A bográcsos egyik legfinomabb változata: vörösboros pörkölt vargányával

Vaddisznóból, sertésből és marhából is készülhet ez a klassz fogás, aminek a titka a vörösbor mellett az, hogy elég időt adjunk neki a tűzön.

Ez a recept megérdemel egy frissen sült, kovásszal készült kenyeret, házi nokedlit és friss kovászos uborkát. Az elkészülés ideje a hús fajtátjától, az állat korától is függ, így érdemes olyamatosan csekkolnod, hogyan halad a puhulás. 

Többféle húsból finom.
Többféle húsból finom.GMVozd

Hozzávalók

  • 1 nagyobb evőkanál mangalicazsír
  • 1 kiló vaddisznócomb felkockázva
  • 2 nagyobb darab vöröshagyma
  • 3 nagyobb gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint fűszerpaprika, borókabogyó, só és bors
  • 1.5 deci vörösbor
  • 3 darab paradicsom meghámozva
  • 1 kisebb darab paprika
  • 1 bögre vargányagomba összevágva
Recept idők

Elkészítés:

Pirítsd a forró zsíron üvegesre a hagymát, majd ha ezzel megvagy, mehet a keverékbe a hús is, amit fehéredésig süss a zsiradékon. Ezek után jöhet az összes többi zöldség és az ízesítők, majd öntsd fel a borral és főzd legalább 2 órát át úgy, hogy közben aláöntesz egy kevés vizet, amikor elfőni látszik a leve. Ha a hús megpuhult, add hozzá a gombát, és még 10 percet főzd azzal is.

Mossuk vagy sem azt a fránya gombát? Mossuk vagy sem azt a fránya gombát?

Kétféle szakács van. Az egyik tojik rá, mit csinálunk a gombával. A másik szerint viszont a gombamosás ősbűn. De kinek van igaza?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Gombás, barna sörös pite – csirkével és pulykával is készítheted

A múlt héten már gyúrtunk elég pitetésztát, most levelessel dobunk össze néhány finomságot, amikből remek, hétköznapi vacsora lesz.

2021. szeptember9., 10:24

Gyors, kolbászos lencsepörkölt magyarosan

Ha garantáltan ismerős ízeket készítenél, mégis egy kicsit új ruhában, akkor ezt a gyors ragut érdemes kipróbálnod. Nem is kell mellé más, csak egy tisztességes szelet friss, kovásszal készült kenyér.

2021. augusztus21., 10:24

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Gombás-sajtos gnocchi – jó sok sült fokhagymával lesz az igazi

Sosem árt, ha van otthon egy adag előre elkészített, sült fokhagyma. Sokáig eláll, és remek saláták tetején, sós muffinok hozzávalójaként, de akár egy-egy tésztás fogásnak is finom ízesítője lesz.

2021. július26., 12:52

Aszalt szilvás gombaragu – vajas-szerecsendiós burgonyapürével a legfinomabb

Ha te is szeretsz gombászni, és akad a kosárban egy-két alaposan bevizsgált darab, készítsd el ezt a gyors ragut, ami akár burgonyapüré, akár házi, gyúrt tészta mellett remek vacsora lesz.

2021. augusztus25., 11:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek