Itt a friss kapor szezonja, mutatjuk, milyen ételekben érdemes használnod!

A kapor sokkal több figyelmet érdemelne, mint amennyit általában kap: nemcsak kovászos uborkában és a kapros-túrós sütiben finom, de millió ételt feldob, ráadásul számos egészségügyi előnye is van.

A friss kapor nagyon alacsony kalóriatartalmú fűszernövény, mégis meglepően jó forrása számos alapvető vitaminnak és ásványi anyagnak, beleértve a C-vitamint, a mangánt és az A-vitamint is. 

Ha elfogyasztasz egy csésze (úgy 9-10 gramm) friss kaprot, ezekkel ajándékozod meg a szervezeted:

  • Kalória: 4;
  • C-vitamin: a napi érték 8 százaléka;
  • Mangán: a napi érték 5 százaléka;
  • A-vitamin: a napi érték 4 százaléka;
  • Folát: a napi DV-érték 3 százaléka;
  • Vas: a napi DV-érték 3 százaléka.

A kaprot hosszú ideje használják emésztőrendszeri betegségek kezelésére és a szoptatás elősegítésére. Gazdag antioxidánsokban, jó a szívnek, ráadásul állatkísérletek azt bizonyították, hogy a kaporkivonatnak koleszterin- és trigliceridcsökkentő hatása is lehet. Antibakteriális hatása mellett sokat tesz a csontok egészségéért is. 

Na de mire használjam a kaprot?

A friss kapornövény felhasználása halételekhez és burgonyához a legismertebb. Gyakran párosítják lazaccal és joghurtalapú mártásokkal, de szuper a tenger gyümölcseivel készült ragukban, levesekkel és még akár a velük készült pizzák tetején is.

Ennél van jobb felhasználási módja is, mondjuk egy zöldségvirágos focaccia.
Ennél van jobb felhasználási módja is, mondjuk egy zöldségvirágos focaccia.Lusyaya / Getty Images Hungary

Mehet friss salátákba fetával, speciális pestóba, egyszerű, házilag gyúrt tejszínes-lazacos tagliatelle tetejére, de bárányból készült húsgombócok mellett, babsalátában és frissen sült kenyérbe is felhasználhatod. 

Ha a kertedben termesztenéd, jó, ha tudod, hogy akár másfél méteresre is megnőhet. A kaprot minden évben újra kell vetni, és háromévenként célszerű új helyet keresni neki. Vetéskor ne spórolj a magokkal, mert viszonylag kevés fog kikelni. Minél nagyobb a növény, annál több napsütésre van szüksége, és ahogy nő, egyre több vizet is igényel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Főzés közben elveszítheti aromáját, ezért csak az utolsó pillanatban szabad hozzáadni az ételekhez. Szárítva is használhatod, de frissen a legfinomabb. Ha trükkösen oldanád meg a tartósítást, jégkockatartóban fagyaszd le, adagonként. 

kapcsolódó Friss kaporral és fokhagymás tejföllel sült túrós tészta
Friss kaporral és fokhagymás tejföllel sült túrós tészta

Ha épp kapor nincs otthon, készítsd olaszosan: ricottával, friss bazsalikommal és oregánóval.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!
Mustra