Ezért vannak rosszul egyes kismamák – és ezért ússzák meg mások

Hát nem érdekes, hogy míg néhányan akár hónapokon át is szenvednek a reggeli – sőt néha nem is csak reggeli – rosszullétektől, úgy mások az egészet megússzák pár nap émelygéssel? Mitől szerencsésebb az utóbbi csapat, és mit tehetnek az előbbiek a helyzet javításáért? Utánajártunk.

Egy korábbi cikkünkben már megemlékeztünk arról, mennyi nem ismert érdekesség akad a terhességgel kapcsolatosan. Az ejakuláció során nagyjából 100 millió sperma indul útnak, bár egyes férfiaknál ez akár több száz millió is lehet. Közöttük lettünk mi a győztesek, és ez még mind semmi. Az átlagos terhesség hossza az ovulációtól számítva 8 hónap és 24 nap, nem pedig 9 hónap. Közben a kismama néha jól, néha rosszabb állapotban kénytelen elviselni a terhességet. De vajon mi az oka a reggeli rosszulléteknek?

Ezért vannak rosszul reggelente a kismamák

A reggeli rosszullétek a nők nagyjából kétharmadánál jelentkeznek. A terhesség negyedik-hatodik hete körül indulnak, és a legtöbb esetben az első trimeszter végén múlnak el. Az okának hagyományosan az ösztrogénszint megemelkedését és a leesett vércukorszintet szokás tartani, ám a tudomány jelen állása szerint más előidézője is lehet. 

Az új kutatások szerint a reggeli rosszullét valójában egy védekező mechanizmus, amivel a szervezet a fejlődésben levő magzatot védi. Erre abból következtettek, hogy a rosszullétek  egybeesnek azzal az időszakkal, amikor kisbabánk szervei, a végtagok, a szemek, az idegrendszer kialakulnak. Ezt organogenezisnek nevezi az orvostudomány, és nagyon érzékeny a külső kémiai hatásokra, vagyis arra, hogy az anya szervezetéből milyen vegyületek kerülnek a magzatba. Egyesek szerint ezektől is segít megszabadulni minden egyes reggeli rosszullét. 

A Healthline a témához azt is hozzáteszi: megfigyelések szerint egyéb tényezők súlyosbíthatják a reggeli hányingert. Ezek a következők:

  • ikerterhesség
  • túlzott fáradtság
  • érzelmi stressz
  • gyakori utazások

A reggeli rosszullét akár terhességenként is változhat. Míg például az első terhesség alatt súlyos reggeli tünetek jelentkezhetnek, úgy később az egész sokkal enyhébb lehet.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.