Michelin-csillagos szakácsok kedvenc otthoni snackjei

Vajon mit esznek az igazán profik akkor, amikor éppen nem is akarnak enni semmi különlegeset, csak filmet nézni ülnek le, vagy egy elfoglalt napon dobnának be néhány gyorsan összeállítható, mégis finom falatot? A megkérdezetteknek meglepően hétköznapi kedvenceik vannak.

Vajon ők is mogyorókrémet kanalaznak állva a hűtőből, vagy Piros Arannyal díszített vajas-sonkás zsúrkenyeret lakmároznak? Esetleg összedobnak egy rántottát, sajtos tésztát vagy pattogatott kukoricát? 

Vajon mit esznek otthon azok, akik bármilyen finomságot könnyen összedobnak?

Az Insider beszélt néhány Michelin-csillagos séffel, ezúttal azért, hogy megtudja, milyen harapnivalókat szeretnek otthon készíteni. Tippeket is adtak, amelyek segítségével mi is könnyedén összedobhatjuk ezeket az egyszerű falatkákat a saját konyhánkban. Nem kell különleges alapanyagokkal dolgoznunk, és bonyolult technikákra sem lesz szükség, mert a legnagyobb séfek kedvencei kifejezetten egyszerű harapnivalók.

S’mores

David Shim, a manhattani Cote séfje elmondta, hogy szerinte a legjobb s’mores recept a legegyszerűbb is egyben, és akármilyen megszokott is ez az édesség a tengerentúlon, neki ez az egyik kedvence.

Nyúlós is, csokis is és ropogós is.
Nyúlós is, csokis is és ropogós is.Thomas Barwick / Getty Images Hungary

Adagonként csak két jó minőségű Graham-kekszre, egy pillecukorra és a kedvenc tejcsokoládénkra van szükség. És ha nincs kéznél tábortűz, akkor sincs gond, a sütőben, alacsony hőfokon épp ugyanazt az eredményt érhetjük el. Először tedd a tejcsokoládét az egyik kekszre, de

nem kell túl sokáig a sütőben tartani, mert a csokoládé könnyen megolvad

– figyelmeztet Shim. Ezek után pirítsd meg a pillecukrot szép karamellás színűre, és tedd közvetlenül a kissé megolvadt csokoládé tetejére. Helyezz még egy réteg Graham-kekszet az egészre, és már kész is.  

Házi rizsfalatok

A házi rizsfalatokhoz is csak három összetevőre van szükségünk, amikkel változatos édességeket készíthetnek azok is, akik nem éppen a cukrászat mesterei. „Én személy szerint imádom ezeket a gyerekkoromat idéző harapnivalókat, ráadásul könnyű elkészíteni őket” – magyarázza Shim. A legjobb az egészben az, hogy bárki összeállíthatja kedvenc gabonapelyhével, vagy puffasztott rizzsel, vagy akár vegyesen is.  

A falatkák készítéséhez 6 evőkanál vajra, 2 nagy bögre pillecukorra és 6 csésze gabonapehelyre van szükség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Olvaszd fel a vajat egy edényben, és tedd hozzá a mályvacukrot. A legfontosabb az, hogy ne akard túl gyorsan, nagy lángon elkészíteni. Néhány perc után győződj meg róla, hogy a pillecukor megolvadt, majd add hozzá a gabonapelyhet és jól keverd össze, majd bélelj ki egy kisebb tálat sütőpapírral, óvatosan nyomkodd bele a keveréket, és ha kihűlt, vágd kockákra.

Ők sem a bonyolult snackek hívei.
Ők sem a bonyolult snackek hívei.amberleeknight / Getty Images Hungary

Pakora

Ha valami sósra vágyunk, arra is van a séfeknek egy különleges tippje. A pakora indiai bundás, sült zöldség, amit hazájában akár az utcán, akár éttermekben is fogyaszthatunk. 

Srijith Gopinathan, a San Franciscó-i Taj Campton Place Restaurant vezető séfje a lapnak elmondta, hogy imádja ezeket a falatkákat, mert nagyon sokféleképpen variálhatók. Alapvetően fűszerezett csicseriborsó-tésztáról van szó, amiben szinte bármit megsüthetünk. A tészta elkészítése sem igényel sok rutint: egy rész rizslisztre és két rész csicseriborsólisztre van szükség, valamint egy csipet szódabikarbónára. Adj hozzá egy kis csiliport és kurkumaport, hogy némi ízt kapjon, majd forgass bele bármit a tésztába, és süsd meg forró olajban.

Rántva minden finomabb.
Rántva minden finomabb.ajiravan / Getty Images Hungary

Zöldséges mártogatós

Ami a zöldséges mártogatósokat illeti, Gopinathan nem a hummusz híve, viszont nagy rajongója a cukkininek, amiből ricotta vagy kecskesajt hozzáadásával készít mártogatóst, és megkeni vele a kenyérszeleteket. De szereti a cukkini és a kelkáposzta keverékét is, amit gyömbérrel, fokhagymával, zöld csilivel és curryvel ízesít. Fogyaszthatjuk pirítóson vagy paradicsommal, esetleg egy darab fokhagymás naannal. 

Főtt zöldésgsnack

Suzette Gresham, a San Franciscó-i Acquerello séfje a karantén ideje alatt felszedett néhány kilót, így megtanult zöldségekből alacsony kalóriás snackeket készíteni. Kedvencét elkészíteni nagyon egyszerű: hámozza, felszeleteli és megfőzi a céklát, majd egy kevés fehér balzsamecetet locsol rá – még cukorra vagy olívaolajra sincs hozzá szükség. Suzette szerint tortillában és sajttal a legfinomabb. 

Pizzasnack

Lauren DeSteno, az Altamarea Group séfje elmondta: imád „pizzát” sütni lepénykenyéren, de akár tortillalapokat is megpakol pizzafeltétekkel. DeSteno kedvenc házi készítésű pizzájának elkészítéséhez melegítsd elő a sütőt, és kenj vékony paradicsommártást az alapra. Ezután szórd meg a választott fűszerekkel, ami a séf esetében a fokhagyma, oregánó és csili, majd mehet rá a sajt, a kiválasztott feltétek, és jöhet a néhány perces sütés.

Cézársaláta másképp

A séf másik kedvencét dekonstruált Cézársalátának nevezi: gyors és ropogós, néhány perces snack. Csak helyezz néhány rómaisaláta-levelet egy tálra, locsold meg őket cézáröntettel és reszelt parmezán sajttal, majd szórj a tetejére fokhagymás olajban megpirított krutont, és már el is készült az egyszerű saláta.  

Salátanyársak

DeSteno szívesen készít salátanyársakat is – ez látványos lehet akkor, ha vendégek érkeznek. Kedvencéhez uborkát, hagymát és szalonnadarabokat szúr fel egy mininyársra néhány koktélparadicsommal, majd kéksajtos öntettel tálalja az egyszerű fogást.

kapcsolódó 13 érdekesség a titokzatos Michelin-csillagról
13 érdekesség a titokzatos Michelin-csillagról

Mi köze a gumiabroncsnak az éttermekhez? Miért borulnak ki úgy a séfek? És kik a titokzatos ellenőrök?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!
Mustra