Ezeket a belsőépítészeti hibákat kerüld el, hogy szeress hazamenni

GettyImages-939663698
Berényi Bianka

A lakberendezés kérdése az egyik legfontosabb kérdés egy otthonnál. Neves lakberendezőktől hoztunk tippeket, hogy otthonunk igazi álomotthon lehessen.

Bár rengeteg inspiráció található a neten és a lakberendezési áruházakban, nem mindig könnyű tudni, hogy mit ne tegyünk, ha lakberendezésről van szó. És bár a kisebb vásárlások során elkövetett hibák könnyen orvosolhatóak, a belső terekkel kapcsolatos nagyobb volumenű döntések nagy gondot okozhatnak. Például ha a tapéta felkerült már a falra, sok erőfeszítést igényel annak lecsupaszítása.  Ezt szem előtt tartva a Vogue megkérdezte a világ néhány vezető belsőépítészét a leggyakoribb belsőépítészeti hibákról, amelyekkel munkájuk során találkoznak, és arról, hogyan lehet ezeket elkerülni.

Ne tedd az összes bútort a fal mellé

„Az összes bútort a falhoz tesszük. Legyen random néhány darab a szobában, hogy változatosságot és érdeklődést keltsenek a szobába belépők számára, egy-két szék például már remekül megoldja ezt” – Young Huh, Young Huh belsőépítészet.

Lehet a szoba közepén is néhány bútordarab
Lehet a szoba közepén is néhány bútordarabGetty Images

Figyelj a világításra

„Az egyik dolog, amit sokan figyelmen kívül hagynak, az a világítás. 

A fény hatalmas szerepet játszik abban, hogy az emberek hogyan élik meg az adott helyiségben való tartózkodásukat. 

Ha sötétnek tűnik az otthonunk, egyszerűen kicserélhetünk néhány villanykörtét, vagy felszerelhetünk pár világosabb izzót, hogy világosabbá tegyük a teret. Ennek nem kell mindig teljes felújítást jelentenie. Érdemes lehet egyébként a színekkel is játszani, a világításban is” – Alfredo Paredes, Alfredo Paredes Stúdió.

„Néha nehéz gondoskodni arról, hogy a szoba megfelelően legyen megvilágítva. A világítás teret alakíthat, de el is ronthatja azt. Professzionális világítástervező használata javasolt a világítás megtervezésénél, de ha saját magunk csináljuk, ügyeljünk arra, hogy három világítási szint legyen kiemelve: a mennyezeti lámpa, az állólámpák, és az asztali lámpák” – Nicole Hollis, NicoleHollis.

Mérd fel a teret

„Nem mérjük fel megfelelően a helyiséget, ezért a bútorok nem férnek el végül. Hogyan lehet elkerülni ezt a buktatót? Mérjünk kétszer, illetve addig, amíg 100%-ig biztosak nem vagyunk az adatokban!” – Joy Moyler, Joy Moyler Interiors.

Ne akkor hívd a belsőépítészt, amikor már késő

„Gyakori belsőépítészeti hiba, hogy az emberek nem hívják meg elég korán a tervezőket. Azonnal ott kell lennünk, miután megvannak a tervek” – Mandy Cheng, Mandy Cheng Design.

Se túl kicsi, se túl nagy ne legyen a bútor

„A méretek megértése mindig kihívás, még a tapasztalt tervezők számára is. Az egyik dolog, amit az emberek gyakran tesznek, az az, hogy valami igazán aprót vagy igazán masszívat helyeznek a helyiség középpontjába, ami gátolja annak funkcionalitását és tönkreteszi az esztétikai élményt. Ha tudod, hogy hatalmas térre van szükséged, ne felejtsd el végiggondolni a dohányzóasztal és a hozzá tartozó szőnyeg méretét például” – Martha Mulholland, Martha Mulholland belsőépítészet.

Ne függeszd túl magasra a faliképeket

„Valamilyen oknál fogva a legtöbb lakástulajdonos úgy gondolja, hogy magasra kell akasztania a faliképeket. Valójában ezeknek a daraboknak szemmagasságban kellene lógnia, hogy jól látható legyen, amit ábrázol. Ezenkívül ne helyezzünk el falanként egy műalkotást, az nagyon statikus és érdektelen lesz, inkább legyen több kép egy falon” – Young Huh.

Otthonunk díszítése során is fogadjuk meg a szakemberek tippjeit
Otthonunk díszítése során is fogadjuk meg a szakemberek tippjeitGetty Images

Merj kockáztatni

„Véleményem szerint az emberek legnagyobb hibája, hogy nem vállalnak kockázatot. Félnek valami újat kipróbálni, vagy valami olyasmit keresni, amit még nem láttak. Ez az egyik dolog, ami ahhoz vezet, hogy mindenki otthona ugyanúgy néz ki. 

Azt tanácsolom, hogy szánjunk egy kis időt a designra, előzetesen gyűjtsünk képeket azokról a dolgokról, amelyeket szeretünk.

Teszteljük le a festékszíneket, nézzük meg őket a nap különböző szakaszaiban, különböző fényekben, esetleg különböző évszakokban. És akkor hajrá!” – Frances Merrill, Reath Design.

Ne legyen túl sok

„A túl sok minta, virág, nyomat mindenütt zavarhatja a szemet.

Coco Chanel híres mondása volt: »Mielőtt elhagynád a házat, nézz a tükörbe, és vegyél le egy dolgot magadról.« Szerintem ez a belsőépítészetben is alkalmazható” – Joy Moyler.

Ne alakíts ki aszimmetrikus tereket

„Gyakori hiba a helyiség elrendezésénél, hogy nem veszik figyelembe annak szimmetriáját. A szimmetria egyensúlyt teremt, és lehetővé teszi, hogy a világítástól a lakberendezésig minden összehangolódjon. A szimmetria létrehozásához húzzunk egy vonalat a szoba közepére, és mérjük meg, hogy mindkét oldalon ugyanannyi legyen. Ezután kezdjük el a bútorok elrendezését a középvonaltól kifelé haladva” – Nicole Hollis.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

 

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra