Nem bírt ellenállni a gonosznak, megölte hát saját magát: Dr. Jekyll és Mr. Hyde őrült harca

Jekyll és Hyde (Art&Lens Photography) (1)
Malina Adrienn

Gyógyít vagy pusztít? Lehet-e ez kérdés egy orvosnál? Dr. Jekyll esetében igen, ő szerencsére csak a színpadon létezik, de harcai, a jó és a rossz küzdelme nagyon is valóságos. A Budapesti Operettszínház hármas szereposztásban mutatta be Robert Louis Stevenson klasszikus rémregényének színpadi adaptációját, a Jekyll és Hyde musicalt.

A Jekyll és Hyde a világ egyik legnépszerűbb musical-thrillere. Már ez meglepő összekapcsolás, hiszen, ha musical, akkor inkább szerelem és romantika áll a középpontban. Bár szerelem itt is van, mégis inkább az emberben – és bizony, mindannyiunkban – lévő jó és gonosz küzdelméről szól a darab. Legfőbb kérdése, hogy bemerészkedhet-e a tudomány egy olyan felségterületre, amit már Istenhez kapcsolunk…

A darab a 19. századi Londonban játszódik, ahol Utterson ügyvéd megpróbál utánajárni a furcsa és bizarr események sorozatának, amik összekötik barátját, a jó dr. Jekyllt és a gonosz Mr. Hyde-ot.

Dolhai Attila és Széles Flóra
Dolhai Attila és Széles FlóraArt&Lens Photography

Szörny, gyilkos, nem is ember

Dr. Jekyll orvos és tudós megszállottan kutat, hogy elméletét bizonyítsa: meg tudja változtatni a lelket. Ehhez már csak az emberen végzett kísérlet hiányzik. Az illetékes hatóságok azonban tartanak a következményektől és elutasítják az orvos kérését, szerintük Jekyll túlságosan vakmerő, és olyan területre tévedt, amihez nem lenne joga. A tudós viszont nem adja fel, a jó vezérli: ő segíteni akar beteg édesapján és az emberiséget is meg akarja gyógyítani.

Az eredeti regény 1886-ban íródott, ma 2022-őt írunk, és hányszor jut eszünkbe, hogy a világ nem lett jobb, sőt…

Végül úgy dönt, hogy saját magán végzi el a kísérletet, noha a mellékhatásokkal abszolút nincs tisztában. A beadott szer hatására dr. Jekyll borzalmas átalakuláson megy keresztül, testéből-lelkéből előtör a gonosz én, Mr. Edward Hyde személyében. Szörny, gyilkos, már rég nem ember. London utcáin soha nem látott vérfürdő veszi kezdetét, és senki nem tudja, hogy végződik mindez.

Dr. Jekyll és Mr. Hyde őrült harca

Dr. Jekyll egy alapvetően önző, a hivatástudatának élő karakter, akit nem érdekel semmi más, csak a kutatása. Pedig a szerelem is jelen van az életében, hiszen épp eljegyezte Emmát, de míg a menyasszony az esküvőjét tervezi, addig a vőlegény egy szörnnyé változott a saját laboratóriumában.  Az Operettszínház előadása, Vincze Balázs rendezése abban tér el az eddigi változatoktól, hogy dr. Jekyll mellett mindvégig ott marad a beteg édesapja. Ettől sokkal esendőbb lesz, egy fiú, aki bízik a csodában.

Hyde és Lucy ördögi tánca
Hyde és Lucy ördögi táncaArt&Lens Photography

Cziegler Balázs díszlettervező munkája tökéletesen adja vissza a 19. századi Londont. Az elegáns bálteremet, a szegénynegyedet a könnyűvérű nőkkel, vagy épp a titkos labort, ahova senkinek sem szabadna belépnie. Nemcsak a díszlet, hanem a jelmezek is – Fekete Katalin munkája – azt az érzést keltik, hogy tényleg messze kerültünk a mai valóságtól. Cilinderek, frakkok és krinolinos szoknyák, hogy az elegancia tökéletes legyen. Az előadás szövegkönyvét Orbán János Dénes fordította újra, abban a koncepcióban, hogy Jekyllt most ne csak egy sorozatgyilkosnak lássuk, hanem felfedezzük a jóra való törekvését is.

30 éve töretlen a siker

A többszörös Grammy- és Tony-díjra jelölt Frank Wildhorn és a kétszeres Oscar- és Grammy-díjas Leslie Bricusse műve 1990-ben indult el világhódító útjára. A legelső előadást a Plymouth Theatre-ben láthatták a nézők, majd hét évvel később a Broadwayn is bemutatták, hatalmas sikerrel. A könyv feldolgozása sokkal régebbre nyúlik vissza, 1931-ben már film készült belőle, melyet három Oscar-díjra jelölték, ebből egyet váltott szoborra. A legjobb férfi főszereplőnek járó Oscart Fredric March kapta meg. A musical minden idők egyik legnépszerűbb előadása lett. A világon harmadikként Magyarországon mutatták be a 2000-es évek elején, de kőszínházban most először állították színpadra.

A szerelem is jelen van a darabban
A szerelem is jelen van a darabbanArt&Lens Photography

Az Operettszínház hármas szereposztásban tűzte műsorra, így Jekyll és Hyde szerepében Dolhai Attila, Homonnay Zsolt és Sándor Péter látható. Ha valakinek megtetszett a darab, akkor érdemes mind a három szereposztást megnézni, mert egy kicsit mindenki mást ad a színpadon. Van, aki Jekllyként van, aki Hyde-ként jobb, de minden szereposztásban megtalálhatjuk a jót és a rosszat is. Emma Carew-t – Jekyll menyasszonyát – Széles Flóra, Dancs Annamari és Fekete-Kovács Veronika alakítja. Lucy Harrisként, aki Jekyllhez és Hyde-hoz is kötődik, Füredi Nikolett, Polyák Lilla és Nádasi Veronika látható.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

 

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra