Ebből a 10 kérdésből kiderül, mennyire ismered a tolvajnyelvet

GettyImages-1160592921

A legkorábbi magyar tolvajnyelvekről nagyon keveset tudunk, de ennek a szókincsnek a negyede még a 20. században is használatos volt, sőt, egy-kettő még ma is ismert.

Korábban már írtunk a magyar nyelvről, egész pontosan a szépségét firtató közbeszédhez csatlakoztunk. A tolvajnyelvet nagyjából mindannyian ismerjük, és használjuk a hétköznapi társalgás során.  

Kálmán László és Nádasdy Ádám kiemeli a Hajnali hárompercesek a nyelvről című írásában, hogy a tolvajnyelv elsősorban mindig a rendőrséget érdekelte, mert az ő megtévesztésükre jött létre. A 18. századtól ismerünk hatósági szójegyzékeket a tolvajnyelvi szavakból, de ezek általában nagyon hiányosak. Úgy látszik, szavaikat valóban elég jól titokban tartották az alvilági elemek.

Kvízünkkel tesztelheted, hogy mennyit ismersz a régi titkos szókincsből! 

Minden kérdés megválaszolására 30 másodperc áll rendelkezésedre. Jelöld meg a helyes választ, vagy várd ki az idő végét, vagy kattints a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbáld meg újra.

Indulhat a kvíz!

A kvíz végén olvashatod az értékelést is.

Értékelés:

1–4 pont: Sajnos ez most nem jött össze. Úgy tűnik, a tolvajnyelv nem igazán a te világod.

5–7 pont: Szép teljesítmény, egész jól ismered az argó szókincset. Ha jobban érdekelnek ezek a szavak, lapozgasd a tolvajnyelv szótárát, amit forrásként használtunk.

8–10 pont: Igazi tolvajnyelvszakértőt tisztelhetünk személyedben. Kiválóan ismered a titkos szókincsünket, gratulálunk!

Ha szívesen folytatnád a tudásfelmérőket, ajánljuk figyelmedbe egy nem olyan régi kvízünket a'60-as, '70-es évekbeli Táncdalfesztiválok sztárjairól.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra