Ezért vannak rosszul egyes kismamák – és ezért ússzák meg mások

Hát nem érdekes, hogy míg néhányan akár hónapokon át is szenvednek a reggeli – sőt néha nem is csak reggeli – rosszullétektől, úgy mások az egészet megússzák pár nap émelygéssel? Mitől szerencsésebb az utóbbi csapat, és mit tehetnek az előbbiek a helyzet javításáért? Utánajártunk.

Egy korábbi cikkünkben már megemlékeztünk arról, mennyi nem ismert érdekesség akad a terhességgel kapcsolatosan. Az ejakuláció során nagyjából 100 millió sperma indul útnak, bár egyes férfiaknál ez akár több száz millió is lehet. Közöttük lettünk mi a győztesek, és ez még mind semmi. Az átlagos terhesség hossza az ovulációtól számítva 8 hónap és 24 nap, nem pedig 9 hónap. Közben a kismama néha jól, néha rosszabb állapotban kénytelen elviselni a terhességet. De vajon mi az oka a reggeli rosszulléteknek?

Ezért vannak rosszul reggelente a kismamák

A reggeli rosszullétek a nők nagyjából kétharmadánál jelentkeznek. A terhesség negyedik-hatodik hete körül indulnak, és a legtöbb esetben az első trimeszter végén múlnak el. Az okának hagyományosan az ösztrogénszint megemelkedését és a leesett vércukorszintet szokás tartani, ám a tudomány jelen állása szerint más előidézője is lehet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Az új kutatások szerint a reggeli rosszullét valójában egy védekező mechanizmus, amivel a szervezet a fejlődésben levő magzatot védi. Erre abból következtettek, hogy a rosszullétek  egybeesnek azzal az időszakkal, amikor kisbabánk szervei, a végtagok, a szemek, az idegrendszer kialakulnak. Ezt organogenezisnek nevezi az orvostudomány, és nagyon érzékeny a külső kémiai hatásokra, vagyis arra, hogy az anya szervezetéből milyen vegyületek kerülnek a magzatba. Egyesek szerint ezektől is segít megszabadulni minden egyes reggeli rosszullét. 

A Healthline a témához azt is hozzáteszi: megfigyelések szerint egyéb tényezők súlyosbíthatják a reggeli hányingert. Ezek a következők:

  • ikerterhesség
  • túlzott fáradtság
  • érzelmi stressz
  • gyakori utazások

A reggeli rosszullét akár terhességenként is változhat. Míg például az első terhesség alatt súlyos reggeli tünetek jelentkezhetnek, úgy később az egész sokkal enyhébb lehet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra