A friss kapor nagyon alacsony kalóriatartalmú fűszernövény, mégis meglepően jó forrása számos alapvető vitaminnak és ásványi anyagnak, beleértve a C-vitamint, a mangánt és az A-vitamint is.
Ha elfogyasztasz egy csésze (úgy 9-10 gramm) friss kaprot, ezekkel ajándékozod meg a szervezeted:
- Kalória: 4;
- C-vitamin: a napi érték 8 százaléka;
- Mangán: a napi érték 5 százaléka;
- A-vitamin: a napi érték 4 százaléka;
- Folát: a napi DV-érték 3 százaléka;
- Vas: a napi DV-érték 3 százaléka.
A kaprot hosszú ideje használják emésztőrendszeri betegségek kezelésére és a szoptatás elősegítésére. Gazdag antioxidánsokban, jó a szívnek, ráadásul állatkísérletek azt bizonyították, hogy a kaporkivonatnak koleszterin- és trigliceridcsökkentő hatása is lehet. Antibakteriális hatása mellett sokat tesz a csontok egészségéért is.
Na de mire használjam a kaprot?
A friss kapornövény felhasználása halételekhez és burgonyához a legismertebb. Gyakran párosítják lazaccal és joghurtalapú mártásokkal, de szuper a tenger gyümölcseivel készült ragukban, levesekkel és még akár a velük készült pizzák tetején is.

Mehet friss salátákba fetával, speciális pestóba, egyszerű, házilag gyúrt tejszínes-lazacos tagliatelle tetejére, de bárányból készült húsgombócok mellett, babsalátában és frissen sült kenyérbe is felhasználhatod.
Ha a kertedben termesztenéd, jó, ha tudod, hogy akár másfél méteresre is megnőhet. A kaprot minden évben újra kell vetni, és háromévenként célszerű új helyet keresni neki. Vetéskor ne spórolj a magokkal, mert viszonylag kevés fog kikelni. Minél nagyobb a növény, annál több napsütésre van szüksége, és ahogy nő, egyre több vizet is igényel.
Főzés közben elveszítheti aromáját, ezért csak az utolsó pillanatban szabad hozzáadni az ételekhez. Szárítva is használhatod, de frissen a legfinomabb. Ha trükkösen oldanád meg a tartósítást, jégkockatartóban fagyaszd le, adagonként.

Ha épp kapor nincs otthon, készítsd olaszosan: ricottával, friss bazsalikommal és oregánóval.
Tovább »