Ezt az ötféle zakuszkát készítsd el idén nyáron

A zakuszkát sok nemzet a magáénak gondolhatja: egyes források szerint balkáni eredetű, mások szerint örmény, gondolhatjuk székelynek, és valójában román eredetűnek is. A lényeg, hogy ezt a zöldségkrémet éppen úgy szeretjük babbal, mint padlizsánnal, vagy néhány nem is olyan megszokott, extra összetevővel...

Nem mintha ne tudnánk kikanalazni egy adag zakuszkát üvegből mindenféle szégyenérzet nélkül, de azért az sem árt neki, ha egy nagy rozskenyér tetején, egy kicsit feltuningolva kerül az asztalra, de tésztával és sajttal csőben sütve és grillhúsok tetején is remek.

Elsőként az egyik leggyakoribb változatot, a padlizsános változatot készítettük el.

Elkészítésekor fontos, hogy a zöldségféléket alaposan mosd meg, a konyhaeszközök legyenek tiszták, a befőttesüvegeket és üvegtetőket alaposan fertőtlenítsd, így sokáig eláll majd a zöldségkrémed. Már ha marad ebből a babos változatból egyáltalán.

A gombás zakuszkánál legtöbbször a padlizsán vagy a bab helyett előre megfőzött vagy nyers, ledarált gombát használnak. Az extra hozzávaló lehet csiperke, rókagomba és erdeigomba-keverék is, ami még finomabb, ha egy kevés murok, vagyis sárgarépa is kerül mellé.

Nem muszáj leragadnod a hagyományos receptnél – ha szeretitek a zakuszkát, miért ne próbálnád ki füstölt paprikával, hogy idén még izgalmasabb legyen?

Olaszosan is készülhet ez a finom szendvicskrém, amibe mi az olívát és egy kevés édeskés aszalt paradicsomot is tettünk. Néhány szelet mozzarellával tökéletes minden melegszendvics tetején. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek