A bográcsos egyik legfinomabb változata: vörösboros pörkölt vargányával

Vaddisznóból, sertésből és marhából is készülhet ez a klassz fogás, aminek a titka a vörösbor mellett az, hogy elég időt adjunk neki a tűzön.

Ez a recept megérdemel egy frissen sült, kovásszal készült kenyeret, házi nokedlit és friss kovászos uborkát. Az elkészülés ideje a hús fajtátjától, az állat korától is függ, így érdemes olyamatosan csekkolnod, hogyan halad a puhulás. 

Többféle húsból finom.
Többféle húsból finom.GMVozd

Hozzávalók

  • 1 nagyobb evőkanál mangalicazsír
  • 1 kiló vaddisznócomb felkockázva
  • 2 nagyobb darab vöröshagyma
  • 3 nagyobb gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint fűszerpaprika, borókabogyó, só és bors
  • 1.5 deci vörösbor
  • 3 darab paradicsom meghámozva
  • 1 kisebb darab paprika
  • 1 bögre vargányagomba összevágva
Recept idők

Elkészítés:

Pirítsd a forró zsíron üvegesre a hagymát, majd ha ezzel megvagy, mehet a keverékbe a hús is, amit fehéredésig süss a zsiradékon. Ezek után jöhet az összes többi zöldség és az ízesítők, majd öntsd fel a borral és főzd legalább 2 órát át úgy, hogy közben aláöntesz egy kevés vizet, amikor elfőni látszik a leve. Ha a hús megpuhult, add hozzá a gombát, és még 10 percet főzd azzal is.

kapcsolódó Mossuk vagy sem azt a fránya gombát?
Mossuk vagy sem azt a fránya gombát?

Kétféle szakács van. Az egyik tojik rá, mit csinálunk a gombával. A másik szerint viszont a gombamosás ősbűn. De kinek van igaza?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Gyors, kolbászos lencsepörkölt magyarosan

Ha garantáltan ismerős ízeket készítenél, mégis egy kicsit új ruhában, akkor ezt a gyors ragut érdemes kipróbálnod. Nem is kell mellé más, csak egy tisztességes szelet friss, kovásszal készült kenyér.

2021. augusztus21., 10:24

Gombás, barna sörös pite – csirkével és pulykával is készítheted

A múlt héten már gyúrtunk elég pitetésztát, most levelessel dobunk össze néhány finomságot, amikből remek, hétköznapi vacsora lesz.

2021. szeptember9., 10:24

Krémes, fűszeres gombapástétom – fekete olívát is karikázz a kenyérszeletekre

Valamiért ez a remek gombás fogás nagyon finom néhány karika fekete olívával és pár apró kockára vágott, aszalt paradicsommal. A kesernyés és édeskés ízek klasszul kiegészítik az erdei gombák aromáját.

2021. szeptember7., 12:52

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

február23., 10:08

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

február15., 06:32

Töltött gomba sajttal – két nagy kedvencünk egy fogásban

Ha egy gyors, vega vacsorát készítenél, és van is otthon néhány maradék sajtszelet, próbáld ki a töltött gombát. Akkor a legfinomabb, ha egy adag fűszervajas bagettet is készítesz mellé.

2021. február13., 06:00

Mustra