Itt a friss kapor szezonja, mutatjuk, milyen ételekben érdemes használnod!

Olvasási idő kb. 2 perc

A kapor sokkal több figyelmet érdemelne, mint amennyit általában kap: nemcsak kovászos uborkában és a kapros-túrós sütiben finom, de millió ételt feldob, ráadásul számos egészségügyi előnye is van.

A friss kapor nagyon alacsony kalóriatartalmú fűszernövény, mégis meglepően jó forrása számos alapvető vitaminnak és ásványi anyagnak, beleértve a C-vitamint, a mangánt és az A-vitamint is. 

Ha elfogyasztasz egy csésze (úgy 9-10 gramm) friss kaprot, ezekkel ajándékozod meg a szervezeted:

  • Kalória: 4;
  • C-vitamin: a napi érték 8 százaléka;
  • Mangán: a napi érték 5 százaléka;
  • A-vitamin: a napi érték 4 százaléka;
  • Folát: a napi DV-érték 3 százaléka;
  • Vas: a napi DV-érték 3 százaléka.

A kaprot hosszú ideje használják emésztőrendszeri betegségek kezelésére és a szoptatás elősegítésére. Gazdag antioxidánsokban, jó a szívnek, ráadásul állatkísérletek azt bizonyították, hogy a kaporkivonatnak koleszterin- és trigliceridcsökkentő hatása is lehet. Antibakteriális hatása mellett sokat tesz a csontok egészségéért is. 

Na de mire használjam a kaprot?

A friss kapornövény felhasználása halételekhez és burgonyához a legismertebb. Gyakran párosítják lazaccal és joghurtalapú mártásokkal, de szuper a tenger gyümölcseivel készült ragukban, levesekkel és még akár a velük készült pizzák tetején is.

Ennél van jobb felhasználási módja is, mondjuk egy zöldségvirágos focaccia.
Ennél van jobb felhasználási módja is, mondjuk egy zöldségvirágos focaccia.Lusyaya / Getty Images Hungary

Mehet friss salátákba fetával, speciális pestóba, egyszerű, házilag gyúrt tejszínes-lazacos tagliatelle tetejére, de bárányból készült húsgombócok mellett, babsalátában és frissen sült kenyérbe is felhasználhatod. 

Ha a kertedben termesztenéd, jó, ha tudod, hogy akár másfél méteresre is megnőhet. A kaprot minden évben újra kell vetni, és háromévenként célszerű új helyet keresni neki. Vetéskor ne spórolj a magokkal, mert viszonylag kevés fog kikelni. Minél nagyobb a növény, annál több napsütésre van szüksége, és ahogy nő, egyre több vizet is igényel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Főzés közben elveszítheti aromáját, ezért csak az utolsó pillanatban szabad hozzáadni az ételekhez. Szárítva is használhatod, de frissen a legfinomabb. Ha trükkösen oldanád meg a tartósítást, jégkockatartóban fagyaszd le, adagonként. 

Friss kaporral és fokhagymás tejföllel sült túrós tészta Friss kaporral és fokhagymás tejföllel sült túrós tészta

Ha épp kapor nincs otthon, készítsd olaszosan: ricottával, friss bazsalikommal és oregánóval.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek