Ezzel a néhány trükkel sokkal jobban néznek majd ki az ételeid

Az ételfotók nemcsak arra alkalmasak, hogy a közösségi oldalakon menőzz velük, készülhet belőlük klassz szakácskönyv a rokonoknak jövő karácsonyra, vagy épp egy emlék a nyaralás egyik kedvenc fogásáról. Ezért is érdekes, vajon lehet még szebb egy-egy kép akkor is, ha csak a telefonod van kéznél.

A TheKitchn csapata ezúttal azzal kapcsolatban gyűjtötte össze a legjobb tanácsait, hogy hogyan érdemes akár egy telefonnal megörökítened egy-egy jól sikerült fogást. Ha csak a privát albumodban kap helyet, akkor is megéri a klassz tippek végigböngészése, hiszen kiderül: olykor csak egy mozdulat vagy egy másik tányér kell ahhoz, hogy a képeid úgy tűnjenek, mintha profi készítette volna. 

Az egész persze nem arról szól, hogy tudsz-e majd lájkokat kerekíteni az ételfotóiddal, sokkal inkább arról, hogy az ételeket szívesebben fogyasztjuk el akkor, ha jól néznek ki. Néhány egyszerű tanács betartásával szebb ételeket szolgálsz majd fel a vendégeidnek úgy, hogy közben költened sem kell a speciális tálalásra. 

1. Válassz semleges tányért: ne túl nagyot, se túl kicsit

A csúcskategóriás éttermek időt és energiát szánnak arra, hogy tökéletes tányérokat válasszanak. Neked erre nem lesz szükséged, elég, ha szem előtt tartod, hogy egy hatalmas, virágos tányéron el fog tűnni a kis adag pörkölt, ami élőben és a fotókon is sokkal jobban néz majd ki, ha egy kisebb, semleges alapra kerül. 

A legtöbb embernek egy, esetleg két tányérkészlete van, amik közül nem lesz automatikusan jobb választás a túldíszített. Tedd az ételeket olyan tányérokra (vagy tálakra), amelyek nem túl nagyok az étel mennyiségéhez képest, így azt az érzést keltik abban, aki ránéz, hogy bőségesen van rajta ennivaló. De ne legyen a látvány túlzsúfolt sem: a tökéletes végeredményért hagyj egy kis helyet a tányér széle és az étel között. Így az üres terület keretet ad a fogásnak, amitől sokkal kellemesebb lesz ránézni, mint egy zsúfolt tálra, amin roskadoznak a húsok és köretek. Hagyj helyet a széleken, a negatív tér segít kiemelni az ételt. 

A látvány akkor lesz a legszebb, ha miközben a tányérra helyezed a fogás egyes részeit, követed az ívet és legalább a tányér egynegyedét szabadon hagyod. 

Akármilyen egyszerűnek is tűnik a tanács, a legjobban a fehér tányérokkal jársz. A merész, élénk színek látványa ugyanis versenyezni kezd az ételekével, amik így nem emelkednek ki túlságosan a sokszínű látványból. Válassz ívelt tányérokat és tálakat, gyakran könnyebb az ételt jól tálalni ezeken, mint a kissé komorabb, szögletes változatokon. 

Félhomályban nem biztos, hogy jók lesznek a képek.
Félhomályban nem biztos, hogy jók lesznek a képek.lechatnoir / Getty Images Hungar.

2. Ne sajnáld az ételt a tányérról!

A bőség látszata úgy is megoldható, hogy nem pakolod tele a tányért. Ha azt mérlegeljük, hogy a szép vagy a gusztusos tálalás a lényeges, utóbbinak mindig előnyt kell élveznie. Három falat szusi egymás mellett talán szimmetrikus és látványos, de érdemes ilyenkor a dekorációval játszanod, hogy ne tűnjön túlságosan kevésnek a fogás. 

Az ételek ínycsiklandóbbnak tűnnek, ha elég van belőlük a tálon, amire egy-két extra csali is kerülhet. Egy friss, piros eper, zöldfűszerek, olvadt sajt vagy csokoládé és ropogósra pirult részek mind fokozzák a látványt. 

Hogy hogyan lesz elég étel a tányéron úgy, hogy nem pakolod tele? Úgy, ha felfelé építkezel, akárcsak a profik. Ha mondjuk három szelet fasírtot tálalsz, az is lehet szebb, ha egyik a másikon helyezkedik el, és nem a tányér 3 sarkában kóborolnak egy kanál krumplipüré körül. Készíts a húsokból és köretekből kis sátrakat, sokkal jobban néz majd ki a fogás élőben és a képeken is. 

Hozzáad a látványhoz az egészen fura „páratlanszabály” is, ami szerint 1 vagy 3 fasírt/palacsinta/hússzelet jobban néz ki, mint kettő vagy négy. És tényleg!

3. Ne hagyj kósza cseppeket a tányér szélén!

Ezt jó eséllyel mindenki betartja tálalás és fotózás előtt, mert szaktudás nélkül is nyilvánvaló, hogy a morzsák, cseppek, minidarabkák nem adnak hozzá a látványhoz, hanem inkább elvesznek belőle. Miután az ételt a tányérra tetted, de még díszítés előtt menj végig a tányér szélein egy tiszta konyharuhával, hogy megszabadulj az esetleges ujjlenyomatoktól vagy ételfoltoktól.

Ha pedig valami odaszáradt, ne szappanozd be a konyharuhát. Ha nem segít a forró víz, egy kevés ecetes vízzel oldd meg a problémát! 

GettyImages-1139901722
Peter Cade / Getty Images Hungary

4. Díszíts! 

Nem a petrezselyemről, a répából faragott rózsáról és a paradicsomszeletekről beszélünk, és nem is a szabályosságról – simán lehet egy fogás éppen attól szép, hogy rusztikus hangulatú a tálalás.

Néhány utolsó simítás elég: egy kevés fényes olaj a tetejére, frissen reszelt parmezán, egy kanál gyönyörű, mélyzöld pesto vagy sötét csokoládéforgácsok, méz és kekszmorzsa – mind egy kicsit romantikusabb, gusztusosabb látványt kölcsönöznek a fogásnak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

A jó díszítés mindig ehető, és még jobb, ha extra színeket, kontrasztot ad a fogásnak. Lehet olyan egyszerű, mint néhány apróra vágott snidling, egy kanál sűrű tejföl, frissen tört színes bors, sópehely, csilipehely, vagy más, ami extra színeket és textúrákat ad a látványhoz. A legjobbak azok az összetevők, amelyek már szerepelnek magában az ételben, de önmagukban is látványosak például kontrasztos színük miatt. 

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek