Mégsem volt olyan szeretetteljes a sármos Mr. Ingalls, mint amilyennek a képernyőkön tűnt

GettyImages-1262784677

Karen Grassle november 16-án megjelenő új memoárjából – Bright Lights, Prairie Dust: Reflections on Life, Loss and Love from Little House’s Ma – elég sok dolog kiderül a sorozat kulisszáiról.

És természetesen a szereplőkről is. Meg persze magáról is vall a színésznő, kudarcokról, és nem kívánt terhességekről egyaránt. 

A farm, ahol élünk sokakat szegezett a képernyők elé délutánonként Magyarországon is a 90-es években, és nagyjából 50 évvel a forgatás után elég sok mocskos kis titok kerül napfényre. 

Karen Grassle könyvében olyan élményeket beszél el, mint a sikertelen románcok sorozata, két nem kívánt terhesség, valamint a színész, rendező és producerrel való kutya-macska viszonya, aki nem más volt, mint Michael Landon, azaz Charles Ingalls.

A most 79 éves Karen Grassle a kaliforniai Berkeley-ben született és nőtt fel, ahol ma is él, és elég nagy diadal volt számára, amikor megkapta Caroline Ingalls szerepét a sorozatban.

Bár azt mondták neki, hogy a próbajelenetre ne tegyen magára festéket, azért egy csipetnyi barna szemhéjpúdert magára csempészett, természetesen a legnagyobb titokban. A próba befejezése után Landon felpattant, és csak annyit kiabált: „Küldd az öltöztetőhöz!”

GettyImages-517283852
Bettmann / Getty Images Hungary

A memoárban Karen Grassle szeretettel tekint vissza A farm, ahol élünk első évadának forgatására. Vallomása szerint Különleges kötelék fűzte össze Melissa Gilberttel, aki Laura Ingallst alakította, aki a sorozatban a lányát alakította. 

Ami viszont Landont illeti, Grassle kezdetben igényes főnöknek találta, aki egyben „csodálatos, sokrétű tehetség” is volt, azonban ő cipelte a vállán a sorozat súlyát, hiszen ő volt egy személyben a rendező, a producer, és az egyik főszereplő is. 

Hírneve csúcsán Grassle heti 2000 és 4000 dollár közötti fizetést kapott, ami elég volt ahhoz, hogy divatos koktélbárokba és éttermekbe járjon. Eközben a harmincas éveiben járó színésznő megszállottá vált a munkája miatt a teljesítményével kapcsolatban, és az alkoholhoz fordult. 

A helyzete tovább romlott, amikor Landonnal való kapcsolata elfajult a fizetése körüli vita miatt. A feszültség a sorozat második évada előtt fokozódott, amikor a férfi visszautasította a nő fizetésemelési kérelmét. Grassle legnagyobb felháborodására azzal a kifogással élt, hogy

a nő fizetésének meg kell egyeznie a gyermekszínészekével.

Sértve éreztem magam, mert én voltam a színésztársa – fogalmazott Karen Grassle a New York Post-nak, aki egyébként a sorozat egyik fő pillére volt 1973 és 1982 között. Különösen dühítőnek nevezte, amikor Landon azt állította, hogy a közönség nem találta a nőt olyan népszerűnek, mint ahogy azt korábban a rendező gondolta.

Nemsokára aztán megérkezett a hidegzuhany is. Caroline Ingalls valamiért kimaradt a történetekből, és a jeleneteit megvágták. Landon pedig kigúnyolta alakját, vagy éppen arckifejezését, amikor átnézték a felvételeit.

GettyImages-140621338
Nbc / Getty Images Hungary

Mike olyan szavakat használt, amiket nem kellett volna, és undorító vicceket mondott arról, hogy egy nő milyen illatú a szex után – emlékezett vissza Grassle. Azt mondta, Landon felháborító megjegyzései miatt úgy érezte ezekben a pillanatokban, hogy szeretne megszűnni. 

Majdnem olyan volt, mintha megfagytam volna – mondta. De mint nő a hetvenes évek filmiparában, annyira hozzászoktam ezekhez a letaglózásokhoz, hogy eszembe sem jutott, hogy megdorgáljam őt – tette hozzá és úgy folytatta, megtartotta a szakmaiságát, és ő volt a jó lány, aki eljátszotta a szerepet, és reménykedett.

Aztán az alkoholproblémái és a másnaposságok egyre komolyabb pusztítást okoztak a szervezetében és a pszichéjében is. Egyébként nem Karen Grassle volt az egyetlen, akinek meg kellett küzdenie démonaival a forgatás alatt. 

GettyImages-141154457
Nbc / Getty Images Hungary

Mike Landon ugyanis szintén alkoholproblémákkal küzdött, ő állítólag a kávéscsészéjébe csempészte bele az italt, emellett drogfüggőségtől is szenvedett. Ő még 1983-ban mesélt a The Washington Postnak a Miltown nevű droggal való kapcsolatáról.

Azt mondta, ez a szokása összezúzta a lelkét. El akarok mondani valamit. Ez gyilkos dolog volt – fogalmazott, és folytatta:

Abszolút gyilkosság. Annyira rossz volt, hogy nem tudtam felülni, reggel nem tudtam kikelni az ágyból. Nagyon lassan tudtam csak az éjjeliszekrényig kinyújtani a kezem. Be kellett vennem négy tablettát, és várnom, amíg megnyugszom, különben ha felültem volna, úgy éreztem, azonnal migrénes fejfájásom lenne, és hallanám, ahogy a szívem pumpálja a vért – fogalmazott akkor. 

Vallott arról is, hogy napi 50 vagy 60 ilyen kis pirulát vett be, és alapvetően szorongás miatt kezdte ezeket szedni. 

Michael Landon 1991. július 1-jén hunyt el 54 évesen máj- és hasnyálmirigyrákban. Haláláig aktívan dolgozott színészként. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra