gyömbérbor, akácbor, szilvabor és még számos egyéb gyümölcsgyönyör. Igazából nem is új dolgok ezek. Összeállításunkban öt borkülönlegesség mutatkozik be.

Élvezd ősszel is az eper ízét

Az ízesen csengő nevű eperbor alkoholtartalma 6,5%, illatában és ízében is az eperlekvárra emlékeztet, tehát hozzáadott ízfokozót nem tartalmaz, 100%-ban eperből készült. A gyümölcsborok csak annyiban különböznek a gyümölcslétől, hogy a benne lévő és a hozzáadott cukorból alkohol lett. A hideg eljárással (hőkezelés nélküli technológia) készített gyümölcsborok készítésekor a gyümölcs íze és zamata csak kis mértékben csökken, ugyanakkor az ásványi- és vitamintartalma, egyes esetekben, a szőlőbor vitamintartalmának többszöröse is lehet. A gyümölcsborok fogyasztásával az egyes gyümölcsök szezonjának elmúltával is hozzájuttatjuk szervezetünket a gyümölcs értékes anyagokat tartalmazó lényegéhez, és továbbra is élvezhetjük a kellemes, nyári ízeket. Mert a gyümölcsbornak is van lelke...

Íze egy félédes rozéra hasonlít

„Az eperborról annyit kell tudni, hogy páratlan a magyarországi kínálatban. Termelője Alfred Fisher úr, aki Burgenland egyik legismertebb borásza, és Magyarországon is rendelkezik egy birtokkal a Badacsonyi borvidéken, a Szent György hegy lábánál” - meséli Szaniszló Tibor, a Vinea Borkereskedés értékesítési vezetője. „Az eperbor osztrák termelők válogatott gyümölcséből készül, amit kimondottan a borászat részére termelnek. A bor készítésénél csak a gyümölcs saját cukortartalmát használják fel, ez erjed alkohollá. Ízre egy félédes rozéra hasonlít, ám alkoholtartalma 6 % körüli, ezért jó ivású bor, mondhatni itatja magát. Fantasztikus illattal rendelkezik, íze intenzív, és semmi hozzáadott anyagot, vagy tartósítószert nem tartalmaz. Sajnálatos módon a magyar bortörvény értelmében ez a kiváló minőségű termék nem fér bele a 0% mértékű jövedéki adóba, mivel alkoholtartalma nem szőlőből származik. Ezért a jövedéki adó jelentősen megemeli az árát. Egyben ez az oka annak is, hogy más borkereskedések előnyben részesítik az Olaszországból behozott ízesített eperborokat, amelyek szőlőborhoz adott aromát, jobb esetben gyümölcs alapú ízesítést tartalmaznak, vagyis NEM GYÜMÖLCSBOROK! Az általunk forgalmazott eperbor mindenképpen egy kiemelkedő minőségű termék, amivel kapcsolatban rendszeresen felmerül a kérdés a vásárlók részéről: miért csavarzáras a palack? Ennek oka a kedvezőbb ár, a rövid távon biztosított jobb zárás, illetve az, hogy az eperbor egy frissen fogyasztandó termék. Ezt nem kell hosszú évekre eltenni, érlelni. Jól lehűtve, 6-8 fokon ajánljuk elfogyasztani.”

Ribizlibor házilag

A ribizlibor esetében a ribizli minden fajtája alkalmas borkészítésre. Magas csersavtartalma miattkönnyen tisztuló, kellemes ízű, jól tárolható lesz. A fekete ribizli bora felhasználható a piros ribizlibor színének javítására is. Nagy pektintartalma miatt levét nehezen adja, ezért előerjeszteni kell. Nagyon magas C-vitamin tartalma miatt  a téli hónapokban megfázás, köhögés elleni gyógyszer. A ribizlibor a harmadik évben válik teljesen éretté, megfelelő borkezeléssel kitűnően tárolható. Pasztőrözés nélkül is jól tárolható. Házilag a legegyszerűbb módon a következőképpen állíthatunk neki a borkészítéshez: 1 liter ribizliléhez 1 kg cukrot és 2 liter vizet adunk. Jól összekeverjük, majd üvegekbe töltjük, és hagyjuk felforrni. Naponta rázzuk fel addig, míg abba nem hagyja a forrást. Megvárjuk, amíg leülepedik, és időről időre átfejtjük másik üvegbe addig, amíg tiszta nem lesz az ital. Ezek után minimum 2-3 hónapig érleljük, utána fogyasztható.


Tápláló almabor őszre

Létezik csipkebor, fügebor, körtebor, áfonyabor, gyömbérbor, akácbor, szilvabor, és a lista még hosszan folytatódik. Igazából nem is új dolgok ezek, már az ókorban is előszeretettel kísérleteztek gyümölcsborokkal azokon a területeken, ahol az érintett gyümölcsök megteremtek.

Május 12-én rendezték meg Herefordban a Cider Múzeumban a Nemzetközi Cider & Perry Versenyt, amelyen a Westons Cider a Száraz Ciderek kategóriában és a Perry (körte cider) kategóriában is díjat nyert. Díjakat a Westons Cider nem először nyert ezen a versenyen, így a mostani győzelemmel együtt már győzelmi sorozatról is beszélhetünk. A cider, vagy más néven almabor vagy almasör, egy jellemzően almából, erjesztéssel készített, kellemes, üdítő jelleggel bíró szénsavas alkoholos ital, amelyet jégre töltve fogyasztanak. A poharat teletöltik jéggel és erre öntik rá az almabort, amely ilyen formában nyeri el optimális fogyasztási hőmérsékletét. Szénsavassága, üdítő, hűsítő jellege - főleg nyáron - azonos a sörével, azonban gyümölcsösséggel vegyítve, amely a legjobb rozé vagy fehér borok sajátosságára hajaz. „Az almaborokkal mi a sör és a szőlőbor közti űrt töltjük be” – meséli Nyers Géza ügyvezető igazgató a Cider Budapesttől. „Egyszerűen fogalmazva azok szeretik leginkább az almaborokat, akiknek a sör keserű, a szőlőbor pedig erős. Természetesen ez egy egyszerű látásmód, de végtére is nagyban meghatározza a ciderek létjogosultságát. A Cider Budapest elsőként kezdte el itthon népszerűsíteni az almaborokat. Aktuális stratégiánk, hogy országonként kiválasztjuk a véleményünk szerint legkiválóbb cidert, így jelenleg kínáljuk Anglia (Westons), Írország (Magners), Svédország (Kopparberg), Belgium (Stassen) és Franciaország (DuPont) almaborait, amelyek valahogyan mind eltérnek egymástól, és ettől olyan szép az egész. A legnagyobb választékot is mi kínáljuk, nálunk megtalálható a teljesen bio cider, mindenféle ízesített cider, szűretlen, száraz, félszáraz, félédes, édes, tehát tényleg próbálunk minden igényt kielégíteni. Az almaborok frissességüknek, gyümölcsösségüknek, könnyedségüknek köszönhetik egyre növekvő népszerűségüket ill. a nyugati országokban oly népszerű felelősségteljes italozás egyik zászlósa a röviditalokkal szemben, mivel a fiatalokat egy kultúrált italozásra „tanítja”, nem az ész nélküli „rövidezésre”, amely roppant kártékonyan hat a fiatalok még fejlődő szervezeteire.”

A mézbor afrodiziákum is

A mézbor sajátos ízharmóniával büszkélkedhet. Számos kultúrában jelen van az alkoholos italok és a méz násza, nálunk főleg a pálinkában találkozunk vele. A mézbor készítésének írásos, és tárgyi bizonyítékai kerültek elő Észak-Európában, Skóciában, a mediterrán vidékeken, Kínában, de még az indián kultúrákban is ismert volt. A mézbort a legkülönfélébb módon készítik el, és sokan afrodiziákumként tekintenek rá. A mézborban az alkotó elemek előnyös élettani hatásai egymást  erősítik, így bátran nevezhetjük az élet italának. Elsősorban desszert bornak ajánlják.

Íze jellegzetes, semmihez sem hasonlítható. A zamatos bor és a méz harmóniája különleges atmoszférát teremt a szájban.

A desszertborok egyik kiválósága: a mazsolabor

A mazsolabornak elsősorban Görögországban van nagy kultusza. Egy vörös, édes desszertborról van szó. Mazsolaszőlőből víz vagy silányabb bor hozzáadásával készítik. A mavrodaphnét 52% patraszi mavrodaphne szőlőből és 48% korintoszi fekete mazsolaborszőlőből állítják elő. Érlelése 3 szakaszban történik:

1.2 évig 500-900 literes tölgyfa hordóban,

2.6 hónapig rozsdamentes tartályokban,

3.3 hónapig üvegben.

A tölgyfahordóban történő hosszas érlelés jellemzőjeként csokoládé és túlérett gyümölcs ízű. Alkoholtartalma 15%. A desszertborok egyik kiválósága, bár aperitifnek sem utolsó. Fektetve, fénytől és rázkódástól védve akár 10-15 évig is eláll. Fogyasztását 16-18 fokon ajánljuk, de 6-8 fokon lehűtve is ízletes. Létezik alkohollal erősített változata is. A határozott savak jellemzően egyensúlyban vannak az édességgel, ám a cukor szinte minden esetben elválik az ízben, ennek a szárított alapanyag az oka.

A jégbor a fagy ajándéka

A jégbor a csemegeborok élvonalába tartozó különlegesség. Nevét arról kapta, hogy olyan szőlőszemekből készül, amelyek előzőleg megfagytak. A szőlőben a cukrok és egyéb oldott szilárd anyagok nem fagynak meg, csak a benne lévő víz és emiatt a fagyott szőlőből nyert bor koncentrált szárazanyag-tartalmú, gyakran nagyon édes, ugyanakkor magas savtartalmú lesz. Rendszerint -7 fok eléréséig kell várni a szürettel. Ilyenkor a bogyókba cukorbeáramlás nincs, de a fagy következtében elhalt bogyóhéjon keresztül fokozottabb a párolgás. Így nagyfokú relatív cukorgyarapodás következtében jó minőségű bor készíthető. A jégbor készítési elve hasonló a fagydesztillálás eljárásához, amelyet egyéb italok előállításában is felhasználnak. A különbség az, hogy a jégborok esetében a fagyás az erjesztést megelőzően, és nem utána történik. Más csemegeboroktól eltérően a jégborok alapjául szolgáló szőlőfajták nem fogékonyak a nemespenészre, és ez is befolyásolja a bor karakterét. A leghíresebb jégborokat Németországban és Ausztriában állítják elő, de jégbor sok országban készül, minden bortermelő kontinensen, beleértve Magyarországot is.

A világ legnagyobb jégbortermelője Kanada, ahol a fagyos időjárás éves érkezése sokkal biztosabban kiszámítható, mint más jégbortermelő országokban. A német borászok jégborral elért piaci sikerei a környező országok borászainak is felkeltették az érdeklődését. Az 1970-es években Ausztria, de Magyarország borászai számára is szakmai téma lett a jégbor készítés. Magyarországon a rendszerváltás után több magántermelő kezdett el foglalkozni a jégbor készítéssel. Miután a magyar bortörvény a jégbort nem ismerte el, a jégbor gyakran keveredett a tőkén túlérlelt, töppedt szőlőből készült, késői szüretelésű borokkal, de ezen a téren szép sikereket ért el az Öregbaglas Pincészet, az Első Magyar Borház, a badacsonyi Német Pincészet, a móri Bozóki Pincészet, a bajai Sümegi és Fiai Pincészet, a tokaji Monyók, Pajzos Megyer, a villányi Vylian pincészetek. A sikereken felbuzdulva 2003-ban megrendezték az Első Magyar Tőkén Túlérlelt, Töppedt Szőlőből Készült Késői Szüretelésű Jégbor Borok versenyét, ahol közel 20 induló volt. A 2004-ben megrendezett hasonló versenyen már több mint 30 induló volt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek