Ez itt az Arborio rizs és minden fontos infó, amit tudnod kell róla

Melyik is az Arborio? A hosszúkás a menzáról? A ragacsos, ami a szusiba kell, vagy az ovális, ami a rizottóhoz? Ha tudod a választ, és még többet szeretnél tudni erről a különleges rizsfajtáról, válaszolj igennel a gördítőcsúszka segítségével.

Az Arborio rizs olasz rövid szemű rizs, magas keményítőtartalommal. Arborio városa a Pó völgyében található, amely a fő termesztési régiója ennek a rizsfajtának, ami kiváló rizottóhoz, de rizspuding és egytálételek készítéséhez is.

A rövid szemű, kerekded, kissé ovális rizsfajta magas keményítőtartalmával éri el, hogy a rizottó állaga krémes legyen, miközben maguk a rizsszemek nem főnek szét. A rizottód akkor lesz igazán finom, ha a folyadékot adagonként és folyamatos kevergetés mellett adod a rizshez, és így krémes szósszá válik körülötte.  

Tárold a nyers Arborio rizst a kamrában, akár eredeti csomagolásában, akár légmentesen lezárt edényben vagy befőttesüvegben. A nyers Arborio rizs megfelelő tárolás mellett szinte a világ végéig eláll. Ha viszont már elkészítetted, jobb, ha azonnal tálalod, úgy a legbiztonságosabb. Nem javasoljuk a rizottó fagyasztását sem, mert az állaga szemcséssé, kásássá válhat felengedés után. 

Így lesz belőle jó rizottó

A klasszikus, főzőlapon készült rizottóhoz forrósíts fel 2-3 bögre zöldség- vagy csirkehúsleves-alapot. Olvassz meg egy nagy evőkanál vajat, majd dobj mellé a serpenyőbe egy nagy levél finomra vágott medvehagymát, egy csipet sót, és süsd 4 percig. Adj hozzá 2 csésze nem kiöblített Arborio rizst, és keverd el alaposan. Addig keverd, amíg a rizsszemek szélei áttetszővé nem válnak, de a közepük még mindig opálos, vagyis körülbelül 2 percig. Adj hozzá egy kisebb csésze fehérbort, és párold folyamatos keverés mellett, amíg az edény már majdnem száraz lesz, vagyis úgy 3 percig. Lassan adagold a levest, és várj mindig az újabb adaggal addig, amíg a folyadék szinte teljesen felszívódik. Addig folytasd az alaplé hozzáadását, amíg a rizs al dente és a szósz körülötte krémes lesz, és az étel sűrű zabkásaállagot vesz fel. Ekkor keverj hozzá még 1 vagy 2 evőkanál vajat és 1 csésze finomra reszelt parmezán sajtot. 

A rizsszemek egészen különböző alakúak.
A rizsszemek egészen különböző alakúak.Fotó: Creativeye99 / Getty Images Hungary

Multifunkciós kuktában is remek lesz

Ez sem lehetetlen. A rizottóhoz melegíts fel 4 csésze alaplevet, állítsd a gyorsforralót pirításra és olvassz fel 2 evőkanál vajat. Adj hozzá 1 nagy, apróra vágott medvehagymát, és főzd 2 percig. Ehhez keverj 2 csésze öblítetlen Arborio rizst és keverd addig, amíg a rizsszemek széle áttetszővé nem válik. Kapcsold ki a pirítás funkciót, és keverj hozzá 1/2 csésze fehérbort, és keverd addig, amíg bor nagy része el nem párolog. Add hozzá a meleg alaplevet, és állítsd 5 percig magas nyomású főzésre. Ha ezzel megvagy, keverj hozzá 1/2 csésze finomra reszelt parmezán sajtot, ízlés szerint ízesítsd sóval és borssal. 

Hogyan készítsd rizsfőzőben?

Sehogy. Nem javasoljuk az Arborio rizs főzését és rizottó készítését rizsfőzőben. A rizsfőzőket többnyire másfajta rizsszemek készítésére tervezték, nem a krémessé váló Arborio rizsre.

Erdei gombákkal és fehérborral remek a rizs, akármilyen fajta is.
Erdei gombákkal és fehérborral remek a rizs, akármilyen fajta is.Fotó: Juanmonino / Getty Images Hungary

Hogyan süssük az Arborio rizst a sütőben?

Melegítsd elő a sütőt közepesen forróra úgy, hogy a sütő közepén legyen a rács. Egy fazékban forrósíts fel 5 és fél csésze alaplevet. (Egy csésze 2,3 deci, nálunk egy háromnegyedre töltött hagyományos bögrének felel meg.) Közben süss meg 15 deka finomra vágott pancettát vagy másfajta szalonnát egy holland sütőben közepes lángon. Réses kanál segítségével vidd át a pancettát egy törülközővel bélelt tányérra. Adj hozzá 1/2 csésze összevágott vöröshagymát és pirítsd 2 percig. Adj hozzá 2 csésze öblítetlen Arborio rizst és keverd össze, majd egy-két perc után adj hozzá egy kisebb csésze fehérbort, és kevergesd, amíg elpárolog. Adj hozzá 4 csésze alaplevet és forrald fel, majd fedő alatt párold negyedórán át a sütőben. Ezek után kapjon még egy kis alaplevet, keverést, 1 csésze finomra reszelt parmezán sajtot és egy nagy evőkanál vajat.

Mustra