Így készítsd el otthon, fillérekből az isteni pumpkin spice lattét!

Remek, ha van lehetőséged az őszi napok bármelyikén betérni egy kávézóba egy nagy adag, forró, tökfűszeres kávéra, de ha nincs, akkor jó, ha tudod, mennyire egyszerűen összedobható a hideg napok egyik legnagyobb kedvence.

A pumpkin spice kifejezéstől nem kell megijedned, elsősorban a tökpitéhez használt fűszerekre utal, és nem feltétlenül arra, hogy az adott édességben, kávéban, joghurtban vagy húsos raguban valóban van tök is. Ha pedig mégis lenne, attól jó eséllyel csak finomabb lesz – az édeskés sütőtökben ugyanis sokkal több van annál, hogy szeletekre vágva megsüssük, és úgy falatozzunk belőle. 

Ma már nem csak egy kávézólánc készít pumpkin spice lattét, aminek oka nem lehet más, csak az, hogy a téli hangulatú kávé reggeli, délutáni gyorsítóként és desszert helyett is remekül bevethető. Lássuk, hogyan dobhatod össze otthon, néhány perc alatt!

Pillanatok alatt összedobható
Pillanatok alatt összedobhatówmaster890 / Getty Images Hungary

A Cooktoria állította össze nekünk ezt a remek finomságot, hozzátéve, hogy nagy bátorság kell az első kóstoláshoz, hiszen a sütőtök egy tejeskávéban minimum furcsa ötlet. A szerző egy olyan kávézóban dolgozott éveken át, amelyik ezt a remek lattét először mutatta meg a nagyvilágnak, így volt lehetősége lemásolni a receptet és alaposan tesztelni a hasonlóságot. 

Lássuk, mi kell hozzá!

Az első lépés, hogy összedobj egy remek eszpresszót, amihez a legjobb egy szuper gép és a frissen őrölt kávé. Ha épp nincs lehetőséged egy használt autó árát beruházni egy jól sikerült tejeskávéba, akkor egy jó minőségű kapszulás is megteszi. 

A tejet fel kell habosítanod egy kicsit, ehhez remek, olcsó eszközök kaphatók. Mindegy, hogy kézi vagy elektromos eszközt használsz, a lényeg a krémes, könnyű végeredmény. Érdemes zsíros tejet használnod, azzal lesz a legfinomabb. 

Most jön a neheze: a sütőtökpüré. Ehhez a legjobb, ha vásárolsz egy dércsípte sütőtököt (ez sokkal édesebb lesz), majd szeletekre vágod és egy órán át sütöd. Ha langyosra hűlt, keverd egy aprítógépben vagy turmixban krémesre, és tedd félre. Nemcsak a lattédhoz lesz tökéletes, de krémlevest, tiramisut és akár gnocchit is készíthetsz belőle a héten. 

Egy nagy adag lattéhoz fogj belőle két evőkanálnyit, keverd el egy evőkanál cukorral és tökpitefűszerekkel. Ha utóbbival nem vacakolnál, válaszd a bolti mézeskalács-fűszerkeveréket, de ha ennél jóval alaposabb vagy, és te magad állítanád össze, az sem lehetetlen. A tökéletes tökpite-fűszerkeverékhez mindössze annyi dolgod van, hogy összedolgozz egy kevés fahéjat, gyömbért, szerecsendiót, szegfűborsot és szegfűszeget. Ha egy kisebb befőttesüvegnyit keversz össze, egész télen lesz elég fűszered a kávéhoz.

A tököt, a cukrot és a fűszereket dolgozd össze alaposan az ízesített tökpüréhez, azzal keverd el a kávét, majd húzd fel az egészet egy hatalmas pohárban rengeteg felhabosított tejjel. Keverd el alaposan, majd tálald frissen felvert tejszínhabbal és még egy kis fűszerkeverékkel a tetején. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra