Te mit szeretnél kipihenni idén nyáron? Ez alapján válassz vakációt

GettyImages-594795389

A nagyobb méretű nyaralás hozza meg a nagyobb pihenést? A kutatók szerint nem. Inkább arra kellene figyelned vakációd megszervezésekor, hogy mit szeretnél kipihenni a mindennapjaidból.

Olyan sok nyaralási lehetőség van: mehetsz „low budget”, azaz kis költségvetésű nyaralásra sátras-kempingezős módon, töltheted az egész vakációdat külföldi vagy belföldi vízparton, szentelheted a szabadságodat a kulturturizmusnak, vagy valamilyen vallási utazásnak is, de akár a kanapén olvasgatást is választhatod. De mégis mi alapján válasszunk, ha a pénztárcánkból több lehetőség is kiférne? Egyáltalán, tudjuk, hogy melyik nyaralás lenne valóban pihentető saját magunknak? Ha már tértél haza vakációról hullafáradtan és azzal az égető érzéssel, hogy „na, ennyi erővel akár maradhattam volna az irodában is”, akkor itt az ideje, hogy új módon közelítsd meg, hova menjél idén nyáron: Te tudod, mit szeretnél kipihenni?

Ne becsüld le a nyaralás fontosságát

Első lépésként arra a pontra kell eljutni, hogy ne felesleges időpazarlásként értelmezd a nyaralást, mivel ha így teszel, a szakértők szerint teljesen elveszíted azt a rengeteg pozitív hatást, amelyet nyújtani tudna ez a típusú élmény. Felmérések szerint az amerikaiak „munkabűntudatot” éreznek, amikor vakációra kerül a sor, és munkamániás kultúrájuk miatt sokan időpazarlásnak vélik. Sajnos, valószínűleg mi, magyarok is hasonló mentalitásra vagyunk hajlamosak, ugyanis nálunk is az „azért élek, hogy dolgozhassak” dívik. Azonban több kutatás is bizonyította, hogy a vakációzás fejleszti a mentális és fizikai egészségünket, a munkában nyújtott teljesítményünket, a kreativitásunkat, és még a szociális kapcsolatainkat is erősíti. Azok, akik a hétvégét is nyaralásként fogták fel, általánosan boldogabb és kielégítőbb életet éltek. 

Nem a nagyobb szabású nyaralástól leszel kipihentebb, hanem attól a vakációtól, amely a hétköznapjaidból hiányzó szükségleteidet adják meg
Nem a nagyobb szabású nyaralástól leszel kipihentebb, hanem attól a vakációtól, amely a hétköznapjaidból hiányzó szükségleteidet adják meg Marco Bottigelli / Getty Images Hungary

Persze, van valamennyi alapja a munka szeretetének is, hiszen más kutatások azt mutatták ki, hogy a munka okozta, a teljes pihenés okozta és az élményszerzés okozta boldogság számunkra megfelelő egyensúlyát a legérdemesebb megtalálnunk ahhoz, hogy igazán megelégedettek lehessünk életünkkel. Azonban nem szabad hagyni, hogy csak a munka hozzon örömöt számunkra, mert ha időpazarlásként tudunk csak tekinteni a szabadidős tevékenységekre, akkor nagyobb eséllyel fog kialakulni szorongás, depresszió és stressz, amelyeket, ha sok kutatásról olvasunk, mostanra már a „Gyilkos Hármas” névre keresztelhettünk el magunkban, annyira rombolják egészségünket.

Tehát pihenni jó dolog, még akkor is, ha a nyaralás előkészítése sok stresszel is járhat, ha nem készülünk fel erre tudatosan. De mi alapján válasszuk ki azt, hova menjünk? Honnan tudnánk végre tényleg feltöltődve hazajönni?

A nagyobb pihenés érdekében válassz olyan nyaralást, amely a vakáció ideje alatt a hétköznapok hiányait tölti ki az életedben
A nagyobb pihenés érdekében válassz olyan nyaralást, amely a vakáció ideje alatt a hétköznapok hiányait tölti ki az életedbenCarol Yepes / Getty Images Hungary

Mit akarsz kipihenni a nyaraláson?

A ténylegesen pihentető nyaralás mindenki számára mást jelent. Akár az is megeshet, hogy teljesen más típusú kikapcsolódás tölt fel téged, mint amit a popkultúrában láttál, vagy mint amilyen típusú nyaralást a szüleid szerveztek a családnak gyerekkorodban. Ha eddig mások vakációfogalma alapján választottad ki, hogy hova menj és mit csinálj a szabadságod alatt, és ezek az élmények nem töltöttek fel, akkor itt az ideje, hogy újragondold, számodra a jelen körülményeid között mi jelentene valódi pihentető, feltöltő nyaralást.

A legegyszerűbben úgy jöhetsz rá, ha felteszed magadnak a kérdést: „Mit szeretnék kipihenni?”. Ha a szürke mindennapok unalmas monotonitásától csömörlöttél már meg, akkor érdemesebb olyan vakációt szervezned, amely tele van újdonságokkal, izgalommal és kalandok tömkelegével. Ha viszont a túlhajszolt, stresszel átitatott, intenzív munkahelyi vagy magánéletet sokallod már, akkor legyen a nyugodt, relaxáló pihenés a prioritásod. Mi tesz boldogabbá: az örökre megmaradó élményekkel gazdag kalandok, vagy a lehető legkevesebb mélypont lehetőségét tartogató, nyugodtabb vakációk pártján állsz?

Engedd meg magadnak a pihenést és szabd saját személyedre a vakációdat. A pihenés mindenkinek kijár, nyugodtan hagyd magad mögött a bűntudatodat. Ha más miatt nem is, legalább azért, hogy utána még jobban tudj teljesíteni a munkahelyeden: fogd fel a nyaralást okos teljesítménynövelő stratégiaként.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra