Tökös gnocchi zsályás vajjal és rókagombával

Ma már a nagyáruházak polcain is gyakran láthatunk rókagombát, ami jellegzetes, narancsos színéről ismerhető fel a legegyszerűbben. Már mutatjuk is, hogyan lesz belőle igazán elegáns fogás.

Ha sajtrajongó vagy, egy nagy adag pecorinóval szórd meg, ha egészségesebb fogásban gondolkodsz, egy kevés friss fokhagymát és bébispenótleveleket keverj hozzá, ha már kissé langyosra hűlt.

De jól néz ki!
De jól néz ki!Fotó: jjpoole

Hozzávalók:

A gnocchihoz

  • 30 deka liszt
  • 30 deka főtt vagy sült sütőtök
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 darab tojás
  • 25 deka főtt burgonya

A gombához

  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál puha vaj
  • 1 kisebb csokor friss zsálya apróra vágva
  • 1 bögre rókagomba összevágva
  • 2 gerezd fokhagyma felaprítva
  • reszelt pecorino sajt
Recept idők

Elkészítés:

Gyúrj a gnocchi hozzávalóiból még melegen tésztát, majd nyújtsd 2 centis hengerekre és vagdosd össze. Ha szeretnéd, tovább formázhatod kissé kerekebb alakúra és jellegzetes gnocchibarázdák is könnyen elérhetők egy villa segítségével. Dobd forró, kissé sós vízbe, és ha feljött a tetejére, adj még neki 1-2 percet. 

Közben melegítsd fel a zsiradékokat, és puhítsd meg benne a hagymát és a gombát egy kissé megfűszerezve. Ha ezzel megvagy, add hozzá a zsályát is, majd kanalazd bele a leszűrt gnocchikat. Jól forgasd át, majd a reszelt sajttal a tetején tálald. 

Ha a húst nem hagynád ki belőle, hideg, napon szárított olasz vagy spanyol sonkával, esetleg sült baconkockákkal tálald. 

Mossuk vagy sem azt a fránya gombát?
Mossuk vagy sem azt a fránya gombát?

Kétféle szakács van. Az egyik tojik rá, mit csinálunk a gombával. A másik szerint viszont a gombamosás ősbűn. De kinek van igaza?

Tovább »

Még több recept

Alma-körte morzsasüti – egy kanál citromfagylalt is elfér a tetején

A legjobb a morzsasütikben ugyanaz, ami a smoothie-k egyik előnye is: klassz édességet varázsolnak a legcsúnyább, félig megevett, kissé nyomi gyümölcsökből is. Már mutatjuk is, hogyan.

szeptember18., 06:04

Tejszínnel és vargányával könnyű megszeretni a kelkáposztát

Ha az ember a köreteken gondolkodik, mondjuk, a vacsora mellé, a kelkáposzta valahogy nem kerül be az első egymillióba. Legalábbis mostanáig.

2019. november4., 12:00

Tökös-narancsos gnocchi zöld borssal és sonkával

A napon szárított sonkából 4 főre is elég belőle 7-10 deka, mert ez a nagyon aromás finomság vékony csíkokra vágva is van annyira izgalmas, hogy ilyen kis mennyiségben is feldobja a házi gnocchikat. Tök helyett burgonyával vagy batátával is készülhet, mindenképpen költségkímélő négyfős vacsora lesz a végeredmény.

augusztus29., 06:04

A hagyományos zakuszka erdei gombákkal még finomabb

A gombás zakuszkánál legtöbbször a padlizsán vagy a bab helyett előre megfőzött vagy nyers, ledarált gombát használnak. Az extra hozzávaló lehet csiperke, rókagomba és erdeigomba-keverék is, ami még finomabb, ha egy kevés murok, vagyis sárgarépa is kerül mellé.

augusztus21., 06:04

A bográcsos egyik legfinomabb változata: vörösboros pörkölt vargányával

Vaddisznóból, sertésből és marhából is készülhet ez a klassz fogás, aminek a titka a vörösbor mellett az, hogy elég időt adjunk neki a tűzön.

július19., 06:00

Ezt a német almás sütit kezdőként is simán bevállalhatod

Ha van otthon pár olyan alma, amely már nem teljesen ép, akkor lépnek színre a sütik, kompótok, almaszószok és gyümölcsös-majonézes saláták, amikben klasszul elférnek a nem éppen tökéletesre faragott darabok is.

szeptember17., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.