A friss kapor nagyon alacsony kalóriatartalmú fűszernövény, mégis meglepően jó forrása számos alapvető vitaminnak és ásványi anyagnak, beleértve a C-vitamint, a mangánt és az A-vitamint is.
Ha elfogyasztasz egy csésze (úgy 9-10 gramm) friss kaprot, ezekkel ajándékozod meg a szervezeted:
- Kalória: 4;
- C-vitamin: a napi érték 8 százaléka;
- Mangán: a napi érték 5 százaléka;
- A-vitamin: a napi érték 4 százaléka;
- Folát: a napi DV-érték 3 százaléka;
- Vas: a napi DV-érték 3 százaléka.
A kaprot hosszú ideje használják emésztőrendszeri betegségek kezelésére és a szoptatás elősegítésére. Gazdag antioxidánsokban, jó a szívnek, ráadásul állatkísérletek azt bizonyították, hogy a kaporkivonatnak koleszterin- és trigliceridcsökkentő hatása is lehet. Antibakteriális hatása mellett sokat tesz a csontok egészségéért is.
Na de mire használjam a kaprot?
A friss kapornövény felhasználása halételekhez és burgonyához a legismertebb. Gyakran párosítják lazaccal és joghurtalapú mártásokkal, de szuper a tenger gyümölcseivel készült ragukban, levesekkel és még akár a velük készült pizzák tetején is.

Mehet friss salátákba fetával, speciális pestóba, egyszerű, házilag gyúrt tejszínes-lazacos tagliatelle tetejére, de bárányból készült húsgombócok mellett, babsalátában és frissen sült kenyérbe is felhasználhatod.
Ha a kertedben termesztenéd, jó, ha tudod, hogy akár másfél méteresre is megnőhet. A kaprot minden évben újra kell vetni, és háromévenként célszerű új helyet keresni neki. Vetéskor ne spórolj a magokkal, mert viszonylag kevés fog kikelni. Minél nagyobb a növény, annál több napsütésre van szüksége, és ahogy nő, egyre több vizet is igényel.
A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés
Főzés közben elveszítheti aromáját, ezért csak az utolsó pillanatban szabad hozzáadni az ételekhez. Szárítva is használhatod, de frissen a legfinomabb. Ha trükkösen oldanád meg a tartósítást, jégkockatartóban fagyaszd le, adagonként.

Ha épp kapor nincs otthon, készítsd olaszosan: ricottával, friss bazsalikommal és oregánóval.
Tovább olvasom