A bográcsos egyik legfinomabb változata: vörösboros pörkölt vargányával

Vaddisznóból, sertésből és marhából is készülhet ez a klassz fogás, aminek a titka a vörösbor mellett az, hogy elég időt adjunk neki a tűzön.

Ez a recept megérdemel egy frissen sült, kovásszal készült kenyeret, házi nokedlit és friss kovászos uborkát. Az elkészülés ideje a hús fajtátjától, az állat korától is függ, így érdemes olyamatosan csekkolnod, hogyan halad a puhulás. 

Többféle húsból finom.
Többféle húsból finom.GMVozd

Hozzávalók

  • 1 nagyobb evőkanál mangalicazsír
  • 1 kiló vaddisznócomb felkockázva
  • 2 nagyobb darab vöröshagyma
  • 3 nagyobb gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint fűszerpaprika, borókabogyó, só és bors
  • 1.5 deci vörösbor
  • 3 darab paradicsom meghámozva
  • 1 kisebb darab paprika
  • 1 bögre vargányagomba összevágva
Recept idők

Elkészítés:

Pirítsd a forró zsíron üvegesre a hagymát, majd ha ezzel megvagy, mehet a keverékbe a hús is, amit fehéredésig süss a zsiradékon. Ezek után jöhet az összes többi zöldség és az ízesítők, majd öntsd fel a borral és főzd legalább 2 órát át úgy, hogy közben aláöntesz egy kevés vizet, amikor elfőni látszik a leve. Ha a hús megpuhult, add hozzá a gombát, és még 10 percet főzd azzal is.

kapcsolódó Mossuk vagy sem azt a fránya gombát?
Mossuk vagy sem azt a fránya gombát?

Kétféle szakács van. Az egyik tojik rá, mit csinálunk a gombával. A másik szerint viszont a gombamosás ősbűn. De kinek van igaza?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Tészta krémes gombaszósszal – egy kevés pirított fenyőmaggal a tetején tálald

A ropogós fenyőmag egyszerűen fantasztikus a krémes tészta tetején, és talán mondanunk sem kell, hogy a házi, gyúrt változattal lesz igazán tökéletes a végeredmény.

2021. szeptember8., 12:52

Kéksajttal töltött portobello gombák – köretként és főételként is szeretni fogod

Ha nem minden fogáshoz ennél húst, készítsd el egyszer ezt a klassz töltött gombát, amihez egy egyszerű vajjal, fehérborral készült rizottó lesz a tökéletes köret.

2021. július15., 10:44

Gombapörkölt baconnel, a legegyszerűbben – friss, kovászos kenyérrel tunkold ki!

Ha húsmentes napot tartanál, vagy épp egy nagy adag gombához jutottál hozzá akciósan, dobd össze ezt a gyors zöldségpörköltet, nem fogod megbánni. Baconnel és anélkül is finom, maximum előző változatban nem vegetáriánus. Galuskával, gnoccival, tésztával is remek, főleg, ha egy nagy kanál hideg tejföl is kerül a tetejére.

2021. november16., 09:24

Gyors gombás-spenótos lasagne – kétféle sajttal egy kevés kevés baconnel lesz még finomabb

Ha szereted a hagyományos változatot, érdemes kipróbálnod ezt a valamivel egészségesebb verziót is. Ha épp van időd rá, egy hatalmas adag besamelt is készíts az olvadt sajtos réteg alá, ha pedig sietsz, mascarpone és ricotta fokhagymás keverékét kanalazd a helyére.

2021. május29., 12:52

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Mustra