5 jel, hogy ideje menekülni a kapcsolatból

Vannak egyértelmű jelei annak, hogy akivel ismerkedünk, nem éppen a legtökéletesebb számunkra. Ha ezeket nem félünk valóban észrevenni, akkor már időben kiderülhet, hogy valaki más lesz az, akivel érdemes lesz kapcsolatot építenünk.

Justin Lehmiller blogjában azt írja: a kapcsolatok kezdetén gyakori kérdés, hogy melyek az igazán rossz jelek, amelyeket a rózsaszín szemüvegen át is érdemes észrevennünk. Bár az elején még nem lehet biztosan tudni, hogy egy kapcsolat kiállja-e majd az idő próbáját, mégis vannak tényezők, amelyek nagyobb valószínűséggel jósolják a sikert és a hosszú távú elégedettséget. És persze olyanok is, amik épp az ellenkezőjét jelzik előre. Íme a legfontosabbak!

#1 Ha bármilyen módon bánt

Ezt persze mindenki tudja, sokakban mégis él a remény, hogy az egész csak úgy magától változni fog. Ha az ember olyan partnerrel van együtt, aki fizikailag vagy lelkileg bántalmazza, fontos, hogy már korán ki tudjon lépni a helyzetből, és ha szükséges, segítséget kapjon. Bár ez nyilvánvalónak tűnhet, tudjuk, hogy sok ember végül többféle okból (például remélve, hogy párja megváltozik) az erőszakos partnerrel marad, pedig általában annál nehezebb elhagyni a bántalmazó kapcsolatot, minél tovább vagyunk benne. A bántalmazás sokszor egyre súlyosbodik, így ha csak egy kicsit is bántanak szándékosan, az már egyértelműen rossz jel, és érdemes azonnal lépni.  

#2 Ha túlzottan kontrollál és manipulatívan viselkedik

Egy másik figyelmeztető jel, ha olyan partnerrel randizol, aki túlzottan kontrollálónak vagy manipulatívnak tűnik. Ez megjelenhet például abban, hogy ellenőrzi, kikkel találkozol és mit csinálsz, amikor nem vele vagy – ahonnan már csak egy lépés a hozzáférés egyes jelszavakhoz. Ez akár oda is elvezethet, hogy a párod megpróbál elválasztani a családodtól és a barátaidtól. Kutatások összefüggést mutatnak a túlságosan ellenőrző magatartás és a családon belüli erőszak között, ami azt sugallja, hogy a kezdetben jelentkező kisebb kontroll a komolyabb problémák előjele lehet.

Ne félj észrevenni a jeleket
Ne félj észrevenni a jeleketTara Moore / Getty Images Hungary

#3 A kommunikáció hiánya

Vizsgálatok szerint a kommunikáció az egyik kulcsa nemcsak a szexuális, de a  kapcsolat egészével való általános elégedettségnek is. A kommunikáció hiánya számos problémát hozhat magával. A hálószobában azt jelenti, hogy kevésbé valószínű, hogy a pár egyik vagy másik tagja megkapja azt, amit valójában szeretne, de ezenkívül rengeteg egyéb, nehezen megoldható kapcsolati konfliktusba és problémába ütköznek azok a párok, akik nem kommunikálnak eleget. Az egyik legproblémásabb minta az, amelyben az egyik fél ténylegesen lekapcsol, és lehetetlen vele kommunikálni a problémákról és a lehetséges megoldásokról. Ám azt is fontos tudni, hogy a kommunikáció olyan képesség, amely elsajátítható, így ha jó okok vannak a kapcsolatban maradásra, és a pár hajlandó ezen dolgozni, akkor legyőzhető a probléma.

#4 Rendkívüli önzés és narcisztikus viselkedés

A párkapcsolati sikerek másik nagy kulcsa a képesség és hajlandóság arra, hogy adjunk másiknak a hálószobában és azon kívül is. Azok a partnerek, akik motiváltak egymás szükségleteinek kielégítésére, és akik ezt kölcsönösen meg is teszik, általában elégedettebbek úgy a szexuális életükkel, mint általánosságban a kapcsolatukkal. Ha olyan párkapcsolatban élsz, amelyben a gesztusok egyirányúak, az nem jelent jót a jövőre nézve. Természetesen mindenki lehet néha egy kicsit önző, és természetes, hogy váltakozik az, hogy ki ad éppen többet – a gond akkor van, ha mindig egyvalaki teszi. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

#5 Ha gyakrabban érzed rosszul magad, mint jól

A legegyszerűbb kérdések egyike, ami minden észérvnél fontosabb: vajon hogyan érzed magad mellette? Milyen érzésekkel tölt el, amikor vele vagy? Általában boldog vagy, biztonságban és kényelmesen érzed magad mellette?

Természetesen minden kapcsolatnak megvannak a maga problémái, és időnként elkerülhetetlenül konfliktusok merülnek fel. Normális, hogy vannak olyan pillanatok, amikor az ember nem érzi jól magát egy kapcsolatban – de ha gyakrabban érzed magad rosszul, mint amennyit jól, az annak a jele, hogy nem biztos, hogy ez a megfelelő kapcsolat a számodra.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek