Miért van ennyi ideges, bunkó ember az utakon?

Van, aki őrült módon közlekedik, van, aki agresszív, van, aki tötymörög... De vajon miért? És mi játszódik le az agyunkban akkor, amikor vezetés közben másokról ítélkezünk? A Szeret, nem szeret mai adásában a vezetés közben zajló lelki folyamatokról beszélgetünk.

A koronavírus-járvány idején a budapesti forgalom jelentősen lecsökkent, de a feszült, ideges, agresszív vezetők száma nem lett kevesebb. Állítólag. De vajon ez tényleg így van? És mi határozza meg azt, hogy valaki bunkón vezet-e, vagy sem? És miért kezd el valaki valószínűbben anyázni a volán mögül, mint akkor, ha személyesen kell rendeznie a konfliktusait? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről beszélget a Szeret, nem szeret (hagyományosan párkapcsolati, de mostanság nem) pszichopodcast legújabb adásában Péter Anna és Sákovics Diana, a Selfguide pszichológusa.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mondd meg te, melyik az ország legjobb fejlesztő kezdeményezése!

 

Mától mindenki számára elérhető az Edison100: az a 100 innovatív és jövőbarát
kezdeményezés, amelyek óvodások és iskolások jövőben kritikus tudását és készségeit
fejlesztik iskolai kereteken túl 2020-ban. Idén szülők jelölték a gyerekeket fejlesztő szervezeteket, és a 440 jelölés feldolgozása és szűrése után végül szakmai zsűri választotta ki azt a százat, akiket most bemutatnak a szülőknek. Az Edisonplatform kiemelt célja, hogy hiteles iránytűként segítsen a szülőknek, akik keresik a lehetőségeket a gyerekeik
fejlesztéséhez, és szeretnének tudatosan készülni a jövőre. 

A lista szereplői közül saját kategóriájában legkiemelkedőbbeket augusztus 26-án díjazzák, emellett augusztus 6-tól közönségszavazás is indul, hogy kiderüljön, a szülők és pedagógusok véleménye szerint, melyik kezdeményezés érdemes a közönségdíjra. Szavazz te is a szerinted legkiemelkedőbb kezdeményezésre!

Tovább a szavazásra!

Promóció

Az előző adásokhoz hasonlóan ezt a témát is a járványhelyzet ihlette, így a korábbi párkapcsolati témáktól néha távolabb evezve az elmúlt hetekben beszélgettünk arról, mit tesz a bezártság a kreativitásunkkal, hogyan hat az összezártság a kapcsolatainkra és az általános hangulatunkra. Friss adásunkkal ezt a sort folytatjuk, és arra igyekszünk választ kapni, hogy összefügg-e, és ha igen, hogyan, a közlekedési agresszió és a jelenleg kialakult járványhelyzet. Az adásban szó lesz többek között a road rage jelenségéről, arról, hogy a kognitív torzítások hogyan befolyásolnak minket vezetés közben, és miért viselkedünk máshogy valakivel attól, hogy éppen milyen autót vezet. 

Miért van ennyi ideges, bunkó ember az utakon?

Divány: Szeret-Nemszeret 16. epizód
00:00:00 / 00:00:00

Ha most nem fér bele az idődbe ez a podcast, de azért érdekel, később is meghallgathatod a korábbi adásainkkal együtt a Szeret, nem szeret oldalon. Keddenként új részekkel is jelentkezünk, addig is, ha kérdésed, véleményed vagy éppen témajavaslatod van, írj nekünk bátran a szeretnemszeret@divany.hu e-mail-címre. Ha pedig csak olvasnál a témában, akkor kattints inkább ide: 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.