Tökös gnocchi zsályás vajjal és rókagombával

Ma már a nagyáruházak polcain is gyakran láthatunk rókagombát, ami jellegzetes, narancsos színéről ismerhető fel a legegyszerűbben. Már mutatjuk is, hogyan lesz belőle igazán elegáns fogás.

Ha sajtrajongó vagy, egy nagy adag pecorinóval szórd meg, ha egészségesebb fogásban gondolkodsz, egy kevés friss fokhagymát és bébispenótleveleket keverj hozzá, ha már kissé langyosra hűlt.

De jól néz ki!
De jól néz ki!jjpoole

Hozzávalók

A gnocchihoz

  • 30 deka liszt
  • 30 deka főtt vagy sült sütőtök
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 darab tojás
  • 25 deka főtt burgonya

A gombához

  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál puha vaj
  • 1 kisebb csokor friss zsálya apróra vágva
  • 1 bögre rókagomba összevágva
  • 2 gerezd fokhagyma felaprítva
  • reszelt pecorino sajt
Recept idők

Elkészítés:

Gyúrj a gnocchi hozzávalóiból még melegen tésztát, majd nyújtsd 2 centis hengerekre és vagdosd össze. Ha szeretnéd, tovább formázhatod kissé kerekebb alakúra és jellegzetes gnocchibarázdák is könnyen elérhetők egy villa segítségével. Dobd forró, kissé sós vízbe, és ha feljött a tetejére, adj még neki 1-2 percet. 

Közben melegítsd fel a zsiradékokat, és puhítsd meg benne a hagymát és a gombát egy kissé megfűszerezve. Ha ezzel megvagy, add hozzá a zsályát is, majd kanalazd bele a leszűrt gnocchikat. Jól forgasd át, majd a reszelt sajttal a tetején tálald. 

Ha a húst nem hagynád ki belőle, hideg, napon szárított olasz vagy spanyol sonkával, esetleg sült baconkockákkal tálald. 

kapcsolódó Mossuk vagy sem azt a fránya gombát?
Mossuk vagy sem azt a fránya gombát?

Kétféle szakács van. Az egyik tojik rá, mit csinálunk a gombával. A másik szerint viszont a gombamosás ősbűn. De kinek van igaza?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Kéksajttal töltött portobello gombák – köretként és főételként is szeretni fogod

Ha nem minden fogáshoz ennél húst, készítsd el egyszer ezt a klassz töltött gombát, amihez egy egyszerű vajjal, fehérborral készült rizottó lesz a tökéletes köret.

2021. július15., 10:44

Gombás-sajtos gnocchi – jó sok sült fokhagymával lesz az igazi

Sosem árt, ha van otthon egy adag előre elkészített, sült fokhagyma. Sokáig eláll, és remek saláták tetején, sós muffinok hozzávalójaként, de akár egy-egy tésztás fogásnak is finom ízesítője lesz.

2021. július26., 12:52

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Tejfölös erdeigomba-ragu – tárkonnyal és citrommal lesz a legfinomabb

Egy adag vegetáriánus finomság, ami nyáron a legfinomabb, mert ebben az időszakban egyébként sem vágyunk nehéz ételekre. Ha te is így vagy vele, dobd össze ezt a gyors ragut, és tálald snidlinges-bazsalikomos rizzsel.

2021. augusztus5., 10:24

Recept hétvégére: dobj össze egy gyors húslevest ázsiai aromákkal!

A hagyományos húsleves tökéletes vasárnapra, de abból már mindenkinek van egy jó receptje. Ha egy kis csavarral készítenéd ezt a finomságot, dobd össze ázsiai hangulatban, mert úgy is nagyon finom.

2021. október24., 10:24

Sütőben sült tejszínes gnocchi brokkolival és paradicsommal

Olasz hangulatúra sikerült ez a gyors fogás, ami ráadásul költséghatékony is lehet, ha házi gombócokkal készül és napon szárított, otthon készült paradicsom kerül bele.

2021. augusztus23., 12:52

Mustra