Csodás magyar természetfilm a mozikban: Vadlovak – Hortobágyi mese

03 Przewalski horse stallions charging. Attila Szilágyi

Október 21-től látható országszerte a mozikban a látványos természetfilmjeiről ismert Török Zoltán legújabb alkotása, a Vadlovak – Hortobágyi mese, amely egy kiscsikó történetén keresztül mutatja be a tájegység életét, a vadon élők lovak, rókák, sasok és más állatok viszonyát egymáshoz és a pusztához.

Az éppen tíz éve 2011-ben bemutatott Vad Magyarország – A vizek birodalma hazai filmekben korábban sohasem látott látványvilággal és technikával nyűgözte le a közönséget és élesztett újra egy régen elfeledettnek ítélt és tévéképernyőre száműzött műfajt, a magyar természetfilmet. Az eredetileg szintén tévéfilmnek szánt, de később moziban is bemutatott alkotás elsöprő közönségsikere természetesen folytatásért kiáltott, mely most végre eljutott a mozivásznakra.

Játékfilmhez hasonló cselekményben mesélik el Cseppke történetét

Az eredetileg geográfusként végzett Török Zoltán rendező a négy évig tartó munkafolyamatból két és fél évet töltött a Hortobágy védett területén, Pentezugban, ahol a világ egyik legnagyobb vadlóménese található – választása azért esett a vadlovakra, mert szerinte az emberek számára is könnyen értelmezhető szociális viszonyok között élnek, és egyéniségek, egyedi karakterek vannak közöttük, akiknek sorsát szívesen végigköveti a néző. Saját elmondása szerint külön kihívás volt számára „megtanulni a lovak testbeszédét”, ezért kezdetben még csupán távcsővel, kamera nélkül járt ki kutatókkal a helyszínre.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával, magyar–német–osztrák–svéd koprodukcióban készült Vadlovak játékfilmekre hajazó történetmeséléssel, cselekményvezetéssel követi végig Cseppke, a kiscsikó felnövését, aki szüleivel, Mentával és Leanderrel együtt vándorol a mocsarakkal és kis ligetekkel megtört rónaságban, folyamatosan tanulva, hogyan élje túl a puszta világát, hogyan működjön együtt más állatfajokkal, és hogyan alkalmazkodjon a táj szüntelen átalakulásához.

A stábnak korábban még nem lencsevégre kapott pillanatokat is sikerült megörökítenie, az alkotók szándéka szerint „az egész Hortobágy feltárja kincseit”, „Cseppke története nemcsak a vadlovaké, hanem az egész hortobágyi pusztáé. Sasok, rókák, rétihéják és sok más állat él itt, a Hortobágy egy eldugott sarkában, mint valami elfelejtett állatparadicsomban, melyet végre mi, emberek is megcsodálhatunk. A magyar puszta úgy, ahogy eddig még nem láttuk.”

A Pokorny Lia által narrált Vadlovak eredetileg tavaszra tervezett bemutatója a járványügyi korlátozások miatt elmaradt, szeptemberben viszont elhozta a legnagyobb németországi természetfilmes fesztivál, a Green Screen Internationales Naturfilmfestival Eckernförde fődíját. „Fantasztikusan büszke vagyok a csapatra, akikkel ezt a filmet együtt készíthettem! Köszönet a Green Screen Internationales Naturfilmfestival Eckernförde zsűrijének és mindenkinek, aki hitt abban, hogy a hortobágyi pusztáról és a vadlovakról is lehet és érdemes mozifilmet csinálni” – nyilatkozott Facebook-posztjában a rendező.

Oszd meg másokkal is!
Mustra