Miért van ennyi ideges, bunkó ember az utakon?

Olvasási idő kb. 4 perc

Van, aki őrült módon közlekedik, van, aki agresszív, van, aki tötymörög... De vajon miért? És mi játszódik le az agyunkban akkor, amikor vezetés közben másokról ítélkezünk? A Szeret, nem szeret mai adásában a vezetés közben zajló lelki folyamatokról beszélgetünk.

A koronavírus-járvány idején a budapesti forgalom jelentősen lecsökkent, de a feszült, ideges, agresszív vezetők száma nem lett kevesebb. Állítólag. De vajon ez tényleg így van? És mi határozza meg azt, hogy valaki bunkón vezet-e, vagy sem? És miért kezd el valaki valószínűbben anyázni a volán mögül, mint akkor, ha személyesen kell rendeznie a konfliktusait? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről beszélget a Szeret, nem szeret (hagyományosan párkapcsolati, de mostanság nem) pszichopodcast legújabb adásában Péter Anna és Sákovics Diana, a Selfguide pszichológusa.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kutyabarátok készüljetek!

Jön a Dogz, az év legnagyobb kutyás fesztiválja! Falkasétákkal, állatorvosi tanácsadással, kutyás bemutatókkal, kutya&gazdi fotózással és sok más ingyenes programmal várunk szeptember 7-én a Városligeti Nagyréten. 

Váltsatok jegyet a DOGZ fesztivál színpad izgalmas előadásaira is!

hirdetés

Az előző adásokhoz hasonlóan ezt a témát is a járványhelyzet ihlette, így a korábbi párkapcsolati témáktól néha távolabb evezve az elmúlt hetekben beszélgettünk arról, mit tesz a bezártság a kreativitásunkkal, hogyan hat az összezártság a kapcsolatainkra és az általános hangulatunkra. Friss adásunkkal ezt a sort folytatjuk, és arra igyekszünk választ kapni, hogy összefügg-e, és ha igen, hogyan, a közlekedési agresszió és a jelenleg kialakult járványhelyzet. Az adásban szó lesz többek között a road rage jelenségéről, arról, hogy a kognitív torzítások hogyan befolyásolnak minket vezetés közben, és miért viselkedünk máshogy valakivel attól, hogy éppen milyen autót vezet. 

Ha most nem fér bele az idődbe ez a podcast, de azért érdekel, később is meghallgathatod a korábbi adásainkkal együtt a Szeret, nem szeret oldalon. Keddenként új részekkel is jelentkezünk, addig is, ha kérdésed, véleményed vagy éppen témajavaslatod van, írj nekünk bátran a szeretnemszeret@divany.hu e-mail-címre. Ha pedig csak olvasnál a témában, akkor kattints inkább ide: 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek