A nők legnagyobb félelme ellen harcol sikeresen ez a gyógyszer

GettyImages-1468437179
Olvasási idő kb. 3 perc

Amerikában sikerrel alkalmazzák egy gyógyszercég új, mellrák elleni orvosságát, mely képes megakadályozni a betegség kiújulását.

A rákos megbetegedések kiújulási lehetősége még a sikeres kezelést követően is magas. Különösen igaz ez a hazánkban hatalmas tömegeket érintő mellrák esetén, melyben évente mintegy kétezren halnak bele. Az új gyógyszer áttörés lehet a rákellenes harcban, az esetek jelentős részében ugyanis képes megakadályozni a betegség kiújulását. 

 A daganatos megbetegedések sorában a nőknél világszerte az emlődaganat a második leggyakoribb halálok, pedig idejében felismerve 85 százalékban gyógyítható lenne a betegség. 

A mellrák nagyon gyakori, mégis kevesen járnak szűrővizsgálatokra
A mellrák nagyon gyakori, mégis kevesen járnak szűrővizsgálatokraMotortion / Getty Images Hungary

Az új gyógyszer segít, ha már baj van

Egy gyógyszergyártó intézet legújabb fejlesztésű orvossága sikerrel debütált az elmúlt hónapok tesztjein. A gyógyszer a korai stádiumú túlélők között negyedére csökkenti a kiújulás kockázatát, új reményt kínálva a betegeknek. Az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság éves ülésén nemrég bemutatott eredmények önmagukért beszélnek. 

Az elmúlt évek során több mint 5000, már a műtéten és sugárterápián átesett nő esetén vizsgálták a  gyógyszert. A betegek fele az új hatóanyagot, valamint hormonterápiát, míg a másik fele csak hormonterápiát kapott. A kezelést három évig folytatták.

„A gyógyszert is szedő betegek 7,4%-a tapasztalt kiújulást, szemben a csak hormonterápiát kapó betegek 9,2%-ával, ami hozzávetőlegesen 25%-os kockázatcsökkenést jelent. A gyógyszer hatóanyaga az általános túlélésben, a kiújulásmentes és betegségektől mentes túlélésben is kedvezőbb eredményeket mutatott” – áll a cég sajtónyilatkozatában.

A gyógyszert már számos országban jóváhagyták, ez az új vizsgálat azonban bebizonyította, hogy használata a már kezelt betegek körében is pozitív hatású lehet. 

Nőnek lenni rizikófaktor

Ugyan a mellrák a férfiak számára is veszélyes lehet, mégis a nők azok, akiket jellemzően inkább érint a melleket érintő daganatos megbetegedés. 

„A férfiaknál is előfordulhat az emlőrák, ők csupán az esetek 1 százalékát teszik ki. A nem mellett a másik kockázati tényező az életkor: a nemzetközi és a hazai tapasztalatok is azt mutatják, hogy 45 éves kortól a betegség előfordulása egyre gyakoribb. Az átlagéletkor 62, de 40 év alatt is regisztrálnak évi körülbelül 400 esetet” – mondta dr. Boér Katalin, a Szent Margit Kórház osztályvezető főorvosa.

A legnagyobb probléma az, hogy hiába kap minden 45 év feletti nő kétévente meghívót, alig felük vesz részt valóban a mammográfiai vizsgálatokon. Ha mindenki elmenne, a megbetegedések harmada időben felismerhető volna. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek