Fügecsatni – minél fűszeresebb, annál finomabb

Az egyszerű változat mellett készíts belőle egyet az ünnepekre karácsonyi fűszerekkel is. Jól fog esni a vajas pirítóson és a sült sajtok mellett is. Előételt is készíthetsz vele: csak tésztakosárkákba kell kanalaznod egy kis natúr krémsajtot és a tetejére tenni egy keveset ebből a csatniból.

Sajtok tetején a legfinomabb.
Sajtok tetején a legfinomabb.Fotó: LiliGraphie

Hozzávalók:

  • 12 deka barna cukor
  • 120 ml almaecet vagy fehérborecet
  • 1 nagyobb mokkáskanál só és frissen tört bors (vagy ízlés szerint)
  • 30 deka apróra vágott friss füge
  • 1 nagyobb darab alma apró kockákra vágva vagy lereszelve
  • 1 kisebb darab lila hagyma apróra vágva
  • 5 deka mazsola
Recept idők

Elkészítés:

Helyezd az összes összetevőt egy serpenyőbe, és főzd lassú tűzön 1 órán keresztül, időnként megkeverve, amíg ragacsossá nem válik. Friss zsályával, mentával, vaníliával, levendulás mézzel, olasz fűszerekkel vagy színesbors-keverékkel teheted még érdekesebbé. 

Ezért nem esznek a vegánok fügét
Ezért nem esznek a vegánok fügét

Hallott már a fügedarázsról? Most jön a horror – ami valójában egy jól kitalált szimbiózis.

Tovább »

Még több recept

A rizottó zöldborsóval is finom, mi pecorino sajttal és egy kevés tejszínnel dobtuk fel

Egy kevés fehérbor, jó sok vaj és egy nagy adag zöldségalaplé, és máris tökéletes lesz a rizottód, főleg, ha nem mulasztod el folyamatosan kevergetni, hogy igazán krémes legyen a végeredmény.

május6., 12:52

Te is szereted a mogyoróvajat? Ebben a gyors desszertben tökéletes helye van!

Ha nem aggódsz a kalóriák miatt, dobd össze ezt a krémes, tejszínes, mascarponéval készült desszertet, amit mi ezúttal sós karamellel dobtunk fel. Ha aggódsz, akkor is csináld meg, csak válassz egy kisebb szeleted, mert ezt a gyors finomságot nagyon nem érdemes kihagynod.

május2., 10:44

Télen is készíthetsz csatnit, ez a karácsonyi céklás-narancsos változat jól feldobja a sülteket

Nem csak nyáron érdemes belevágnod egy gyors csatni készítésébe, télen is megéri, mert vajas pirítóson, csirkemellszeleteken és akár egzotikus ragukban és salátaöntetek hozzávalójaként is finom lesz.

2020. december27., 06:04

Izgalmas reggeli: pirítós baconnel és grillezett fügével

Ugye mennyivel jobb egy ilyen sajtkrémes szendvics, mint ha előregyártott szendvicskrémmel készülne valami? A sajtkrémen tökéletes a friss bacon és a füge, de ha szeretnéd egy kicsit izgalmasabbra készíteni, egy kevés juharsziruppal is locsold meg.

2020. augusztus27., 06:04

Fűszeres-almás csatni – a legjobb helye egy nagy szelet fokhagymás sertéssült mellett van

Ha csak egy szelet húst sütöttél krumplival, és egy perc alatt készítenél belőle valami nem mindennapit, kanalazz rá egy nagy adagot ebből a csatniból, szórd meg rózsaborssal és fáradság nélkül készítettél egy izgalmas ebéded vagy vacsorát.

2020. szeptember25., 06:04

Ez az édeskés, vegán karalábéfőzelék egy gyors, petrezselymes fasírttal a legfinomabb

A tavasz egyik legfontosabb kísérője nálunk az édeskés, nagyon petrezselymes karalábéfőzelék, amit vegán változatban is kipróbáltunk, és kiderült: a hús- és tejtermékmentes verziója is egészen remek tud lenni, ha a semleges ízű rizstejszínnel sűrítjük be. Ha lehet egy kicsit még egészségesebb, akkor miért ne legyen alapon nálunk így is maradt meg a házi recepttárban.

május5., 10:20

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.