Tökös gnocchi zsályás vajjal és rókagombával

Ma már a nagyáruházak polcain is gyakran láthatunk rókagombát, ami jellegzetes, narancsos színéről ismerhető fel a legegyszerűbben. Már mutatjuk is, hogyan lesz belőle igazán elegáns fogás.

Ha sajtrajongó vagy, egy nagy adag pecorinóval szórd meg, ha egészségesebb fogásban gondolkodsz, egy kevés friss fokhagymát és bébispenótleveleket keverj hozzá, ha már kissé langyosra hűlt.

De jól néz ki!
De jól néz ki!Fotó: jjpoole

Hozzávalók:

A gnocchihoz

  • 30 deka liszt
  • 30 deka főtt vagy sült sütőtök
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 darab tojás
  • 25 deka főtt burgonya

A gombához

  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál puha vaj
  • 1 kisebb csokor friss zsálya apróra vágva
  • 1 bögre rókagomba összevágva
  • 2 gerezd fokhagyma felaprítva
  • reszelt pecorino sajt
Recept idők

Elkészítés:

Gyúrj a gnocchi hozzávalóiból még melegen tésztát, majd nyújtsd 2 centis hengerekre és vagdosd össze. Ha szeretnéd, tovább formázhatod kissé kerekebb alakúra és jellegzetes gnocchibarázdák is könnyen elérhetők egy villa segítségével. Dobd forró, kissé sós vízbe, és ha feljött a tetejére, adj még neki 1-2 percet. 

Közben melegítsd fel a zsiradékokat, és puhítsd meg benne a hagymát és a gombát egy kissé megfűszerezve. Ha ezzel megvagy, add hozzá a zsályát is, majd kanalazd bele a leszűrt gnocchikat. Jól forgasd át, majd a reszelt sajttal a tetején tálald. 

Ha a húst nem hagynád ki belőle, hideg, napon szárított olasz vagy spanyol sonkával, esetleg sült baconkockákkal tálald. 

Mossuk vagy sem azt a fránya gombát?
Mossuk vagy sem azt a fránya gombát?

Kétféle szakács van. Az egyik tojik rá, mit csinálunk a gombával. A másik szerint viszont a gombamosás ősbűn. De kinek van igaza?

Tovább »

Még több recept

Ez a gyors gombaszósz húsok és tészták mellett is remek

Erdei gombákkal, maradék portobellóval, még inkább vargányával lesz finom ez a fogás, amit tészták tetején, grillezett cukkini és padlizsán mellett, húsok tetején és zöldséges bulgurral is tálalhatsz. Visz mindent, még egy gyors vajas pirítós tetején, néhány karika olvadt mozzarellával is kiváló.

október25., 06:04

Tejszínnel és vargányával könnyű megszeretni a kelkáposztát

Ha az ember a köreteken gondolkodik, mondjuk, a vacsora mellé, a kelkáposzta valahogy nem kerül be az első egymillióba. Legalábbis mostanáig.

2019. november4., 12:00

Készüljön idén az ünnepi trifle egy kevés mandulalikőrrel!

Adtunk már néhány trifle-receptet idén is, amit nagyon szeretünk, mert gyorsan és egyszerűen elkészíthető, akár a gyerekekkel is. Itt egy újabb téli, almás és fahéjas változat, amit most kezdőbarát változatban, pudingporral készítettünk el.

december2., 06:24

Ezt az egyszerű gesztenyés tortát készítsd el az ünnepekre!

A gesztenye és egy kevés rum teszi igazán téli hangulatúvá ezt a desszertet, ami akkor a legfinomabb, ha egy adag rumos meggyel és frissen felvert tejszínhabbal tálalod.

december3., 06:04

Vegán és gluténmentes gombás rizottó: gyors, könnyű és garantáltan ízletes

És még sajtra sem lesz szükséged a szuper krémes állag eléréséhez. A recept vegetáriánus, sőt, vegán, gluténmentes, szójamentes és tejmentes.

március9., 06:00

A bográcsos egyik legfinomabb változata: vörösboros pörkölt vargányával

Vaddisznóból, sertésből és marhából is készülhet ez a klassz fogás, aminek a titka a vörösbor mellett az, hogy elég időt adjunk neki a tűzön.

július19., 06:00

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.