Miért van ennyi ideges, bunkó ember az utakon?

Van, aki őrült módon közlekedik, van, aki agresszív, van, aki tötymörög... De vajon miért? És mi játszódik le az agyunkban akkor, amikor vezetés közben másokról ítélkezünk? A Szeret, nem szeret mai adásában a vezetés közben zajló lelki folyamatokról beszélgetünk.

A koronavírus-járvány idején a budapesti forgalom jelentősen lecsökkent, de a feszült, ideges, agresszív vezetők száma nem lett kevesebb. Állítólag. De vajon ez tényleg így van? És mi határozza meg azt, hogy valaki bunkón vezet-e, vagy sem? És miért kezd el valaki valószínűbben anyázni a volán mögül, mint akkor, ha személyesen kell rendeznie a konfliktusait? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről beszélget a Szeret, nem szeret (hagyományosan párkapcsolati, de mostanság nem) pszichopodcast legújabb adásában Péter Anna és Sákovics Diana, a Selfguide pszichológusa.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Az előző adásokhoz hasonlóan ezt a témát is a járványhelyzet ihlette, így a korábbi párkapcsolati témáktól néha távolabb evezve az elmúlt hetekben beszélgettünk arról, mit tesz a bezártság a kreativitásunkkal, hogyan hat az összezártság a kapcsolatainkra és az általános hangulatunkra. Friss adásunkkal ezt a sort folytatjuk, és arra igyekszünk választ kapni, hogy összefügg-e, és ha igen, hogyan, a közlekedési agresszió és a jelenleg kialakult járványhelyzet. Az adásban szó lesz többek között a road rage jelenségéről, arról, hogy a kognitív torzítások hogyan befolyásolnak minket vezetés közben, és miért viselkedünk máshogy valakivel attól, hogy éppen milyen autót vezet. 

Ha most nem fér bele az idődbe ez a podcast, de azért érdekel, később is meghallgathatod a korábbi adásainkkal együtt a Szeret, nem szeret oldalon. Keddenként új részekkel is jelentkezünk, addig is, ha kérdésed, véleményed vagy éppen témajavaslatod van, írj nekünk bátran a szeretnemszeret@divany.hu e-mail-címre. Ha pedig csak olvasnál a témában, akkor kattints inkább ide: 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek