Tökös gnocchi zsályás vajjal és rókagombával

Ma már a nagyáruházak polcain is gyakran láthatunk rókagombát, ami jellegzetes, narancsos színéről ismerhető fel a legegyszerűbben. Már mutatjuk is, hogyan lesz belőle igazán elegáns fogás.

Ha sajtrajongó vagy, egy nagy adag pecorinóval szórd meg, ha egészségesebb fogásban gondolkodsz, egy kevés friss fokhagymát és bébispenótleveleket keverj hozzá, ha már kissé langyosra hűlt.

De jól néz ki!
De jól néz ki!jjpoole

Hozzávalók

A gnocchihoz

  • 30 deka liszt
  • 30 deka főtt vagy sült sütőtök
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 darab tojás
  • 25 deka főtt burgonya

A gombához

  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál puha vaj
  • 1 kisebb csokor friss zsálya apróra vágva
  • 1 bögre rókagomba összevágva
  • 2 gerezd fokhagyma felaprítva
  • reszelt pecorino sajt
Recept idők

Elkészítés:

Gyúrj a gnocchi hozzávalóiból még melegen tésztát, majd nyújtsd 2 centis hengerekre és vagdosd össze. Ha szeretnéd, tovább formázhatod kissé kerekebb alakúra és jellegzetes gnocchibarázdák is könnyen elérhetők egy villa segítségével. Dobd forró, kissé sós vízbe, és ha feljött a tetejére, adj még neki 1-2 percet. 

Közben melegítsd fel a zsiradékokat, és puhítsd meg benne a hagymát és a gombát egy kissé megfűszerezve. Ha ezzel megvagy, add hozzá a zsályát is, majd kanalazd bele a leszűrt gnocchikat. Jól forgasd át, majd a reszelt sajttal a tetején tálald. 

Ha a húst nem hagynád ki belőle, hideg, napon szárított olasz vagy spanyol sonkával, esetleg sült baconkockákkal tálald. 

kapcsolódó Mossuk vagy sem azt a fránya gombát?
Mossuk vagy sem azt a fránya gombát?

Kétféle szakács van. Az egyik tojik rá, mit csinálunk a gombával. A másik szerint viszont a gombamosás ősbűn. De kinek van igaza?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Készíts tejfölös pizzát erdei gombákkal és sajttal

Nagyon egyszerű, mégis gyakran választjuk, ha épp olyasmit ennénk, ami a pizza és a langalló között van félúton.

2021. február14., 06:00

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Gnocchi kéksajttal és gombával – vega különlegesség, amit friss zellerrel dobtunk fel

Ha te magad készítesz hozzá sütőtökös vagy édesburgonyás gnocchit, akkor lesz a legfrissebb és legfinomabb. Ha most nincs ennyi időd az ebédre, vásárolj előre elkészített változatot – a kéksajt remekül feldobja majd.

2021. július14., 12:52

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Gyors Cacio e pepe – a legegyszerűbb olasz recept estére

Amikor valami gyors finomság kell, az egyik legegyszerűbb olasz étel biztosan megmenti az estét. Ha pedig ennek az őszi változatát készítjük, akkor tésztaszószként mascarponéval elkevert sütőtökpürét is adunk hozzá. Remekül illik a parmezán és a bors duójához.

2021. október10., 11:20

Gombás-sajtos gnocchi – jó sok sült fokhagymával lesz az igazi

Sosem árt, ha van otthon egy adag előre elkészített, sült fokhagyma. Sokáig eláll, és remek saláták tetején, sós muffinok hozzávalójaként, de akár egy-egy tésztás fogásnak is finom ízesítője lesz.

2021. július26., 12:52

Mustra