Varázserejűnek hiszik és vadásszák őket, de már saját szépségversenyük is van

GettyImages-1302017589

A fehér bőr sok helyen az elegancia és a szépség szimbóluma. Nők ezrei festetik hajukat platinaszőkére. A kék szemet a tenger és az ég színéhez hasonlítják. Az albínóknak mindebből kijut, még szerencsét vagy gazdagságot hozónak is tartják őket sok helyen, de éppen ezért gyakran veszélyben is vannak.

Diandra Forrest modell és színésznő egy ötgyermekes, afroamerikai családban született, de rajta kívül csak öccse él a családból albinizmussal. A vonásaiban színes bőrű, de valójában hófehér kislány sokáig nem értette, miért mutogatnak rá és testvérére ujjal az emberek, míg végül kilencévesen tudatára ébredt különleges megjelenésük okára. A modell ma már semmi pénzért nem cserélné el egyedi külsejét, melynek hírnevét is köszönheti.

 

Az albínókat ez jellemzi: hajuk és szemük is más, mint a legtöbbeké

Az albinizmus a színanyag képződés veleszületett zavara, mely minden rassznál előfordulva tejfehér bőrt, fehér hajszínt és világoskék vagy pirosas szemeket eredményez. Az örökletes eltérés jelentkezhet a bőrön, a szőrzeten és a szemszínben külön-külön, vagy egyszerre is, melynek következtében bőrük általában fényérzékeny, szemük valamilyen elváltozással küzd, például látásélességük sok esetben csökkent.

Diadra Forrest albínó modell: haja és bőre is fehér
Diadra Forrest albínó modell: haja és bőre is fehérJason Mendez / Getty Images Hungary

Az Indiában, Delhi mellett élő Rose Turai Pullan és Mani családjában az lógna ki a sorból, aki nem albínó lenne, hiszen ha mindkét szülő albínó, gyermekeik is teljes bizonyossággal azok lesznek, márpedig a pár mindkét tagja kirívóan szőke hajú és világos bőrű.

Így hat gyermekük is egytől egyig albinizmussal él,

sőt, mivel lányuk is albínó férjet választott magának, ezért már albínó unoka is van a három albínó nemzedékben.

Rengeteg körülöttük a babona, hiedelem

2015-ben Tanzániában alig 36 évesen miniszterhelyettesnek nevezték ki Abdallah Possit, aki korábban hazája első albínó ügyvédje volt, később pedig nagyköveti tisztség betöltésébe kezdhetett. Ez azért is nagy dolog, mert Afrika bizonyos vidékein, mint például Tanzániában is,

az albínók egyes testrészei a híres és hatékonyan tevékenykedő boszorkánydoktorok különböző varázsfőzeteinek fontos összetevői lehetnek.

A fekete kontinens több országában is párosítanak az albinizmushoz olyan tévhiteket, melyek következtében az albínók gyakran életveszélybe kerülnek. Ugyan az emberiségre kevéssé jellemző az albinizmus veleszületett genetikai állapota és nagyjából csak minden 20 ezer emberre jut egy albínó, a szubszaharai országokban arányuk sokkal nagyobb, és hozzájuk abszurd hiedelmek társulnak. Ezek értelmében az albínók szerencsét, egészséget és gazdagságot hoznak. De ezek a babonák aztán elősegítik, hogy testrészeik keresett portékákká váljanak, és az erőszakos cselekedetek előterébe is gyakran helyezi őket. Olyannyira, hogy az Európa Parlament 2017-ben állásfoglalást adott ki az albínók helyzetével szembeni tiltakozásul, és az ellenük irányuló tevékenységek megfékezésére.

Aaron Nordstorm, a Gemini Syndrome albínó frontembere
Aaron Nordstorm, a Gemini Syndrome albínó frontembereRobin Marchant / Getty Images Hungary

Ennek a folyamatnak az előkészületei közben, érzékenyítő szándékkal már 2016-ban Kenyában megrendezték a világ első albínó szépségversenyét.

Miközben mozgalmak sietnek az albínók megmentésére azzal, hogy megfosztják őket a hozzájuk társított téves természetfeletti képességektől és a hétköznapi ember biztonsági fokozatára kívánják őket féltésből lefokozni, az albinizmus jelensége más fajoknál is megmutatkozik.

Az állatvilágban is létezik a jelenség

2019-ben Kínában, Szecsuán tartományban lencsevégre kaptak egy albínó pandát, amelyet idén év elején újra sikerült természetes élőhelyén lefilmezni. A hófödte táj tulajdonképpen kedvez a jegesmedvebocsra jobban emlékeztető, fekete folt nélküli pandának, amely így ügyesen boldogul, és egyes szakértők aggodalmainak ellenére, a pigmenthiányon kívül más betegség jeleit sem mutatja.

Latin-Amerikában három albínó vadmacskát is számontartanak.

A kolumbiai albínó vadmacska
A kolumbiai albínó vadmacskaAnadolu Agency / Getty Images Hungary

Életük megpecsételődött, amikor olyan színnel jöttek a világra, amely alkalmatlan arra, hogy rejtőzködésében segítse az állatot. Ez akadályozza őket a létfenntartásához szükséges vadászatban, az őrá vadászó nagyobb ragadozók figyelmét viszont úgy kelti fel, mintha jól láthatósági mellényt viselne. A kolumbiai Medellín természetvédelmi parkjában élő albínó vadmacska fényérzékeny és látászavarral is küzd albinizmusa miatt, így számára több szempontból is esélytelen, hogy valaha a természetben önállóan boldoguljon.

Kartopu, az albínó bengáli tigris
Kartopu, az albínó bengáli tigrisAnadolu Agency / Getty Images Hungary

Valamivel közelebb, Törökország Gaziantep Wildlife Protection Park nevű nemzeti parkjában él Kartopu, az albínó bengáli tigris, mely bundájának mintázata alapján inkább hajaz egy zebrára, mint tigris társaira. A jelenség, hogy albínó bengáli tigris jöjjön világra, 10 000 születésből egyszer fordul elő, vagyis kétszer olyan gyakori, mint embernél.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra